Çene eklemi rahatsızlığı ve bulguları

15.04.2022
350
Çene eklemi rahatsızlığı ve bulguları

Çene eklemi rahatsızlığı çeneden gelen ses ile kendisini gösteriyor ancak rehabilitasyon edilmezse çenenin yerinden çıkmasına neden olabiliyor. Cemiyette çenenin düşmesi olarak öğrenilen vaziyete müdahale edilmemesi hastayı operasyona kadar götürebiliyor.

Çene eklemini oluşturan parçaların geçimsiz hareket etmesiyle ortaya çıkan çene eklemi rahatsızlığı, çene, baş ve boyunda şiddetli ağrı, yeme ve konuşma eforluğuna yol açıyor. Diş Doktoru Dt. Sinem Karakaş, çene ekleminden çıkan ses sebebiyle, sosyal ve psikolojik açıdan da hastanın yaşamını karartan çene eklemi rahatsızlığının, rehabilitasyonunda gecikildiğinde bazı cinsleri için çenenin yerinden çıkmasına yol açabileceğini söylüyor.

Çene ekleminin bir kapı menteşesi gibi düşünülebileceğini belirten Karakaş, bu menteşenin parçalarıyla onların arasındaki sürtünmeyi ve travmayı önleyecek yastık işlevi gören parçanın muhtelif sebeplerle birbirleri ile geçimsiz hareket etmeleri neticesinde, çene eklemi rahatsızlığının ortaya çıktığını vurguluyor.

Baş ve boyunda şiddetli ağrı yapıyor

Çene eklemi rahatsızlıklarının çene ekleminde ve baş boyun adalelerinde şiddetli ağrıya, yemek yeme ve konuşma eforluğuna neden olabileceğini anlatan Dt. Sinem Karakaş, “Eklemden işlev sırasında ses çıkması şahsın sosyal yaşamını negatif etkileyebilir. Cemiyet içinde yemek yemek dahi mahcup edici bir vaziyet olmaya başlayabilir. Bunun yanında rehabilitasyon edilmeyen ve şiddeti gitgide artan eklem hastalıkları eklem yapılarında şiddetli yozlaşmaya yol açarak kolay usullerle çözülebilecek bir sualin cerrahi uygulamalarla giderilebilecek şiddetli bir meseleye dönüşmesine neden olabilir” ihtarında bulunuyor.

Arka diş kaybı çene eklem rahatsızlığı nedeni

Hastanın yapısal, nörolojik, vasküler, hormonal ve metabolik özelliklerinin, eklem hastalıklarına olan yatkınlığını etkileyebileceğine işaret eden Karakaş, öteki sebepleri şöyle sıralıyor: “Arka dişlerin kaybı, çene yüklemesini artırarak, çene ekleminde rahatsızlığa neden olabilecek bir etmendir. sedef hastalığı Psöriazis, hastada çene eklemini de kapsayan farklılıklara neden olabilir. Hipotiroidizm hastada adale ağrıdene neden olabilir ve adale ağrısı eklem işlevlerini etkileyebilir. Bu etmenler eklem rahatsızlığına neden olan predispozan etmenler olarak da öğrenilir. Ayrıca eklem hastalıklarını tetikleyen dış kaynaklı ve iç kaynaklı etkenler de bulunmaktadır.”

Stres krampa neden olabilir

Stresle, çene eklemi hastalığı arasındaki ilişkiyi anlatırken, “Strese bağlı olarak şahsın kendini kasması ve dişlerini sıkması, surat ve baş boyun bölgesindeki adalelerde kramp görülmesine neden olabilir. Çene eklemi hastalıkları bunun devamında oluşur” diyen Dt. Sinem Karakaş, hastalığın cinsine göre hazırlanan eklem splintleri ile, cerrahi müdahaleye gerek kalmaksızın hastalık ilerlemeden rehabilitasyonun olası olduğunu belirtiyor.

“Eklem splintleri, hekimin teklifi yönünde kullanılmalı, tarif edilen egzersizler yapılmalı ve kumpaslı hakimiyetlere geçim sağlanmalıdır” diyen Estetik Diş Doktoru Dt. Sinem Karakaş, eklem splintinin takılmasından 24 saat sonra telefon görüşmesiyle veya surat surata ilk değerlendirmenin yapılması gerektiğini, bir hafta sonra yapılması gereken ilk hakimiyetin ardından, iki hafta sonra ikinci hakimiyetin yapılabileceğini, sonraki hakimiyetlerin ise genellikle ayda bir yapıldığını söylüyor.

Karakaş, “Çene hareketlerinizde bir kısıtlılık olmadığında, ekleminizde ağrı olmadığında ve ekleminizden ses gelmediğinde, ayrıca ağız açılırken alt çeneniz sağa ya da sola kaymadan düzgün bir şekilde açıldığında iyileştiğinizi anlarsınız” dedi.

Çene eklem rahatsızlığının bulguları nelerdir

– Çene işlevi sırasında eklemden ses gelebilir.

– Ağız açılırken alt çene sağa ya da sola kayabilir.

– Ağız sarihliğinde kısıtlılık olabilir.

– Ağız kapalı veya sarih biçimde kilitli kalabilir.

– Surat ve/veya baş boyun adalelerinde ağrı olabilir.

– Kulak çınlaması olabilir.

– Yemek yeme sırasında eklemde şiddetli ağrı olabilir.

– Alt çene hareketlerinde koordinasyon bozukluğu olabilir.

Nelere dikkat etmeli

– Ağzın çok fazla açılmasını gerektirecek hareketlerden sakınılmalı.

– Ön dişlerle büyük lokmalar ısırılmamalı, çatal bıçak kullanılarak arka dişlerle yemek yenmeli.

– Sakız çiğnemekten sakınılmalı.

– Yalnızca tek bir eklemden ağrı geliyorsa özellikle ağrı olan taraftaki dişlerle yemek yenmeli.

– Uyku pozisyonu yan veya yüzüstü değil, sırt üstü olmalı.

– Problemin şiddetine göre bölgenin sıcak yakalanması gerekebilir.

– Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler dişlerle kırılmamalı.

– Çiğnemeye mukavemetli sert yiyeceklerden sakınılmalı.

YAZAR BİLGİSİ