Şeker hastalarında saklı kalp tehlikeyi

08.04.2022
339
Şeker hastalarında saklı kalp tehlikeyi

Millet arasında saklı kalp, tıbbi ismiyle ‘suskun iskemi’ olarak öğrenilen hastalık için göğüste sıkışma, yanma, sol kola vuran ağrı gibi tipik şikayetlerin saklı kalp hastalığının bulguları olabileceğini ifade eden Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarının takribî yüzde 20’sinde görülen suskun iskemi hastalığının bazen vefattan sonra tespit edilebildiğini söyledi. Boztosun, yurttaşlara erken teşhis için ihtarlarda bulundu.

Saklı kalp hastalığında korkutan oran

Prof. Dr. Boztosun, kalp damar tıkanıklıklarının takribî yüzde 20’sinde görülen suskun iskemi hastalığının bazen vefattan sonra tespit edilebildiğini vurgulayarak, “Saklı kalp hastalığı olan şahıslar, kalp krizinin tipik belirtileri olan göğüste sıkışma, yanma, sol kola vuran ağrı gibi şikayetler olmadan kalp krizi geçirebiliyor. Bu gidişat takribî yüzde 20 hastada görülüyor. Bu hastaların bir kısmına rutin kalp hakimiyeti esnasında tanı koyabiliyoruz. Ne Yazık Ki saklı kalp hastalığı tanısı, hastaların bir kısmında vefattan sonra tespit edilebiliyor” ifadelerini kullandı.

Vefat tehlikeyi 2 kat daha yüksek

Kalp damarlarında tıkanıklığı olan şahısların özellikle efor esnasında ağrıyı sezerek dinlenmeye geçtiğine işaret eden Boztosun, “Bu ihtar sayesinde kendilerini zorlamaktan sakınarak hekime daha erken müracaat etebilir. Ancak saklı kalp hastalığı olanlarda göğüs ağrısı gibi erken ihtar mekanizması olmadığı için istirahate geçmezler, spor yapmaya ya da kalbi zorlamaya devam ederler. Bu da neticede kalp krizinin oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenle saklı kalp hastalığı olanlar hekime geç müracaat etir. Bu hastalarda kalp krizine bağlı vefat tehlikeyi sıradan kalp krizi geçirenlere mukayeseyle en az 2 kat daha yüksek” dedi.

Bayanlar tehlike altında

Ağrısı olmayan, sadece soluk güçlüğü, halsizlik, bulantı, kusma ve terleme şikayetlerinin de saklı kalp hastalığı belirtisi olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Bilal Boztosun, tehlike altında bulunan grupları şu biçimde sıraladı: “Şeker hastaları özellikle saklı kalp krizi açısından tehlikeli grubu oluşturuyor. Yapılan çalışmalarda ileri safha hakimiyetsiz şeker hastalığı olanlarda saklı kalp hastalığı tehlikeyi yüzde 60’a erişebiliyor. Yeniden fazla kilolu fertler, kronik akciğer hastalığı, uyku apnesi, total kolesterol 240 mg/dl üzeri veya LDL kolesterol 160 mg/dk üzeri veya HDL kolesterol 35 mg/dl altı olanlar, yoğun sigara harcayanlar ve bayanlarda saklı kalp hastalığı tehlikeyi daha yüksek. Yeniden ileri yaşta, kalp nakli hikayesi olanlarda da saklı kalp hastalığı tehlikeyi daha fazla.”

YAZAR BİLGİSİ