Tatilde göz sıhhatinize dikkat edin

04.04.2022
369
Tatilde göz sıhhatinize dikkat edin

Kavurucu yaz sıcaklarının iyice kendini sezdirdiği şu günlerde tatilciler tasarılarını uygulamaya başladı dahi. Bazıları tatil için deniz kenarlarını seçim ederken, bazıları da havuz seçeneğini değerlendiriyor. Fakat ferahlamak gayesiyle tatil köylerine gidenlerin çok dikkat etmesi gerekiyor! Zira lüzumlu hijyenik şartlara sahip olmayan havuz ve denizler ciddi göz problemlerini tetikleyebiliyor.

Yazın gözlerde en fazla alerjik konjonktivit oluşuyor

Havuz kullanımlarında en sık karşılaşılan göz enfeksiyonu konjonktivittir. Bu enfeksiyon, viral muhtelif virüslerle veya bakteriyel bedene alınan bakterilerle olabildiği gibi gözde kızarma, sulanma, yanma ve çapaklanma ile izleyebilir. Viral enfeksiyonlar genellikle hafif muayenehane şikayetlere neden olurken, 3-4 gün gibi bir vakitte kendiliğinden kaybolabilir. Fakat bireyin beden mukavemeti düşükse tablo ağırlaşabilir ve enfeksiyon haftalarca sürebilir. Bakteriyel olanlar ise daha ciddi bir tablo oluşturur. Viral ve alerjik konjonktivitlerin rehabilitasyonunda kortizonlu damlalar çok tesirlidir ve süratle düzelme sağlar. Fakat bu damlaların uzun müddet kullanılması katarakt ve glokom gibi karmaşıklıklara yol açabilir. Bu sebeple kesinlikle hekim hakimiyetinde kullanılmalıdır.

Sarih havuzlar, etrafsal etmenler sebebiyle bakteri tehlike taşıyabiliyor

Günümüz yaz tatillerinin olmazsa olmazı haline gelen havuzların büyük bir çoğunluğu kimyevi usullerle chlorid dezenfekte ediliyor. Fakat kullanılan bu maddeler ne yazık ki tek başına enfeksiyonlardan korunmak için yeterli olmuyor. Zira havuzu kullanan birey rakamı ne kadar fazla olursa, enfeksiyon tehlikeyi oranında da o denli çoğalış oluyor. Ayrıca sarih havuzlara etraftaki nebatlardan ve ağaçlardan dökülen kuru yapraklar ve uçuşan haşeratlar, toz ve bakteri tehlikeyi taşıyabiliyor. Bunların yanı gizeme enfeksiyon taşıyan bireylerden diğer havuz kullanıcılarına da havuz yoluyla hastalık geçebiliyor.

Suda bulunan kimyeviler göz alerjilerini tetikleyebiliyor

Enfeksiyon dışında suda bulunan kimyeviler de gözlerde alerji yapabiliyor. Özellikle havuz suyunu dezenfekte etmek emeliyle kullanılan kimyeviler, gözlerde hassasiyet yaşanmasına neden olabiliyor. Bu gibi problemlerden korunabilmek için havuza yüzücü gözlüğü ile girilmesi yararlı olacaktır. Ayrıca teftişlerinin yapıldığından ve uygun biçimde arınıldığından emin olunmayan havuzlara girilmemelidir. Havuz kullanımı sonrası alerjik bulgular gözlemleniyorsa bir göz hastalıkları uzmanına müracaat etilmelidir.

Bazı asalaklar âmâlığa neden olabiliyor

Acanthamoeba isimli asalak, gözde bir çeşit enfeksiyon yaradılışına neden olabiliyor. Bu enfeksiyon, çok sık karşılaşılmamakla beraber kornea katmanında çok ciddi yaralar oluştururken, âmâlığa kadar gidebilen bir tabloyla sonuçlanabiliyor.

Denizde gözleri açmamaya özen gösterilmelidir

Havuz kadar olmasa da deniz suları da gözlerde kızarıklığa yol açabiliyor. Zira yeterince pak olmayan deniz suları konjonktivit riskini çoğaldırabiliyor. Tatilciler özellikle çok fazla tuz kapsayan denizlerde gözlerini açmamaya dikkat etmelidir. Havuz gibi deniz kullanımlarında da alınacak bu gibi temkinler, alerjik göz rahatsızlıklarından korunmada tesirli olacaktır.

Havuz ve deniz kadar güneş ışınları da gözleri etkiliyor

Yaz aylarında göz sıhhatini tehdit eden diğer faktörler arasında katarakt ve sarı nokta hastalığı yer alıyor. Özellikle yazın daha yoğun olan güneş ışınları, gözde katarakt ve sarı nokta hastalığı yaradılışını dolaysız olarak etkiliyor. Zira göze gelen güneş ışınları göz merceğinin ve gözün arka kısmındaki görme merkezi olan sarı noktanın yapısını bozarak görmeyi negatif istikamette etkileyebiliyor. Uzun müddet güneş ışınlarına maruz kalmak ise, göz etrafındaki ciltte kanserlere ve göz yüzeyini örten dokuda farklılıkların yaşanmasına yol açabiliyor. Bunların yanı gizeme göze dolaysız gelen güneş ışınları korneanın üst katmanında tahribat yaşanmasına neden olabiliyor. Bu gidişat ise gözün arka kısmında muhtelif urların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.

