Zatürre ile alakalı merak edilenler

23.04.2022
327
Zatürre ile alakalı merak edilenler

Kış hastalığı olarak öğrenilen zatürre, kronik rahatsızlığı olanlarda daha ağır izleyen ve zaman zaman vefatla sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Prof. Dr. Ferah Ece zatürre ile alakalı merak edilen sualleri cevapladı.

Zatürre nasıl ortaya çıkar

Akciğer lobunun iltihaplanması biçiminde ortaya çıkan, eşlik eden başka bir hastalığı olmayan hastalarda, günlük hayatı sırasında görülebilen, kronik bir rahatsızlık sahibi olan bireylerde daha ağır bir biçimde izleyen ve zaman zaman vefatla sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri cerahatli bir akışkanla dolduğundan akciğerlerin görevi olan oksijen alışveriş işlevi bozulur ve bu sebeple kanda oksijen seviyeyi eksilir. İltihaplanmaya virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar neden olur.

Bulaşıcı mıdır

Zatürreye neden olan bu mikroplar şahıstan şahsa, yakın temas neticeyi bulaşırlar. Hastalığın sıhhatli bireylere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta bireylerin konuşması sırasında havaya dağılan damlacıkların doğrudan solunması yoluna reelleşir. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu hâlde yaşadığı mektepler, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma ihtimalinin fazla olduğu yerlerdir. İçki, uyuşturucu maddeler, sigara ve makûs hayat koşulları, ağır grip zemin hazırlayan faktörlerdendir.

Grip zatürreye çevirebilir mi

Ağır geçen grip hastalığı zatürreye etraf hazırlar, bedeni fazla miktarda cılız düşüren hastalıkların seyri sırasında da zatürre ortaya çıkar.

Bulguları

Pnömonide şikayetler etmen mikroorganizmanın cinsine göre farklılıklar gösterir. Bakteriyel pnömonilerde genellikle ateş, üşüme ve titreme ile başlar ve gitgide yükselir. Öksürük başlangıçta kuru niteliktedir. Ancak daha sonra öksürükle birlikte cerahatli balgam da görülür. Yan sızısı, akciğer çeperlerinin tahrişi neticeyi alana gelebilir ve öksürmekle, soluk alıp vermekle sızıda çoğalış olur. Hastalığın yaygınlık derecesine göre hastalarda soluk darlığı ve el, ayak ve dudaklarda morarmalar görülebilir. Halsizlik, iştahsızlık, küskünlük gibi genel şikayetler sıklıkla hastalığa eşlik eder.

Rehabilitasyonu nedir

Rehabilitasyonda antibiyotikler, gerekirse antiviral casuslar, ateş düşürücüler kullanılması, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak miktarda akışkan alınması, yatak istirahati, bol vitaminli ve yüksek kalorili perhiz ile hastanın çok iyi beslenmesi gerekir.

Nasıl korunmak gerekiyor

– Grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan, grip virüsüne tutulmuş insanların öksürme ve aksırmaları ile etrafa saçtıkları virüslerden korunmak için maske kullanmak en tesirli yoldur.

– Toplu vasıtalar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, pakliğe özen göstermek gibi temkinlerle gripten korunmak muhtemel olabilir.

– Stres, beden mukavemetini eksilttiği için hastalıklara da zemin hazırlayan en ehemmiyetli etmenlerdendir. Bu sebeple, muhtelif yollar ile stresten uzaklaşmak sıhhatli kalmayı da birliktesi getirecektir.

– Sigara içmemek, kumpaslı yatmak alınacak öteki temkinler arasında sayılabilir.

YAZAR BİLGİSİ