Sindirim sistemini tertip eden yiyecekler: Boza ve Şalgam

Kış aylarının sembolü olan boza, kebapların bırakılmazı şalgam ve soframızdan yetersiz olmayan yoğurt, turşu ve tarhana çok zengin birer probiyotik kaynağı. Uzmanlar, sindirim sisteminin tertip edilmesinde tesirli olan probiyotiklerin kumpaslı olarak harcanması gerektiğini dikkat topluyor.
Ülkemizin probiyotiklerden oluşan beslenmeye çok yatkın olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi NPİİSTANBUL Beyin Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, boza ve şalgam gibi meşrubatların yanı gizeme yoğurdun da iyi bir probiyotik kaynağı olduğunu kaydetti. Probiyotiklerin natürel olarak gıdaların içinde bulunan canlı, arkadaş bakteriler olduğunu belirten Dr. Köse, “Probiyotiklerin bulunduğu yiyecekler genellikle mayalanan gıdalardır. Fermente edilen yiyeceklerden yoğurt, kefir, sirke, şalgam, boza ve tarhana iyi birer probiyotik kaynağıdır” dedi.
Özellikle daha önceki zamanlarda kış aylarında bozanın harcanmasının en ehemmiyetli nedenlerinden birinin enerji kaynağı olmasının yanı gizeme hareketsizliğe bağlı kabızlığın önlenmesi olduğuna da dikkat toplayan Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “Et kapsayan yemeklerin yanında ayran, yoğurt, şalgam gibi probiyotik gıdaların tüketimi ile proteinlerin sindirimi de kolaylaşmaktadır” dedi.
Mevsim geçişlerinde harcanmalı
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi balansını gözetmek için özellikle bahar aylarında probiyotiklerin günlük ve kumpaslı olarak harcanması gerektiğini belirten Dr. Köse, “Toz ya da tablet formunda kullanacaklar için de 3 ay süresince kumpaslı kullanım ehemmiyetlidir” ihtarında bulundu.
Sindirim sitemine tertip ediyor
Probiyotik beslenmenin en ehemmiyetli faydasının bağırsak sistemini tertip etmesi olduğunu söyleyen Dr. Köse “Probiyotikler sindirim sistemini tertip etmeye destekçi olmaktadır. Ayrıca enfeksiyon tehlikesini eksiltir, beden pH seviyesini dengeler, kolesterolün düşürülmesine destekçi olur. Bunun yanında da karaciğerin yenilenmesinde de tesirli olduğu görülmüştür” dedi.
Kumpaslı çalışmayan sindirim sistemi psikolojiyi etkiliyor
Sindirim sisteminin günlük hayatı etkileyen en ehemmiyetli sistemlerden biri olduğunu ifade eden Dr. Köse, “Bağırsaklarımız gün içerisinde bir hayli yiyecek artığıyla karşılaşmakta olup kimyevi atıkların atılmasında desteğe lüzum dinleyebilmektedir. Bağırsaklardaki bakteriler özellikle yoğun antibiyotik kullanımına bağlı olarak zamanla eksilebilmektedir. Son yapılan çalışmalar jenerasyondan nesile bağırsak yapısındaki bakterilerin yoğunluk ve spektrum bakımından değişikleştiğini göstermektedir” dedi. Sindirim sisteminin kumpaslı çalışmaması vaziyetinde psikiyatrik bozukluklara zemin oluşturabileceğini ifade eden Dr. Köse, “Ayrıca dolaylı yoldan dolaşım sistemini etkileyerek kalp-damar sistemine dahi tesir edebilmektedir” ihtarında bulundu.
Probiyotikte ölçü değil devamlılık ehemmiyetli
Günlük tüketim açısından probiyotik kullanımı için bütün bir sınırlama bulunmadığını söyleyen Dr. Köse, hangi besinin ne kadar probiyotik kapsadığının da bütün olarak öğrenilmediğini belirterek şunları söyledi: “Bağırsak florasının oluşması 3 yaş itibariyle bitirildiğinden probiyotik kullanımının ölçüsünden çok kumpası ehemmiyetlidir. Probiyotikler canlı bakterilerdir ve bağırsak florasını kumpaslar. Dolayısıyla kumpaslı olarak kullanımında faydayı görülebilir. Fazla kullanımında diyareye yol açmasının dışında başka bir meseleye yol açmayacaktır. Ancak diyare de zaman içerisinde bağırsaktaki bakterilerin yok olmasına yol kalemtıraşından dozunda probiyotik kullanımı en faal rehabilitasyon olacaktır.”