Kumpaslı hakimiyetler hayat kurtarır

29.01.2022
386
Kumpaslı hakimiyetler hayat kurtarır

Kanseri alt etmeye müteveccih en bedelli ihtiyat ise erken tanı. Ne var ki, çoğu fert hangi yaşta hangi tahlillerden geçmesi gerektiğini öğrenmiyor. Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Sağlık Kurumu Aile Hekimi Uzm. Dr. Gökhan Kotiloğlu, kanser ve kanser tarama testleri ile alakalı şu bilileri verdi.

Hekime gitmek için şekayet olması derekmez

Tüm hastalıklarda olduğu gibi kanser hastalığının erken tanısı için tarama testlerinin yapılması gerekir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta kanser taramaları hiçbir şikayeti olmayan insanlar için geçerli olan muayenelerdir. Sıhhati ile alakalı şikayeti olan bireyin bir hekime müracaat etmesi gerekir. O hekim, o şikayete müteveccih tahliller yapar. Kanser taraması başlığı altında ise hiçbir şikayeti olmayan insanların yaptırabileceği testlerden bahsetmek gerekir. Farklı kanser cinslerine göre farklı tahliller vardır. Bunları, birey bazında birleştirerek uygulamak olası.

Ur göstergeci olarak adlandırılan bazı kan muayeneleri ya da genetik tahlillerin tarama testi olarak kullanılması doğru değildir. Göstergeçler, genellikle tanı konmuş bir kanser olgusunun takibi, rehabilitasyon cevabının değerlendirilmesi ya da nüks büyüyüp büyümediğinin tanımlanması açısından kıymetlidir. Genetik testler ise genetik geçiş özelliği öğrenilen bazı kanser cinslerinde aile fertlerinin taranması emeliyle kullanılabilir.

Kumpaslı hakimiyetlerde aynı hekimin takip etmesi

Bir hastanın geçmişini hekim ne kadar iyi öğreniyorsa o hasta ile alakalı karar vermesi de o kadar kolay olur. Yalnızca tetkik esnasında hastayla karşılaştığımız zaman, geçmişi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olamayabiliyoruz. Hasta ehemmiyetsiz bulduğu ya da şuurlu olarak gizlediği bilgileri paylaşmayabilir, zaman da eksik olabilir. Bilgi beceriksizliği de ciddi yetersizlikler yaratabilir.

– Kumpaslı izleyen hekim ise tüm süreçlerin, kullanılan ilaçların, evvelki rehabilitasyonların farkında olur. Zati aile hekimliği sistemi de bunu oluşturmaya müteveccihtir.

Bireye özel tarama testleri

Tıpta uyguladığımız rehberler, seneler içinde birikmiş araştırma ve tecrübelerle oluşur. Ortaya koyduğumuz kriterlerin kesinlikle insan hayatını pozitif etkileyecek kriterler olması gerekir. Tarama usulleri şayet bu pozitif tesiri yapmıyorsa bunları gündeme getirmek dahi yanlıştır.
Tarama testlerinin zorunlu bireylere, uygun aralıklarla yapılmasının çok pozitif katkıları bulunur. Ek taramalara gerek olmadığı seneler içinde edinilmiş tecrübelerle ortaya çıkmıştır. İnsan sıhhati söz mevzusu olduğunda çok dikkatli olmak gerekli. Bireylerin kendi şuurunun yanı gizeme hekimlerin de çok dikkatli olması gerekir.

YAZAR BİLGİSİ