Beyaz dil, sarı göz, midede kabarıklık ve tırnaklarda bozulma neden olur?

25.03.2021
15.985
Beyaz dil, sarı göz, midede kabarıklık ve tırnaklarda bozulma neden olur?
Dil neden beyazlar, gözler neden sararır, midede kabarıklığın sebebi ne olabilir, tırnaklardaki çizgiler hangi hastalıkları işaret eder? İşte yanıtları…

GÖZ SEĞİRMELERİ

Gözler devamlı seyirmeler yaşanıyorsa bu bedenin asap sisteminin mutsuz olduğunu gösterir. Ama panik yapmayın, göz seğirmeleri seyrek kaygı dinlenecek bir şeyin bulgusudur ve çoğunlukla kendiliğinden duracaktır. Elektrolit balanssızlığı ve bedeninizin hidrasyon vaziyeti çoğu kere asap spazmlarının sebepleridir ve basitçe düzenlenebilir. Göz seğirmeleri ayrıca bir magnezyum yetersizliğini de gösteriyor olabilir. Magnezyum asap sinyali işlevi için çok ehemmiyetlidir, bu surattan yetersiz olması gözünüzün seyirmesine neden olabilir. 

goz-neden-seyirir-NrDy.jpg

Bedenimizde gördüğümüz bazı farklıları reelinde vücudumuzun bize içeriden yolladığı biber sinyal. Bazen bu işaretleri  hastalıklar oluşmadan görmüyoruz yada dikkat etmiyoruz. Ancak uzmanların kesinlikle dikkat edin dediği ayrıntıları sizler için derledik. Suratınızdaki sivilceden, dilinizin rengine kadar kumpaslı hakimiyet edip bir mesele gördüğünüzde hekime müracaat etmeniz gereken bulgular erken teşhis için hayati ehemmiyette. İşte başlıyoruz…

yuzdeki-sivilceler-gozde-sararma-ti-Dp5B

ŞİŞKİN KARIN

Karınla alakalı bir çok hastalıkta hastaların genel şikayeti sızı değil kabarıklık. Bu sebeple midenizde sizi devamlı rahatsız eden kabarıklık varsa onu ciddiye alın deriz. Ciddi mide hastalıklarına tutulanların yüzde 70’i hiç acı sürüklemediklerini ancak kabarıklık meseleyi yaşadıklarını açıklıyor. Kabarıklığın iki yaygın sebebi var. Bizi fazla yemek yemek değişiği ise midenizin gaz ve akışkan ile dolu olması. Beden kabarıklıkla yaygın olarak besinleri sindirimediği yada yiyecek alerjisi gibi tahammülsüzlük yaşadığı sinyali veriyor olabilir. Kabarıklığın öteki yaygın sebepleri arasında hormonal meseleler, kandida, kabızlık, fazla şeker, stres, dysbiosis sindirim sistemimizdeki iyi ve makûs bakteriler arasında bir balanssızlık olabilir. Büyük ölçüde öğünler yemek çoğunlukla midede sindirim meseleleri yaratır. Gıdaların ayrılınmasını güçleştirir. Bu da mide ve bağırsaklarda gaz birikmesine neden olur.  Büyük yemeklerin harcanması, ancak sıhhatli oldukları halde, bunların kendiliğinden şişmesine neden olabilir. Besinlerden alınan fazla şeker de kabarıklık sebebi olabilir. Yapısı iltirabıyle gaz üretmeye neden olan mesela bakliyatlar, karnabalar gibi besinler de kabarıklık sebebi olabilir.

