Turşu gribe karşı gözetiyor

Cumhuriyet Üniversitesi CÜ Tıp Fakültesi Ulus Sıhhati Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mutfağının ehemmiyetli damak tatlarından olan turşunun sıhhate bereketlerini anlattı.
Sebze ve meyvelerin bir hayli bereketli tesirinin turşuda da bulunduğunu belirten Koçoğlu, “Turşu çok fazla su kapsaması nedeniyle kilo yapıcı tesirleri az. İçerisinde yüksek oranda lif bulunan sebze ve meyvelerden turşu yapıldığından da lifler aynen kalarak şahsa fayda sağlıyor” dedi.
Turşunun içindeki bereketli bakteriler gripten gözetiyor
Koçoğlu, mayalanma esnasında turşuda bereketli bakterilerin de arttığını vurgulayarak, “Probiyotik dediğimiz bu bakterilerin sağlık açısından çok yararı var. Bunlar bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor. Turşu, içerisinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde bireyi grip ve eşi enfeksiyonlardan gözetiyor. Probiyotik bakteriler aynı zamanda bağırsak florasını da pozitif doğrultuda değiştirerek kanserden korunmaya takviye ediyor” diye konuştu.
Aşırısı hasar
Fazla turşu tüketiminin birliktesi muhtelif meseleleri getirebileceğine işaret eden Koçoğlu, “100 gram turşuyla vasati 6 gram tuz alınmış oluyor. Kalp, hipertansiyon, kronik böbrek hastalarında mesele yaratabilir. Tuz tüketiminin çoğalması mide kanseri, kemik erimesi gibi bir hayli hastalığın çoğalmasında rol oynuyor. Ülkemizde de tuz tüketimi çok fazla olduğu için azıcık daha dikkatli harcanmalı” dedi.
Koçoğlu, hazır turşu yerine natürel yollarla yapılan turşuların harcanması gerektiğini kaydoldu.