Sistite karşı alınacak 8 gözetici temkin
Sistit, yaşam konforunu düşüren en ehemmiyetli sağlık meseleleri arasında yer alıyor. İdrar yolu enfeksiyonu olarak da öğrenilen gidişat sıklıkla yinelediğinde, bazen ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. Sistitten korunmak için zorunlu temkinleri almanın yanı gizeme hastanın rehabilitasyonunun da doğru tasarlanması büyük ehemmiyet taşıyor.
Sistit yaradılışında etrafsal etkenler tesirli
Sistit, böbreklerdeki kanın arınılmasından sonra atıkları kapsayan idrarın, bir ambar misyonu gören idrar torbasında bir araya gelmesi neticesinde, mesanede alana getirdiği zarardır. Sıklıkla enfeksiyonlara bağlı büyüyen cerahatle ortaya çıkar. Bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar sistite neden olabilmektedir. Dolaysız olarak tesiri bulunmasa da tatil yarıyılında havuza, denize girmek, soğukta kalmak, uzun müddet ıslak mayo ile kalmak da sistitin oluşması için basitleştirici etkenlerdir.
Noksan akışkan alımı sistit bulguları verebilir
Hasarlı bakterilerin idrar yolundan mesaneye erişmesi ile ortaya çıkan enfeksiyon, sistitin bazı bulgularını ortaya çıkarır. Bunlar sıklıkla, idrarda yanma ve sık idrara çıkma gibi meselelerdir. Bu şikayetler en sık görülen sistit bulguları olsa da her zaman sistit göstergesi değildir. Fazla akışkan, çay, kahve basmakalıpta da sık sık idrara çıkma görülebilir. Bunun dışında az su içmeye veya fazla terlemeye bağlı olarak da idrar ölçüyü eksilir ve rengi koyulaşır. Bunun neticesinde idrar yapma sırasında yanma, sık idrara gitme olabilir. Şikayetler yaşam konforunu negatif etkilemiyorsa, öncelikle alınan akışkan ölçüsünü artırmak yeterli olabilir.
Yılda üçten fazla oluyorsa…
İlk 24 saat içinde idrar yaparken yanma ve sık çıkma gibi şikayetlerin tamamen geçmediği ya da idrar yaparken zorlanma, idrarın kanlı gelmesi, kasık ve bel sızısı, akıntı, idrar yakalayamama, ateşlenme, halsizlik gibi şikayetlerin ilave edildiği gidişatlar idrar yollarında ciddi bir enfeksiyona işaret edebilir. Bu gidişatta kesinlikle bir uzmana müracaat etilmelidir. Yetişkin bir bayanda sistit bir sene içerisinde 3 kere ve daha sık oluyorsa, altta uyuyan başka sebeplerin de incelenmesi gerekir.
Antibiyotik tetikleyici neden
Sistit tanısı kolay bir idrar incelemeyi ile konulabilir. Ancak özellikle sık yineleyen sistitlerde, mikrobun türünün tespit etilebilmesi ve buna uygun antibiyotiğin seçilebilmesi için idrar kültürü yapılması ehemmiyetlidir. Sistit rehabilitasyonunda hakimiyetsiz antibiyotik kullanılması, hem ilacın yan tesirlerine, hem de bakterilerde direnç gelişimine ve kronikleşen enfeksiyonlara yol açabilir. Karmaşık olan idrar yolları enfeksiyonlarında ise daha uzun süreli rehabilitasyon, yalnızca enfeksiyonu ortadan kaldırmak için değil aynı zamanda altta uyuyan sebebi de tanımlamak için lüzumludur.
Sistitten korunmak için altın kaideler
– Bol ölçüde akışkan harcayın
– Hijyen kaidelerine dikkat edin
– Pamuklu çamaşır kullanın, genital bölgenin kuru kalmasını sağlayın
– Tuvalet pakliğini suyla ya da tuvalet kağıdıyla önden arkaya doğru yapın
– Özel solüsyon ve sabun gibi arınıcılar kullanmayın
– C vitamini kullanın. C vitamini idrarla atılırken idrarın asitliğini de artırır. Asit, etraf bakterilerin yerleşmesini ve üremesini güçleştirir. Bu gidişat rehabilitasyonun faalliğini artırabilir ve kısmen de olsa korunma sağlayabilir.
– Kızılcık suyu hem yüksek C-vitamini içeriği olan hem de mesane içerisinde gözetici bir film katmanı oluşturduğu için rehabilitasyonu dayanaklar.
– Harcanan yiyeceklerde, besinlerin bozulmasını önleyici katkı maddelerinin bulunmamasına özen gösterin