Sıhhatiniz için B12 vitaminini noksan etmeyin

02.04.2022
378
Sıhhatiniz için B12 vitaminini noksan etmeyin

“B12 sıhhatimizin regülatörüdür” diyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Öksüz, bunalım, sanrı görme, uyku meseleleri, hafıza kaybı gibi meselelerin baş mesulünün B12 olduğunu belirtti.

B12 beceriksizliğinin tehdit ettiği tehlike grupları

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Öksüz, B12 beceriksizliğinin tehdit ettiği tehlike gruplarına ihtarlarda bulundu. Dr. Öksüz, itinasız ve şuursuz perhiz yapanlarda, vejeteryanlarda, hayvansal yiyecekleri az harcayan, muhtelif mide ve bağırsak hastalığı, kanser diyabet gibi kronik hastalıkları olanlarda, içki bağımlılarında, yoğun stres altında olanlarda, 50 yaşın üstündekilerde B12 noksanlığı görüldüğünü söyledi. B12’nin, bedenimizde hem yapıcı hem de işlev tertip edici olarak rol oynadığını andırdıran Uzm. Dr. Öksüz, bu vitaminin sağlık için ehemmiyetini “Vücudunda B12 vitamini olmayan bir şahsın hayata ihtimali yoktur” tümcesiyle ifade etti. B12 vitamininin bedende birleşim edilemediğini, kesinlikle dışarıdan alınması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Öksüz, şöyle konuştu:

1 sene B12 almazsanız ne olur

“Gıdalarla alınan B12 vitamini mideye kazanç. Mideden salgılanan bir enzim, yiyeceklerdeki B12’yi sarihe çıkarır ve ince barsaklardan emilecek hale getirir. Emildikten sonra kana geçer ve kan ile tüm vücuda dağılır, kullanılacağı yerlerde yakalanır, aşırısı da karaciğerde ambar edilir. Yeterli alınamadığı ve kandaki seviyeyi eksildiği zamanlarda karaciğerdeki ambardan kana verilerek denge sağlanır. Vasati 1 sene kadar gıdalarla hiç B12 alınamazsa dahi bu ambar ihtiyacı karşılayabilir. Bu sebeple belirli bir zaman B12 alınamazsa hemen noksanlık bulguları ortaya çıkmaz. Muhtelif sebeplerle, uzun zaman B12 alınamaması ya da az ölçüde alınması vitamin noksanlığına neden olur. Ancak günümüzde B12 noksanlığı, gıdalarla alınamamasından çok, alındıktan sonra yeterli emilememesi neticeyi alana gelmektedir. Kandan dolaysız olarak B12 ölçümü yapılıp, noksan olup olmadığı kısa bir vakitte anlaşılabilir.”

B12 vitamininin noksanlığı nelere yol açıyor

Uzm. Dr. Öksüz, B12 vitamininin ten, saç, tırnak dokularında ve özellikle kırmızı kan hücrelerinin imalinde tesirli olduğunu kaydoldu. Beceriksizliğinin bir çeşit kansızlığa, yanı gizeme nörolojik bozukluklara yol açtığını belirten Uzm. Dr. Öksüz, “Kansızlığa bağlı halsizlik, tez yorulma, dilin şişmesi, konuşma, tat alma bozuklukları, bunalım, anksiyete, asaplılık, sanrı görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı, zihin seviyesinde eksilmeler, görme bozuklukları, saçlarda, ten ve tırnaklarda tez eskime, yetersizliğin bulguları. Bu şikayetleri olanlar makûs düşünmeden evvel B12 seviyesine baktırsınlar” dedi.

B12 vitamini açısından zengin yiyecekler

Et mahsulleri, özellikle kırmızı etler, sakatatlar. Deniz mahsulleri özellikle balık yumurtası, balıklar, kalamar, karides, ahtapot. Yumurta, süt mahsulleri, yoğurt ve özellikle peynirler. Mayalar ve soya yağları. B12 eksiliğinin ispatlanması çok basittir. Her yerde yapılabilen kan testinde B12’nin 200 pg/ml’den az olması rehabilitasyon gerektirir. Emilim bozukluğu olmayan ve hafif noksanlık gidişatlarında ağız yoluyla tablet ve şurup kullanılır. Günde 1 tablet ya da 1 ölçek şurup biçiminde vermek yeterlidir. Emilim bozukluğu ihtimali yüksek olan ve ileri derecede noksanlık olanlara enjeksiyon yoluyla barbardan adale içine verilebilir. Dozlar ve kullanma süresi hastanın gidişatına göre tertip edilmeli ve uygun aralıklarda hakimiyetler ile gidişat izlenmelidir.

YAZAR BİLGİSİ