Gözlerin sinsi düşmanı glokom!
Her 100 bireyden birinde görülen ve tüm âmâlıkların yüzde 30’undan mesul olan glokom rahatsızlığı ile alakalı ehemmiyetli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Ümit Aykan, “Görmeden mesul asapların göz içi tazyiki nedeniyle hasar görmesi ile oluşan glokom hastalığı, kendisine orijinal bir bulgusu olmaması nedeniyle en sinsi göz hastalıklarının başında geliyor. Fark edilmesi oldukça güç olan bu hastalığın zaman içinde oluşan en ehemmiyetli bulgusu, görüş alanının dış kesimlerinde yavaş yavaş kararmadır.
Glokom hastalığı tehlikeyi taşıyan ve bu hastalığa özellikle dikkat etmesi gereken gruplar hakkında açıklamalar yapan Prof. Dr. Aykan, “Glokomda en ehemmiyetli tehlike etmenleri arasında genetik yatkınlık bulunuyor. Bunun anlamı, şayet hastanın ailesinde daha evvel glokom rahatsızlığına sahip fertler varsa, bu şahısların daha dikkatli olmaları ve rutin göz tetkiklerini de bakımsızlık etmemeleri çok ehemmiyetli.
Glokomun sarih açılı ve dar açılı olmak üzere iki cinsi olduğunu belirten Prof. Dr. Aykan, “Her iki cinsi de erken teşhis ve rehabilitasyon uygulamaları yapılmadıkça âmâlığa kadar gidebilecek ciddi görme kayıplarına yol açabilir. Görme alanında glokoma bağlı ciddi bir kayıp olmadıkça, hasta bu kayıpların farkına varmaz ve bu nedenden dolayı kumpaslı göz tetkiklerinin hakikatleştirilmesi lüzumludur. Tanı safhasına göz içi tazyik, kornea kalınlığı, bilgisayarlı görme alanı ve optik asap başı ve lifi ölçümleri asıllaştırılır. Ayrıntılı bir göz tetkikinde asıllaştırılan bu ölçümler sayesinde, erken tanı koyularak ileri yarıyıllarda yaşanabilecek ciddi görme kayıplarının önüne geçilmesi muhtemel.