Ramazan ayında böbrek sıhhatiniz için susuzluğa dikkat
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle beraber oruç yakalayanların günde 16 saati bulan susuz kalma gidişatı, bazı bireylerde ürolojik meselelere ve böbrek sıhhatinin bozulmasına yol açabiliyor. Bu yarıyılda böbrek taşı oluşma tehlikeyi de çoğaldığı için sahur ve iftar zamanlarında yeterli su tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor. Memorial Antalya Sağlık Kurumu Bevliye Kısmı Op. Dr. Egemen İşgören, böbrek sıhhati için Ramazan ayına özel önerilerde bulundu.
Oruç yakalayan böbrek hastaları için tehlike çoğalıyor
Ramazan’da, özellikle sıcak havaların da tesiriyle susuz kalmak kaçınılmaz olmaktadır. Böbrekler için susuz kalması tehlikelidir ve böbrek hastalarının bu ayda oruç meblağken özellikle daha dikkatli beslenmeleri gerekmektedir. Hasta, yakından takip eden hekimi ile görüşerek nasihatler almalıdır. Bu cins gidişatlarda tekliflerin tamamı, içinde bulunulan vaziyete göre farklılık gösterebilir. Sağlıklı insanların böbrekleri uzun vakitler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma vaziyetinde böbrek işlevleri düşük olan ya da hudutta olan hastalarda tehlike çoğalmaktadır.
İftardan sonra bol bol akışkan harcayın
Böbrek rahatsızlığı bulunan hastaların çoğunluğunda susuz kalmaya bağlı böbrek yetmezliği tehlikeyi vardır. İftardan sonra bedenin lüzumu olan akışkanı karşılamak azıcık efor olsa da, vasati 3 litre akışkan harcamaya özen gösterilmelidir. Böbrek rahatsızlıkları susuz kalma sebebiyle böbrek yetmezliğine gidebilmektedir. Bu hastalara yapılan testler ile böbreklerin gidişatı tanımlanır ve bazı mevzulara önemseyerek hasta oruç yakalayabilir ancak kumpaslı ilaç kullanması gerekiyorsa kullanıma ara verilmemelidir. Ancak alması gereken akışkanı karşılayabileceklerini düşünüyorlarsa oruç yakalayabilirler.
Sahura kalkmadan oruç yakalamak böbrekleri zorluyor
Böbrek sıhhati için oruç meblağken dikkat edilmesi gereken en ehemmiyetli mevzulardan biri de iftarda ağır yemeklerden sakınılmasıdır. Fazla protein kapsayan yiyecekler, çok tuzlu turşular ve salamura gıdaları harcamak böbreklere hasar verebilmektedir. Oruç meblağken yapılan en ehemmiyetli kusurlardan biri de sahura kalkılmamasıdır. Yalnızca iftarda ve sonrasında yemek yiyip, sahura kalkmadan oruca başlamak sağlık açısından mahzurlu vaziyetler doğurabilmektedir. Sahura kalkmayan bir bireyde bedenin susuz kalma süresi çoğalmaktadır. Sıcak havada çok terleyen ve idrarla çok fazla tuz kaybeden böbrek hastaları bu gibi gidişatlarda ciddi sağlık meseleleri yasayabilmektedir.
Tuz tüketimi de ehemmiyet taşıyor
Bir şahsın günlük harcaması gereken tuz ölçüyü 5 gramdır. Oruç yakalayan bireylerin de iftar ve sahur arasında yedikleri yemeklerle beraber 5 gram tuz harcamaları gerekmektedir. Ancak bu noktada ehemmiyetli olan bir detay tuzu yeteri ölçüde suyla almalarıdır. Bu sebeple oruç yakalayan fertlerin böbrek sağlıklarını gözetmeleri ismine iftar ve sahur arasındaki vakit zarfında 2,5 – 3 litre su içmeleri ehemmiyetlidir.