Güneş gözlüğü kullanımı umursanmalı

Yaz aylarında dünyaya erişen ultraviyole ışınlarının çoğalış göstermesi nedeniyle gözleri güneşin hasarlı tesirlerinden gözetmek gerekiyor. Bunun için de güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Şayet dışarı çıkılması mecbur ise ultraviyole filtreli güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Güneş gözlüğü kullanmayan ve güneş ışığına doğrudan maruz kalan şahıslarda kuruluk, batma, sulanma, ışıktan fazla rahatsız olma gibi şikayetler görülebilir. Ayrıca güneş ışınlarına dolaysız maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayan tatilcilerde, gözün sırçası katmanına kornea et yürümesi gibi ehemmiyetli göz problemleri oluşabilir.

Güneş gözlüğü tercihinde blokaj derecesi dikkate alınmalı

Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken özellik gözlüğün biçimi ya da rengi değil, sırçalarının ultraviyole ışınlarına karşı uyguladığı blokaj derecesi olmalıdır. Zira her gözlük sırçasının ultraviyole ışınlarını değişik derecelerde bloke edebilme özelliği vardır. Bu sebeple güneş gözlüğü alırken sırçalarının en az %90 oranında UV blokajı yapabiliyor olmasına özen gösterilmelidir.

Asla piyasa mülkü gözlük satın alınmamalıdır

Armağanlık eşya dükkanları ya da cadde tezgahlarında satılan niteliksiz gözlükler göz sıhhatinde kalıcı problemlere neden olabiliyor. Bu sebeple gözler, hasarlı güneş ışınlarından sadece reel güneş gözlükleri ile korunmalıdır. Zira niteliksiz gözlüklerin sırçaları, UV ışınlarını yasaklamadığı gibi bu ışınların göze daha tesirli gelmesine yol açıyor.

Numaralı gözlük kullananlar dikkat

Günlük yaşamda numaralı gözlük kullananlar, yaz aylarında gözlerini gözetebilmek için yeniden numaralı güneş gözlükleri seçim etmelidir. Ancak numaralı güneş gözlüğü alternatifleri, aksesuar olarak kullanılan rengarenk seçeneklerin yanında yok denecek kadar azdır. Fakat satın alınacak güneş gözlükleri hem göz sıhhati hem de stil emelli kullanılacaksa optik sırçalara geçimli çerçeveye sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir. Zira optik sırça takılacak güneş gözlükleri bombeli bir modele sahip olmamalı, düz ve köşeli seçenekler göz önünde bulundurulmalıdır.

Havuz veya deniz kullanımlarında kontakt lensler çıkarılmalı

Optik gözlüklere seçenek olarak üretilen kontakt lenslerin kullanımı yaz aylarında uslara birtakım sualler getiriyor. Bu suallerin başında da havuz ve deniz kullanımlarında lenslerin çıkarılıp çıkarılmaması mevzusu geliyor. Yaz tatillerinde kontakt lens kullanımına ara verilmesi önerilmiyor fakat lenslerle de havuz veya denize netlikle girilmemesi gerekiyor. Bunun sebebi ise su yoluyla göze mikrop bulaşmasının daha da kolay hale gelmesidir. Mikrop bulaşan lensin kullanımına devam edilmesi yeniden başta konjonktivit ve keratit gibi iltihaplanmalara zemin hazırlayabiliyor.

Göz makyajı ile güneşte fazla kalınmamalı

Göze uygulanan far, göz kalemi, rimel gibi kozmetik malzemeler fazla sıcak ve terleme sebebiyle gün içerisinde akabiliyor. Göz içine kaçan bu malzemeler ise gözyaşı salgısını sağlayan bezlerin tıkanmasına ve ardından muhtelif enfeksiyonların oluşmasına yol açabiliyor. Bu sebeple göz makyajı ile muhtemel olduğunca güneşte fazla kalınmamasına dikkat edilmeli ve uyumadan evvel göz makyajının kesinlikle arınılmasına özen gösterilmelidir.

Gözlerinizi havuz suyunun tesirinden gözetmek için birkaç ipucu

– Bedenin baş ve surat kısmının havuz suyuna sokulmamasına özen gösterilmelidir. Sokulacaksa da, kesinlikle gözü iyi çevreleyen bir yüzücü gözlüğü kullanılmalıdır.

– Kontakt lensler havuza girildiği zaman çıkarılmalıdır.

– Göz kuruluğunu önlemek için yapay gözyaşı kullanılmalıdır.

– Havuzdan çıktıktan sonra surat ve gözler bol su ile yıkanmalıdır.

– Enfeksiyonu olanlar muhtemelse havuza girmemelidir.

– Göz alerjisinin yoğun yaşandığı yarıyılda ise güneş ışınlarından korunmaya özen gösterilmeli ve muhtemel olduğunca havuzdan uzak durulmaldır.

– Kalabalık tarafından kullanılan havuzlarda özellikle hijyen koşullarına uyulup uyulmadığına ve havuzun bakımlarının günlük olarak yapıldığına dikkat edilmelidir.

– Havuz kullananlar, suya girmeden evvel kesinlikle duş almalıdır.

– Havuzun giriş evvelinde ise ayaklar için dezenfeksiyon havuzu olmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