Soğuk havalar kalp krizine neden oluyor

Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, özellikle kış aylarında kalp-damar hastalıkları, kalbe bağlı vefatlar ve kalp krizi oranlarının arttığını dikkat topluyor. Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu “Soğuk havada bedenimizin daha fazla enerjiye lüzumu vardır. Sempatik sistemimiz daha fazla çalışır. Bu sebepten dolayı nabız ve tansiyon çoğalma meyline girer, dolayısıyla kalbin üzerindeki yük çoğalır. Kalp-damar hastalığına yatkın bireylerde bu etmenler kalp üzerindeki stresi çoğaldırarak kalp krizini tetikler. Kış aylarında bedenimizin hareketliliği eksildiğinden bedende kilo çoğalışı ve kolesterolde de çoğalış kollanır. Güneş ışığı eksildiği için bedenimizdeki hormon seviyelerinde de farklılıklar olur” diyor.
Bağışıklık genlerimiz iş başında
Yapılan araştırmaya göre kış aylarında bedenimizde bağışıklık sistemini hakimiyet eden genler faal hale kazanç. Bu genler güneş ışığını ve soğuk havayı algılar. Bu sayede enfeksiyonlarla bedenimiz daha güçlü çaba eder. Özellikle mevsimler arası sıcaklık değişiklikleri fazla olan ülkelerde bu genetik başkalaşımlar daha besbelli olur. 22.000 gen üzerinde yapılan bu analizde, kış aylarında takribî dörtte birinde etkinliğin çoğaldığı gösterilmiş. Cerahat hücreleri beklenenden fazla faal hale geldiğindeyse bazı hastalar negatif etkilenebilir. Bunların başında kalp hastaları kazanç.
Tekliflere uyarak kendinizi gözetin
– Güne yavaş başlamak gerekir. Tansiyon özellikle sabah saatlerinde daha yüksektir. Güne yavaş ve huzurlu başlanırsa tansiyon ve nabız bedelleri gün içindeki koşturmacaya daha rahat adapte olacaktır.
– Soğuk havaya çıkarken bedenden ısı kaybını eksiltmek gerekir. En çok ısı kaybı baş ve ellerden olduğu için bir şapka ve eldiven ile birey kendini gözetmelidir.
– Kalın tek katman giysi giymek yerine ince birkaç katman giysi yeniden ısı kaybını yasaklamakta tesirlidir.
– Soğuk havada sigara içmek kalp damarlarının büzüşmesini çoğaldıracağı için oldukça risklidir. İçki tüketimini eksiltmek kalp sıhhati için ehemmiyetlidir.
– Kış aylarında kilo almaya daha eğilimli olunduğu için beslenmeye dikkat edilmelidir.
Özellikle 65 yaş üstünde veya öğrenilen kalp-damar hastalığı olan bireylerde grip aşısı ve zatüre aşısının yapılması kalp krizi tehlikesini eksiltir. Bu bireyler daha duyarlı olduğundan dolayı, grip kalp üzerindeki yükü çoğaldıracaktır. Grip aşı ile enfeksiyonlara karşı daha güçlü katlanmak olası.