Yüzme sırasında kulaklara dikkat

16.02.2022
403
Yüzme sırasında kulaklara dikkat

Ramazan Bayramı’yla birlikte pek çok şahıs için deniz sezonu da başlayacak. Bu yarıyılda en çok görülen dış kulak yolu enfeksiyonları, kulakta ağrıya neden oluyor. Yüzme sırasında kulak tıkacı ve yüzücü başlığı kullanmayı öneren uzmanlar, dış kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya başka cisimlerle kaşımamak gerektiğini dikkat topluyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Sağlık Kurumu KBB Uzmanı Doç. Dr. Murat Topak, dış kulak yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında sıklıkla yaşandığını belirterek bazı temkinlerle önlenebileceğine dikkat çekti.

Kulağı gözeten bariyer: “Serümen”

Dış kulak yolunun DKY yetişkinlerde takribî 2,5 cm uzunluğunda olduğunu belirten Doç. Dr. Murat Topak, “Dış 1/3 kısmı kıkırdak, iç 2/3 kısmı kemik yapıdadır. Kıkırdak kısmın cildi kıllar ve kıl keseleri, yağ ve salgı bezleri kapsar. Bezlerin salgısı ve dökülen epitel hücreleri birleşerek “serümen” denilen gözetici salgıyı oluşturur. Serümenin dış kulak yolunda gözetici bir misyonu vardır, içinde bulundurduğu maddelerle enfeksiyona karşı gözetici bir bariyer oluşturur” dedi.

Kulak pakliği kulağa hasar verebilir

Kulak çeperi ve dış kulak yolundan dökülen epitel hücrelerinin, içten dışa doğru göç ederek kıkırdak kanalda biriktiğini ve buradan serümenle beraber dışarı atıldığını belirten Doç. Dr. Murat Topak, özellikle kulak çubuklarıyla yapılan şahsi pakliğin kulak sıhhatini tehdit ettiğini söyledi. Topak, şöyle konuştu:

“Bazı bireylerde serümen salgısının yoğun kıvamlı olması veya dış kulak yolundaki dky anatomik farklılıklar sebebiyle kanalda serümen birikimi ve tıkaç buşon oluşabilir. Bunun dışında; şahsi paklik emeli ile dış kulak yoluna sokulan pamuklu çubuklar veya buna eş gereçler bu birikimi arınamadığı gibi bütün tersine serümenin bayağı göç doğrultusunun tersine kulak çeperine doğru itilmesine ve dış kulak yolunun tıkanmasına yol açabilir bu sebeple dış kulak yoluna rastgele bir şey sokulmamalıdır.”

Yüzücüler tehlike altındadır

Yaz aylarında sık görülen meselelerden birinin yaygın dış kulak yolu enfeksiyonları olduğunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, “Olguların çoğunluğu yaz mevsiminde ılık ve nemli etraflarda görülür. Pamuklu çubuklar, yabancı cisim ve kaşıma ile oluşan travmalar, kulaklıklar, yüzme veya sık banyo ve duş meyli çoğaldıran etkenlerdendir. Yüzücüler dış kulak yolunun, sıkça suyla temas etmesi sebebiyle gözetici serümen katmanının kaybına bağlı olarak dış kulak yolu enfeksiyonu geçirmeye eğlimlidirler. Bu etkenlerden birkaçının beraber olması, tehlikeyi daha da aşırılaştırır” diye konuştu.

Hafif düzeyde kaşıntı, orta düzeyde ağrı ortaya çıkıyor

Dış kulak yolu enfeksiyonunun en çok ağrı, dolgunluk, kaşıntı ve duyma kaybı şikayetlerine neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, “Hafif düzeyde ağrı çok şiddetli değilken kaşıntı ön tasarıdadır. Orta düzeyde ağrıda çoğalış görülür. Ciddi düzeyde ise enfeksiyon dış kulak yolunu aşarak kulak kepçesine, surata ve kulak arda dağılabilir” dedi.

Ufak çocukların şikayetlerini bütün olarak anlatamayabileceklerini belirten Doç. Dr. Murat Topak, “Kulaklarına değince ağlamaları, kulaklarını çekiştirmeleri, bazen ateş, dış kulak yolunda akıntı görülmesi, rahat yatamamaları , klasikten çok ağlamaları gidişatında dikkat etmek gerekir” ihtarında bulundu.

Korunmak için neler yapılmalı

Doç. Dr. Murat Topak, dış kulak yolu enfeksiyonundan korunmak için şu nasihatlerde bulundu:

“Dış kulak yolunu kuru yakalamak, yüzme sırasında kulak tıkacı ve yüzücü başlığı kullanmak, dış kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya başka cisimlerle kaşımamak, kendi kendimize dış kulak yolundaki serümeni arınmaya çalışmamak, yüzmeden sonra dış kulak yolunu havlu ile kurulamak.”

Serümen tıkaçlarının rehabilitasyonunun hekim tarafından aspirasyon veya lavaj yolu ile yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, “Çok sert ve kuru buşonları birkaç gün gliserin ile yumuşatmak gerekebilir. Dış kulak yolu enfeksiyonlarında rehabilitasyon dış kulak yolunun arınılması, antibiyotikli kulak damlaları, gerektiğinde dış kulak yoluna yerleştirilen antibiyotikli ve steroidli tamponlar,sistemik antibiyotik, mantar enfeksiyonu var ise antimikotik damlalar ile yapılır. Serümen tıkacı veya dış kulak yolu enfeksiyonunu düşündürecek şikâyetleriniz varsa KBB hekimine müracaat etmeniz gerekir” ihtarında bulundu.

YAZAR BİLGİSİ