Yaz aylarının kabusu dış kulak cerahati

13.02.2022
387
Yaz aylarının kabusu dış kulak cerahati

Koç Üniversitesi Sağlık Kurumu Kulak Burun Boğaz Kısmı Uzm. Dr. Ozan Gökler özellikle yaz döneminde sıkça yaşanan kulak hastalıklarıile alakalı olarak yaptığı açıklamada dış kulak yolunun nemli, karanlık ve sıcak olması sebebiyle bakteri ve mantar gibi patojenlerin artması için çok uygun bir etraf sağladığına dikkat çekti. Gökler, şu bilgileri kaydoldu: “Dış kulak yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında çoğalmasının en ehemmiyetli sebebi yeterince hijyenik olmayan havuz ve deniz suyudur. Ayrıca yüzme sonrası dış kulak yolunun ıslak kalması, kulak çubukları ve eşi gereçlerle kulak yolunun travmaya uğraması enfeksiyon riskini çoğaldırır. Bu hastalıklar zamanında ve uygun bir biçimde ele alınmazlarsa tatil neşenizin kaçmasına neden olabilir”

Yaz aylarında en sık görülen sağlık meseleyi dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır. Dış kulak yolu nemli, karanlık ve sıcak olması sebebiyle bakteri ve mantarların artması için uygun bir civardır. Dış kulak yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında çoğalmasının en ehemmiyetli sebebi yeterince hijyenik olmayan havuz ve denizlerdir.

Ayrıca yüzme sonrası dış kulak yolunun ıslak kalması, kulak çubukları ve eşi gereçlerle kulak yolunun travmaya uğraması enfeksiyon tehlikesini artırır.

Dış kulak yolu enfeksiyonu olan şahısların kulaklarında kaşıntı, şiddetli sızısı, tıkanıklık, akıntı ve duyma kaybı görülebilir. Bu şikâyetlerin oluşması gidişatında birey, hiç zaman kaybetmeden bir kulak-burun-boğaz uzmanına müracaat etmelidir.

Dış kulak cerahati 7 ila 10 günde iyileşir

Hastalığın rehabilitasyonunda kulak yolunun arınılması, kulak damlaları, kumpaslı pansuman ve seyrek olarak da oral ilaç kullanımı gibi usuller kullanılmaktadır. Rehabilitasyon sürecinde hasta hekiminin tekliflerine uymalı ve ilaçlarını kumpaslı kullanmalı. Buna ek olarak da; şahsın kulağını kuru yakalaması, su sporlarından sakınması, kaşıma, ovuşturma, arınma gibi tavırlardan uzak durması gerkmektedir. Enfeksiyon başladıktan sonra enfeksiyonun yayılımını süratlendirebileceğinden kulak tıkacı kullanımı önerilmez.

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının, şayet altta uyuyan değişik bir patoloji yoksa şeker hastalığı, dış kulak yolu darlığı vb… 7 ile 10 gün içerisinde iyileşmesi beklenir. Hastaların bu müddet sonrası şikâyetleri tamamen kaybolsa dahi havuza, denize ve su sporlarına dönmeden evvel bir kulak-burun-boğaz doktoruna danışmaları gerekmektedir.Yaz tatilinizin meselesiz geçmesi için, kulakları muhtemel olduğu kadar kuru yakalamak, su ile temas sonrası dış kulak yoluna girmeden bir pamuk veya havlu ile kurulamak, su hijyeninden emin olunmadığı hallerde başın su üzerinde kalmasını sağlamak, bone veya kulak tıkacı kullanmak gibi tedbirler, dış kulak yolu enfeksiyonlarını sizden uzak yakalayacaktır.

YAZAR BİLGİSİ