Kir çıkarıcı diş macunları dişlerde kalıcı kirler vazgeçiyor

26.03.2022
591
Kir çıkarıcı diş macunları dişlerde kalıcı kirler vazgeçiyor

Kir çıkarıcı diş macunlarının dişlerde daha kısa zamanda, daha kalıcı kirlere yol açtığını belirten Diş Doktoru Pertev Kökdemir, kirletilmelerin önüne geçebilmek için dişlerin her öğünden sonra kumpaslı olarak fırçalanması gerektiğini belirtiyor.

Diş Doktoru Pertev Kökdemir, dişlerdeki pislenmeler ile alakalı şu açıklamada bulundu: “Dişlerimiz bazen doğuştan bazen de günlük alışkanlıklarımıza ve yediğimiz, içtiğimiz yiyeceklere bağlı olarak renklenebilir. Şayet dişlerimiz doğuştan kirli ise bunun için bir hayli rehabilitasyon yöntemi vardır. Kirlerin koyu tonları beyazlatma materyalleri ile açılabilir veya bu dişlere bonding uygulaması yapılarak kirler ortadan kaldırılabilir. Şayet dişlerimiz sonradan renklendiyse, yediğimiz, içtiğimiz yiyecekler dişlerde sararmaya veya kahverengi kirlere neden olduysa; öncelikle dişlerimiz diş doktoru tarafından arınılır. Ardından da gereksinim varsa daha derin bir paklik operasyonu olan bleaching-diş beyazlatma operasyonu yapılabilir.”

Bir kadeh su ile ağzınızı çalkalayın

“Dişlerimizin sararmasını önlemek için renklendirici yiyecekler harcandıktan sonra ağzımızın bol su ile çalkalanması kesinlikle verimli olacaktır” diyen Diş Doktoru Pertev Kökdemir uyarıyor: “Kahve veya çay gibi renklendirici meşrubatlardan sonra, bir kadeh su içilmesi; renklendirici maddenin ağız civarından uzaklaşmasını sağlar. Bunun dışında beyazlatıcı diş macunları da ara ara kullanılabilir. Ancak beyazlatıcı macunlarından değişik olan kir çıkarıcı diş macunlarını çok sık kullanmamak gerekir. Zira bu macunlar bir vakit sonra dişte eskimelere veya çiziklere neden olabilir. Bu da dişin daha kısa zamanda renklenmesine veya kir yakalamasına neden olur.”

Beyaz peynir harcayın

“Şayet dişlerimizi fırçalayamayacağımız bir etraftaysak veya diş fırçamız yanımızda değilse; o zaman ağzımızın kesinlikle su ile çalkalanması veya son besin olarak beyaz peynir yenmesi çürük yaradılışını eksiltici tesir gösterir” diyen Diş Doktoru Pertev Kökdemir, “Ancak dişlerin fırçalanmıyor olması bir vakit sonra diş eti hastalığına yol açar. Bu sebeple diş fırçalamanın yerini başka hiçbir yöntem bütün anlamını yakalayamaz. Dişlerin muhtemelse her öğünden sonra fırçalanması gerekir” dedi.

YAZAR BİLGİSİ