Siz değil bebeğiniz büyüsün
Sıhhatli bir doğum için gebelik boyunca en fazla 10 kilo alınması gerektiğini belirten KadıköyŞifa Ataşehir Sağlık Kurumu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Yakut, anne adaylarının bu süreçte nasıl beslenmeleri gerektiğini anlatıyor.
Gebelik takibinde bebeğin ölçümleri ve muayenelerinin yanı gizeme annenin kilo çoğalışı da çok ehemmiyetlidir. Daha sıhhatli bebek doğurmak, iyi jenerasyonlar yetiştirmek için balanslı ve kumpaslı beslenmek gerekir. Ancak bu gidişat gebenin iki karakter beslenmesi anlamına gelmez.Genelde annenin ayda 1 kilo alması, 9 ay 9 kilo en fazla 10 kilo ile doğuma gidilmesi tasarlanır. Anne adayının fazla kilo alması estetik bir kaygı değildir. Gerçeğinde estetikte ehemmiyetlidir. Ancak bu limitin aşıldığı vaziyetlerde bebek ve anne için meseleler yaşanabilir. Misalin annede gebeliğe bağlı şeker hastalığı, tansiyon yükselmesi ile izleyen ve gebelik toksemiside denilen preaklampsi gibi gidişatlar yaşanabilir. Bebeğin fazla kilolu olması da, doğumda travmaya maruz kalmasına neden olabilir. Neticede sıhhatli bir bebek sıhhatli bir gebelik neticeyi doğacaktır. İşte gebelikte annenin doğru beslenmesi kendisi kadar bebeği içinde ehemmiyetlidir.
Bazı gebelerde ilk 3 ayda gebeliğe bağlı kanda yükselen hormonlardan dolayı bulantı ve kusma olabilir. Bu yarıyılda kilo çoğalışı olmayabilir, hatta kilo kaybı bile gözlenebilir. Bu bebeği negatif etkilemez. Zira ilk 3 ayda bebeğin gelişimi için en ehemmiyetli etken anne babasından aldığı genetik özelliklerdir.
Bulantı ve kusmaların olduğu ilk 3 ayda azar azar ve sık sık yemek gerekir. Gebe ailesi tarafından yemek yemesi için afaki zorlanmamalıdır. Canı ne isterse onu harcamalıdır. Tuzlu sarı leblebi, tuzlu kraker, yağsız peynirli tost, dondurma ve zencefil bulantıyı baskılar. Genelde akışkanlar mide bulandırırken sade gazoz, soda iyi kazanç.
Gebelikle beraber oluşan şeker hastalığı Gestasyonel Diyabet gibi özel vaziyetlerin dışında gebelikte perhiz yapılmaz. Genel olarak karbonhidrat kısıtlı,protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Böylece anne kilo almaz, bebek büyür.
Hakimiyetsiz kilo alımı gebelikte hipertansiyon, şeker hastalığı ve doğumda güçlük çıkaracağı için hekim tarafından anne adayının kilo izlemi titizlikle yapılır.
Bebeğin, beyin, adale ve kemik gelişimi için protein kapsayan besin kaynağı gerekir. Bu gruptaki gıdalar; et, balık, kümes hayvanları, yumurta, peynir, kuru baklagiller.
Kemik ve diş gelişimi için kalsiyum, protein, A vitamini kapsayan süt ve yoğurt grubu harcamak gerekir.
Gebelikte sıkça görülen kabızlığı gidermek için sebze ve meyve harcamak gerekir. Bedene enerji sağlayan karbonhidrat ise hububat grubu besinlerde alınır. Yağlar ise A ve C vitamini kapsar ve yeniden bedene enerji verir.
Börek, çörek, tatlı,kremalı pastalardan olası oldukça uzak durmak gerekir. Tatlı lüzumunda hakimiyetli olarak sütlü tatlılar ve çikolata seçim edebilir. Ekmek seçimi bütün buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi hububatı bol doyurganlığı yüksek ekmek seçim edilmelidir.
Ara öğünlerde B vitamininden zengin kuru yemiş ve kurutulmuş meyveler atıştırmalık olarak seçim edilebilir. Tuzsuz ve kavrulmamış olan yemişler seçim edilmelidir. Karmaşık değil her seferde tek çeşit yemek daha doğru olacaktır.
Yemek pişirilirken konulan tuz yeterli olmalı ayrıca sofrada tabağa tuz ilave etmemek gerekir.
Gece kalkıp buzdolabına koşan gebelerden olmamak gerekli. Hatta akşam 8 den sonra ağır yemek yenmemeli, bu saatten sonra açlık hissinde süt, yoğurt, az şekerli meyveler ile bastırılmalı, geçiştirilmelidir. Bu arada yoğurdun kaymağı folik asit açısından çok zengindir ve ilk 3 ayda folik asit bebek için olmazsa olmazlar listesindedir ve kesinlikle tablet olarak da gebeye destek verilir.
Ana hatları ile gebelikte beslenme anlatığım gibi olmakla beraber gebe kaldığınız kilo göz önüne alınarak size bireye özel tekliflerde hekiminiz tarafından listelenecektir.
Bebeğimizin anne karnında büyümesi, bedensel, akılsal istikametten büyümesi için gebeliğiniz zamanınca Kadın Doğum hekiminizin ve beslenme uzmanınızın tekliflerine kulak verin, “şehir efsanelerinden” uzak durun.