Süratli yenen yemek gastrit sebebi
Avusturya Sen Jorj Sağlık Kurumu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, mevzuyla alakalı olarak “Gastrit midenin iç suratında bulunan mukoza katmanının iltihaplanmasıdır. Ülsere göre daha yüzeysel bir zarar vardır, fakat daha derinlere geçebilir ve ülser oluşturabilecek biçimde yıprandırma yapabilir. Gastrit çoğunlukla bakteriyel enfeksiyon neticeyi oluşur. Cemiyette sık tesadüfülen bir mide rahatsızlığıdır, yetişkinlerde ve ileri yaşlarda olmak üzere tüm cemiyette sık görülen bir rahatsızlıktır. Takribî her iki şahıstan birinde gastrit vardır. Polikliniklere en sık müracaat nedenlerinden biridir. Şayet yeterince ve doğru rehabilitasyon edilmezse ciddi neticelere neden olabilirler. İleride mide veya onikiparmak barsağı ülserine dönüşebilir, ya da kronik atrofik gastrit gibi mide kanserine kadar gidebilen ağır hastalıklara yol açabilir.” dedi.
Gastritin sebepleri
Dr. Meral Kayahan, daha sonra şunları belirtti; “Şimdiye kadar öğrenilen en ehemmiyetli etmenler arasında kronik Helicobacter pylori enfeksiyonu dikkati sürüklemektedir. 1980’lerden beri öğrenilen bu bakteriye tüm dünya ülkelerinde tesadüfülmektedir. Amerikalı erişkinlerin yüzde 50’sinde görülmektedir. Büyümekte olan ülkelerde azami enfeksiyon oranına sahip hastalık yapan bir bakteridir.
Beslenme alışkanlığı, gastrit yaradılışında en ehemmiyetli etmenlerden biridir. Günümüz şartlarında sıhhatsiz civarlarda, hijyenik olmayan üretilmiş yiyeceklerin harcanması ve fast-food tüketiminin çoğalması gibi nedenler gastritin ehemmiyetli temel nedenlerindendir. Makûs beslenme, çalışma etrafında tez atıştırma biçiminde, iyice çiğnemeden yutularak alınan besinler ve içki tüketimi, çay, kahve gibi meşrubatlar mide yüzeyini tahriş ederek gastrite neden olabilir. Sigara kullanmak midenin asit salgısını artırmak suretiyle gastrite neden olabilir. Özellikle çalışan kesimde kumpassız ve yoğun çalışma saatleri ve stresli civarlar asit salgısını artırmakta gastrit yaradılışını basitleştirir.
En ehemmiyetli ve sık görülen değişik neden, şuursuz ve yersiz kullanılan antibiyotik ve ağrıkesiciler ve de nonsteroid antienflamatuar diye nitelenen ulus arasında romatizma ilaçları olarak öğrenilen tabletlerin çokça kullanımıdır. Özellikle aspirin gibi sıkça harcanan bu grup ilaçlar mide mukozasına doğrudan veya asit salgısını artırarak gastrite neden olabilir.