Yaş ilerledikçe tehdit oluşturan hastalık: Katarakt

Yaşlılarımızın cemiyetsel, ailevi ve sosyal hayata katılmaları, popülasyonumuzun yaş ortalamasının gitgide yükseldiği bu günlerde büyük bir ehemmiyet taşıyor. İlerleyen yaşlarda gözlemlenen göz hastalıkları, yaşlı yurttaşlarımızın günlük yaşamlarını negatif güzergahta etkileyebiliyor.
18-24 Mart arasında kutlanan Yaşlılar Haftası’nda, Dünyagöz Ataköy’den Op. Dr. Sezgin Yıldızbaş, “Yaşlı yurttaşlarımızın, ülkemizde 2050 senesine kadar popülasyonun %20’sini oluşturması bekleniyor. Yaşlılık yarıyılında gözlemlenen rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından olan katarakt, rehabilitasyon edilmemesi halinde âmâlığa kadar gidebilecek ciddi ebatlarda görme kaybına yol açabiliyor. Bu rahatsızlığın önüne geçilmesi için, özellikle ilerleyen yaşlarda yapılacak geniş kapsamlı bir göz tetkiki çok büyük ehemmiyet taşıyor” ifadelerini kullandı.
Merdiven altı firmalara da dikkat edilmesinin ehemmiyetle altını çizen Op. Dr. Sezgin Yıldızbaş, “Ulusumuzun camii ve kahvehanelerden toplayan şirketlere dikkat ederek, haysiyet etmemesi gerekiyor. Ne yazık ki bu müesseseler insanlarımızın gözlerini âmâ edecek kadar sıhhatsiz civarlarda operasyon yapıyor” dedi.
Bulguları dikkate almak büyük ehemmiyet taşıyor
18-24 Yaşlılar Haftası’nda uzmanlar, ilerleyen yaşlarda gözlemlenen kataraktın yurttaşların hayatlarında oluşturabileceği negatif tesirler ve kapsamlı bir göz tetkikinin ehemmiyeti mevzularında ihtarlarda bulunuyorlar. Op. Dr. Yıldızbaş, “Katarakt seneler süresince büyüyen ve fark edilmesi oldukça güç olan bir rahatsızlıktır. Genetik nedenler, şeker hastalığı, vitamin noksanlığı, sigara ve içki tüketimi gibi şahsi vaziyetlerin yanı gizeme, ultraviyole ışıklara uzun zaman maruz kalmak gibi etrafsal etkenler de katarakta yol açabiliyor. Bu hastalığın en aşikar bulguları ise flu görme, renklerin olduğundan daha cansız gözükmesi, gece görüşünde ciddi eksilmeler, bir gözde çift görme, okumada güçlükler, gözlük numaralarının sık değiştirilmesi olarak öne çıkıyor” biçiminde konuştu.
Göz tetkiki ve erken teşhisin ehemmiyeti
Kataraktın yapılacak kapsamlı bir tetkik ile teşhis ve rehabilitasyonunun muhtemel olduğunu belirten Op. Dr. Yıldızbaş, “Göz bebeklerinin gelişmesini sağlayan akışkan desteğiyle yapılacak tetkiklerde, kataraktın tespit edilmesi muhtemel oluyor. Aynı zamanda göz içi tazyikini ölçmek için kullanılan tonometri usulü de katarakt tespiti için kullanılabiliyor. Erken teşhis edilen katarakt, uygun gözlük, ışıklandırmanın ayarlanması ve parlamaları yasaklayan güneş gözlükleri gibi temkinler ile hakimiyet altında yakalanabiliyor. Fakat ilerleyen ve bulguları ile hastanın günlük hayatını etkilediği tespit etilen katarakt rahatsızlıklarında, flu görmeye neden olan lensin yapılacak bir işlem ile alınması gerekiyor” dedi.Yaşlılarımızın cemiyetsel, ailevi ve sosyal hayata katılmaları, popülasyonumuzun yaş ortalamasının gitgide yükseldiği bu günlerde büyük bir ehemmiyet taşıyor. İlerleyen yaşlarda gözlemlenen göz hastalıkları, yaşlı yurttaşlarımızın günlük yaşamlarını negatif güzergahta etkileyebiliyor.