Yazın solunum meseleyi yaşamamak için ipuçları

27.03.2022
540
Yazın solunum meseleyi yaşamamak için ipuçları

Devamlı sıcak ve nemli havaya maruz kalmak sıcak çarpması ihtimalini artırır. Bunun sık bulguları baş dönmesi, şuur fluluğu, ciddi baş sızıları ve bayılmadır. Sıcak çarpması acil müdahale edilmezse ölümcül olabilmektedir. Memorial Ankara Sağlık Kurumu Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Metin Özkan, yaz aylarında tetiklenen akciğer hastalıkları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Sıcak havalarda solunum meseleyi yaşamamak için 10 teklif

– Muhtemel olduğu kadar klimalı bir civarda, kapalı alanda kalınmalıdır. Özellikle kuru havalarda rüzgar varsa dışarıya çıkılmamalıdır.

– Sarih renk, ince giysiler giyilmeli ve bol akışkan alınmalıdır. Dışarı çıkarken geniş kenarlı gözlükler kullanılmadır. Çok alerjik yapıya sahip şahıslar ve astım hastaları alerji maskeleri de kullanabilirler.

– Kullandığınız ilaçlar varsa her an elinizin altında olmalıdır. Polen ölçüsünün fazla olduğu yarıyıllarda şikayetler başlamadan alerji ilaçları alınmalıdır.

– Alerjenlerin havaya karışımına neden olan çim biçme, yabani ot arınma gibi bahçe işlerinden uzak durulmalıdır.

– Tatil yapılacak otel ya da yazlık alerjenler açısından gözden geçirilmelidir.

– Sarih hava egzersizleri yaparken fazlaya kaçılmamalıdır.

– Dışarıda giyilen giysiler eve dönünce değiştirilmeli ve duş alarak tendeki ve saçlardaki alerjenler de arınılmalıdır. Yaz aylarında çamaşırlar, havlu ve çarşaflar polenlerin yapışmasını yasaklamak için dışarıda kurutulmamalıdır.

– Polen yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Evde ve otomobilde sırça açmak yerine bakımları kumpaslı olarak yapılan ve polen filtreli klimalar kullanılmalıdır. Bu saatlerde dış etkinliklerden uzak durulmalıdır.

– Yaşam alanlarının nem oranı düşük yakalanmasına özen gösterilmelidir.

– Ev pakliği HEPA filtresi kapsayan vakumlu bir süpürge ile yapılmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