Zatürreyi griple karıştırmayın
Soğuk hava, kapalı mekan, basitçe bulaşan virüs ve bakteriler… Kış aylarıyla beraber üst solunum yolu enfeksiyonu ve griple beraber çok sık tesadüfülen bir hastalık daha var ki o da zatürre. Üstelik bu iki hastalıkla bulgularının neredeyse eş olması, çok sık karıştırılabilmesine, bu sebeple zatürrenin rehabilitasyonunda geç kalınarak daha da ilerlemesine yol açabiliyor. Acıbadem Kadıköy Sağlık Kurumu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, zatürreyi ‘mikroorganizmaların neden olduğu akciğer dokusunun irini’ olarak belirliyor ve genellikle bakteriler ve virüsler tarafından alana getirildiğini söylüyor. Ülkemizde ve dünyada en sık görülen hastalıklar arasında yer alan zatürre, yaşlıları, çocukları, gebeleri, kronik hastalığı ve beslenme bozukluğu olanları çok daha fazla tehdit ediyor. Dr. Zekai Tarım “Cemiyet orijinli pnömoni zatürre ayakta geçirilen hafif bir enfeksiyondan, sağlık kurumunda uyumayı, hatta yoğun bakımı gerektirecek ağır bir hastalığa kadar farklı biçimlerde olabilir. Dünyada her sene 4 buçuk milyon birey bu sebeple yaşamını kaybetmektedir. Vefat sebepleri arasında altıncı sırada yer alan ve soğuk havalarda görülme sıklığı artan zatürrenin, çoğu zaman griple karıştırılarak rehabilitasyonunda geç kalınması ciddi meselelere hatta vefata dahi neden olabiliyor” dedi.
En çok solunum yoluyla bulaşıyor
Zatürrenin ‘tipik ve atipik’ olmak üzere iki gruba dağıldığını belirten Dr. Zekai Tarım, tipik zatürrenin; üşüme, titreme, birden yükselen ateş, öksürük, koyu renkli balgam ve yan sızısı ile kendini gösterdiğini söylüyor. Daha çok gençlerde görülen atipik zatürrenin ise; ateş, halsizlik, baş sızısı gibi bulgularla beraber kuru öksürük ve hırıltılı solunum gibi yakınmalarla ortaya çıktığını belirten Dr. Zekai Tarım, zatürrenin en çok solunum yoluyla bulaştığını belirtiyor. Bireyin öksürüğü, hapşırığı ile havaya dağılan mikroplar saatlerce civarda asılı kalırken, sıhhatli şahısların bu mikropları soluması hastalığın basitçe bulaşmasına yol açıyor. Toplu taşıma vasıtaları, kalabalık mekanlar, temas ve şahısların kadeh hatta havlu gibi özel eşyalarını kullanmak da tehlikeyi artırıyor. Öte yandan lekeli sularda oluşan bakterilerden dolayı su sistemleri ve klimalar da bu riskli hastalığın yaygınlaşmasına neden olabiliyor.
Zatürrenin gripten 4 ehemmiyetli farkı
Zatürrenin üst solunum yolu enfeksiyonu ve griple çok sık karıştırılabilmesinden dolayı çok daha riskli bir hal alabildiğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, “Bu sebeple hastalar hekime müracaat ettiklerinde ilerlemiş bir zatürre ile karşılaşabilirler. Zatürreyi gripten ayırt etmede 4 ehemmiyetli işaret; 3 günü geçen yüksek ateş, yan sızısı, balgamlı öksürük ve genel gidişat bozukluğudur. Hastanın ateşinin düşmemesi, tansiyonun çok düşmesi, solunum kasveti ve fazla terleme ile su kaybetmesi hastalığın genel seyrini çok negatif etkilemekte ve sağlık kurumunda yatırılarak rehabilitasyonu gerektirmektedir” ifadelerini kullandı.
Rehabilitasyonda hayati kaideler
Hekimin vereceği antibiyotikler ağızdan veya enjeksiyon biçiminde, kesinlikle hekimin önerdiği müddet süresince kullanılmalı. ‘Kendimi iyi seziyorum’ diyerek rehabilitasyon kesilmemeli.
Çoğunlukla su olmak üzere bol akışkan alınmalı.
Sıhhatli beslenilmeli, mevsim sebze ve meyveleri kesinlikle harcanmalı.
Kesinlikle istirahat edilmeli.
Zatürreden korunmanın tesirli yolları
Özellikle yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar, kesinlikle hekime danışmak koşuluyla zatürre aşısı yaptırmalı.
Influenza virüsüne bağlı oluşan zatürreyi yasaklamak emeliyle özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar her sene grip aşısı olmalı.
Sıhhatli ve balanslı beslenmeye özen gösterilmeli.
Meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmeli.
Spor veya haftada en az üç gün, yarım saat kumpaslı, tempolu yürüyüş yapılarak beden mukavemeti artırılmalı.
İçki, sigara ve hasarlı maddelerden sakınılmalı.
Rastgele antibiyotik ve ampirik ilaçlar uygun olmayan nebatsal karışımlar kullanmak bedende mukavemetli mikroorganizmaların gelişimine neden olduğundan hekim önermediği taktirde kullanılmamalı.