Sara cerrahisi ile alakalı öğrenilmesi gerekenler

Sara epilepsi hastalığı yeni doğandan başlayarak her yaşta ortaya çıkabiliyor. Hastalığın rehabilitasyonunda doktorların ilk teklifi ilaçlar oluyor. Hastanın rehabilitasyona yanıt vermediği vaziyetlerde ise geç kalmadan cerrahi kısmeti tartışılması gerektiği ve son deva olarak düşünülmemesi gerektiği söyleniyor. Sara hastalığında öncelikle nöbetleri durdurucu ilaçlarla rehabilitasyon uygulanıyor. Nöbet hakimiyeti sağlanamayan hastalarda ise sara cerrahisine müracaat etiliyor. Medipol Üniversitesi Sağlık Kurumu Beyin ve Asap Cerrahisi doktorlarından Prof. Dr. Nejat Akalan sara cerrahisi ile alakalı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.
İlaca mukavemetli hasta cerrahi aday olabilir
Peki, tüm sara hastaları için cerrahi gerekir mi? Sara hastalığının rehabilitasyonu esasta ilaç rehabilitasyonu olmakla beraber, hastaların bir kısmında ilaç rehabilitasyonuna karşın netice alınamaz. Bu, hastalarda saraya neden olan, öteki hastalarda olmayan bir odak olduğunu düşündürür. Şayet bu odak tespit edilirse ve çıkarılması hastada nörolojik bir mesele oluşturmayacaksa bu hastalar cerrahi yöntem ile rehabilitasyon edilme yoluna gidilir ve en az ilaçla rehabilitasyon kadar galibiyetli neticeler alınabilir.
Prof. Dr. Akalan sara cerrahisinin ayrıntılarını şöyle açıkladı: “Sara hastasının cerrahi adayı olması için ilk koşul ilaca mukavemettir. İlaçları yeterli dozda kullandığı halde nöbetleri olan bir hasta pratik olarak cerrahi adayı olarak kabul edilir. Bu karardan sonra bu hastalarda saraya neden olan bir odak incelenir. Bu odağın özellikle son zamanlarda gelişmiş yöntemlerle bulunması ve çıkarılmasının hastaya hasar vermeyecek bir lokasyonda olmasının tespit etilmesi hastayı natürel bir sara cerrahisi adayı yapar.”
Operasyondan sonra nöbetler kesilir
Operasyon sonrası genel olarak ilaca mukavemetli sara hastalarının yarısından aşırısında nöbetleri kesilir, bir zaman sonra da ilaçsız devam edebilecek biçimde fayda göreöğrenir. Akalan, cerrahinin galibiyetinin değişkenlik gösterebileceğini belirterek ilave etti: “Her sara hastası için aynı zafer oranını vermek doğru değildir. Tabi bu hastaların beraber iki üç ilaç kullanımına karşın devamlı nöbet geçirdiklerini göz önüne alırsak bu yüzde elliden fazla zafer yakalanması hastaların hayat niteliğini düzenlemede çok ehemmiyetli bir oran olarak görülmektedir. Sara cerrahisi sonrasında nöbetlerin devam etmesi ya da bir zaman sonra tekerrür başlaması muhtemeldir. Çok detaylı araştırmalara ya da bilgi birikimine karşın hali hazırda bir grup hastada sekiz, on sene sonra dahi belli sara tiplerinin yinelediği öğrenilmektedir.”
Tehlikeleri nelerdir
Her cerrahi rehabilitasyonda olduğu gibi sara cerrahisinin de kendine göre tehlikeleri olabiliyor. En çok korkulan tehlike, yapılan tüm muayenelere, cerrahi harekâta karşın nöbetlerin kesilmemesi ve devam etmesidir. Bunun dışında operasyonun ve anestezinin getirdiği beyin cerrahideki tüm tehlikeler sara cerrahisi için de geçerlidir. Nöbetlerin geçmemesi dışında en çok çekinilen nokta ise beyinde kalıcı bir zarar oluşma tehlikeyidir. Bu sebeple sara operasyonlarında karar alınırken hasta, alanında uzman doktorlar tarafından değişik dallarla multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır.