Tüp bebek rehabilitasyonu ne kadar sürer

17.11.2021
503
Tüp bebek rehabilitasyonu ne kadar sürer

Tüp bebek rehabilitasyonlarına katılan çiftler, genellikle şehir dışından merkezlere gelmek zorunda kalırlar. Bu nedenle de kendi iş ve günlük yaşamlarını tasarlamak için tüp bebek rehabilitasyonunun ne kadar süreceğini haklı olarak merak ederler. Tüp bebek rehabilitasyonunun süresi, temelinde kısırlık nedenine bağlıdır. Safha müddetleri, her tüp bebek merkezinde aynı olsa da, kısırlık problemine göre ek uygulamalar ve usuller sınanabilir. Bu nedenle de süreç uzayabilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, tüp bebek rehabilitasyonu hakkında bilgi verdi.

Tüp bebek rehabilitasyonuna başlayacak olan çiftler için rehabilitasyon süreci, anne adayının adet yarıyılının 2. ya da 3. günü başlar. Rehabilitasyona başlanacağı gün ultrason uygulanır. Bu sayede rehabilitasyona mani teşkil edebilecek rastgele bir problem olup olmadığı incelenir. Eğer rastgele bir mani mevcut değilse, östrojen ve FHS seviyeleri hakimiyet edilir.

Eğer rehabilitasyon için zorunlu şartların uygun olduğu tanımlanır ise; anne adayının yaşı, kısırlık nedeni, kan inceleme sonuçları ve yumurtalık rezervleri göz önüne alınarak uygun bir rehabilitasyon usulü tasarlanır.

Yumurta gelişimi süreci

Tüp bebek rehabilitasyonunda, anne adayından birden fazla yumurta elde etmek için muhtelif ilaçlar kullanılır. Yumurta gelişimine ve ilaçlara verilen yanıta göre, zorunlu doz ayarlamaları yapılabilir.

Foliküllerin eriştikleri ebat ve östrojenin kan seviyesi, yumurtaların olgunlaşması mevzusunda ipuçları vermektedir. Bu etkenler ile çatlatma iğnesi uygulanır ve yumurta bir araya gelecek zaman tespit edilir. Bu zaman 15 gün devam ettir.

Çatlatma iğnesi yapıldıktan 32-36 saat sonra yumurta toplama safhasına başlanır.

Yumurta toplama düzeyi

Tüp bebek rehabilitasyonunda yumurtalar bir araya gelirken, sedasyon uygulanmaktadır. Bu sayede anne adayı rastgele bir biçimde rahatsızlık ya da ağrı dinlemez. Yerel anestezi de uygulanabilir. Yumurta toplama düzeyi, transvajinal ultrasonografi aracılığı ile yapılmaktadır. Bu uygulama düzeyinde foliküllerin içindeki akışkan toplanır, akışkan içinde yumurta mevcut mu diye bakılır ve mevcut olan yumurtalar toplanır. Eğer ilk olarak folikül akışkanında yumurta tespit edilmez ise, özel akışkan ile folikülün içi yıkanır. Ardından da kalan yumurtalara erişilir.

Yumurta toplama uygulaması 20 dakika gibi kısa bir müddette bitirilir. 10 mm’ nin üzerindeki tam foliküllerde mevcut olan folikül akışkanları uygulaması sırasına bir araya gelir. Daha sonra ise harekât bitirilir. Yumurtalar bir araya geldikten sonra anne adayı merkezde 1-2 saat dinlenir ve ardından evine gidebilir.

Döllenme düzeyi

MII oosit biçiminde deyim edilen olgun ve döllenebilecek yumurtalar seçim edildikten sonra yumurta toplama zamanı baba adayından temin edilen sperm hücreleri ile laboratuar etrafında döllenme uygulaması gerçekleştirilir.Döllenme düzeyinde, sperm ve yumurtanın beraber vazgeçilir ve spermin yumurtayı döllemesi beklenir. Bu safhada mikroenjeksiyon usulleri de kullanılabilir.

Cenin transferi düzeyi

Cenin transferi anestezi altında yapılmayan ve kadının rastgele bir biçimde ağrı dinlemeyeceği bir evredir. Çoğunlukla abdominal ultrason aracılığı ile ince bir kateter desteği ile bitirilmektedir. Ceninler 5-10 dakikada transfer edilirler. Transfer ardından anne adayı merkezde bir, iki saat dinlenir ve evine dönebilir. Eğer geriye nitelikli ceninler kalmış ise, bunlar dondurularak gelecekte kullanılmak üzere muhafaza edilebilir.

Hamilelik testi için bekleme

Cenin transferi yapıldıktan sonra hamilelik testi için bekleme sürecine geçilir. Cenin tranferi ardından 12.14 güne hamilelik testi yapılır. Bu süreçte çift hürdür, merkeze gelmelerine gerek yoktur. Bu bekleme sürecinde çiftler stresten uzak kalmaya çalışmalı ve motivasyonlarını yüksek yakalamalıdır.

Kaynak: http://www.tupbebekklinigi.com/tup-bebek-ne-kadar-surer

YAZAR BİLGİSİ