mide-siskinligi-neden-olur-yLrJ.jpg

İNTİHAPLI SİVİLCELER VE CİLTTEKİ KIRMIZI KIZARIKLIKLAR

İntihaplı sivilceler ve iltihaplı sivilceler en yaygın cilt meselelerinin başında geliyor. Peki bu denli sık tesadüfülen bu sualin sebebi ne derseniz ilk cevabımız hormonlarınız olur. Mesela erkeklerde sivilcenin en yaygın sebebi testesteron seviyesinin yüksekliğidir. Bayanlarda da regl evveli çoğalan hormonlar sivilce için en yaygın neden.  Polikistik over belirtiyi PCOS olan bayanlar testosteron balanssızlığına sahip olma meylindedir ve bu sebeple yineleyen iltihaplı sivilce orta ve fazla surat kılları etrafında kilo çoğalışı ile beraber PCOS’un önde gelen semptomlarından biridir. Özetlesi, sivilcelendiğiniz zaman, bedeniniz sizi altta uyuyan bir hormonel veya sindirim bozukluğuyla alakalı olarak uyarmaya çalışabilir. Karaciğer balanssızlığı ve yanlış perhiz ile stres de sivilce yapar. Ayrıca beyaz akıntılı kırmızı cerahatli sivilceler çok fazla karbonhidrat harcadığınızı bunun da bakterilerin çoğalmasına dayanakçı olduğunu gösterir. Bu sivilceler bağışıklık sisteminizin bakteriyel enfeksiyonlardan kurtulma çalışmasının neticeyidir. 

sivilce-neden-cikar-iWQC.jpg

DİL YÜZEYİNİN BEYAZLAŞMASI

Dil üzerinde ince beyaz bir kaplama, mikrobiyom balanssızlığı, demir veya B vitamini yetersizliği ile muhtemelen diyabet gibi bozuklukların göstergesi olabilir. Demir ve B vitamini yetersizliği vaziyetinde, devamlı bitkin sezmeniz olasıdır. Dilin üzerinde pus gibi görünen kalın, beyaz kirler, oral pamukçuk maya enfeksiyonu, lökoplaki ağız içinde ya da dil üzerinde beyaz kirler ve özellikle sigara içenlerde yaygın olan diş etleri ve dumansız tütün kullananlarda olma ihtimali de yüksektir. Veya alg planus sızının içi dahil olmak üzere bedenin bir hayli kısmını etkileyebilen bulaşıcı olmayan kaşıntılı beyaz döküntüye tutulmuş olabilirsiniz. Alg planus vaziyetinde, tıbbi bir profesyonel tarafından izlenmesi ehemmiyetlidir.

dilde-beyazlik-neden-olur-wepK.jpg

TIRNAKLARDA DİKEY VE YATAY ÇİZGİLER

Sıhhatli tırnaklar pürüzsüz, kavisli, parlak ve kirsiz olmak zorundadır. Tırnaklardaki bozukluklar özellikle de dikey ve yatay çizgiler kansızlık, romatoid artrit işareti olabilir. Yalnızca görüntüsü bozuk başka bir sebebi olmayan tırnak deformasyonları da özgüven yetersizliği sebebi olabilir. 

tirnaklarda-cizgiler-neden-olur-y9ym.jpg

UÇUKLAR VE AĞIZ ÜLSERİ

Öncelikle uçuklar ile ağız ülseri aynı şey değildir. Ağız ülseri görüntü olarak uçuklara çok eş ancak ağzın içinde, dil ve yanaklarda çıkar. Uçuk ise dudak ve etrafında görülür. En ehemmiyetlisi, ağız ülseri bağışıklık sisteminin zayıfladığının göstergesi iken, bulaşıcı değildir. Öteki yandan uçuklar bağışıklık sistemimiz her ne nedenle olursa olsun riske girdiğinde uyanacak olan uykuya bağlı bir viral enfeksiyonun neticeyidir ve bulaşıcıdır.

ucuk-neden-olur-OPM9.jpg

GÖZLERDE VE CİLTTE SARARMA

Cilt sararması ile gözlerdeki sararmanın sebepleri birbirinden değişiktir. Cildin sararması, beta karoten, A vitamini ve C vitamini alımının fazla olmasına bağlı olabilir. Bu vaziyette genellikle hiçbir tehdit oluşturmaz, gözlerin sararması ise genellikle karaciğerde meselelerin olduğunu gösterir. Bu vaziyette, olası olan en kısa zamanda tıbbi takviye alın. Sarı renk bedende sarılık olarak öğrenilen bilirubin seviyesinin yükseldiğin gösterir. Netice çok ciddi olmasa da cilt ve gözlerdeki sararmanın karaciğerle ilgili olduğu kesindir. Ayrıca safra taşı, pankreatit, hepatik gibi meseleler de cildi ve gözleri sarartır.

gozde-sararma-neden-olur-QmXS.jpg
YAZAR BİLGİSİ