Soluklaşan renkler katarakt habercisi

Yaygın olarak 60 yaş ve üstü şahıslarda görülmesi sebebiyle cemiyette yaşlı hastalığı olarak öğrenilen kataraktta erken rehabilitasyon görme kaybını yasaklıyor. Sıklıkla orta yaşlı insanlarda görülmesiyle beraber kataraktın her yaşta ortaya çıkabileceğine dikkat toplayan Dünyagöz Sağlık Kurumular Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ioannis Pallikaris, “Göz bebeğinin artta bulunan ve görmeyi sağlayan natürel merceğin şeffaflığını yitirerek matlaşması neticeyi ortaya çıkan katarakt, ilaçla medikal rehabilitasyonu olası olmayan bir hastalıktır. Tıbben matlaşan merceği tekerrür transparan hale getirmek olası olmadığı için kataraktın tek rehabilitasyon yolu operasyondur” dedi.
Bu bulgulara dikkat
Kataraktın, flu görmeye ve görme niteliğinde ileri derecede kayıplara neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Pallikaris “Her hastalıkta olduğu gibi kataraktta da erken teşhis ve rehabilitasyon görme sıhhati açışından büyük ehemmiyet taşıyor. Bu sebeple hastalar katarakt bulgusu olarak ortaya çıkan; görmede yavaş yavaş eksilme, gece ışıklarda bölme, renklerde soluklaşma, göz bitkinliği ve baş sızısı şikâyetlerde süre kaybedilmeden kesinlikle uzman bir doktoruna müracaat etilmelidir” diye belirtti.
Kolay bir göz tetkikiyle teşhis olası
Katarakt teşhisinin kolay bir göz tetkikiyle olası olduğunu belirten Pallikaris “Ancak katarakta eşlik eden başka göz hastalıkları var mı, yok mu diye hastanın ayrıntılı göz tetkiki yapılmalıdır. Bu tetkikte; korneanın transparanlığı, kataraktın yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğinin genişliği, ağ tabakanın vaziyeti operasyon tasarısından evvel ayrıntılıca araştırılarak hastanın rehabilitasyonu harekât açısından değerlendirilir. Belirtiler neticesinde operasyon kararı alınırsa da yapılacak yöntem ve göz içine yerleştirilecek mercek hakkında seçenekler hastaya ayrıntılı bir biçimde anlatılır” ifadesini kullandı.
Aynı gün taburcu olunabilir
Katarakt da dâhil olmak üzere tüm göz hastalıklarının rehabilitasyonunda kullanılan teknolojinin ehemmiyetine dikkat toplayan Prof. Dr. Pallikaris “Günümüzde katarakt rehabilitasyonunda olağan yöntemler yerine kullanılan fako ve femtosaniye lazer yöntemiyle harekâtlar; iğnesiz, narkozsuz, sızısız bir biçimde asıllaştırılabiliyor. Bu yöntemlerde göz, yalnızca damla ile yerel olarak uyuşturulurken, oldukça kısa müddette bitirilen harekât sonrası hasta, aynı gün evine dönebiliyor” diye konuştu.