Sıcaklar tüp bebek rehabilitasyonuna mani mi
Sıcakta tüp bebek rehabilitasyonu yapılabilir mi? Sıcak hava sperm ve yumurta niteliğini düşürür mü? Tüp bebek rehabilitasyonu için uygun bir hava sıcaklığı var mı? Anne-baba olmak için yaz mevsimi en uygun zaman mı? İşte tüm bu sualleri Ferti-Jin Kadın Sıhhati ve Tüp Bebek Merkezi Muayenehane Direktörü Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir yanıtladı.
Tüp bebek laboratuvarlarında veya sperm verme odalarında klima sayesinde aralıksız sıcaklık hakimiyeti sağlandığından ceninler için mevsimlerin rastgele bir ehemmiyeti yoktur.
Laboratuvar ısısı sabittir
Çalıştığımız civarlar sıcak olmadığı için sıcak havanın tüp bebek rehabilitasyonunda negatif bir tesiri olmaz. Ne sperm ne de yumurta sıcaktan etkilenmez. Çalıştığımız laboratuvar etrafı zati hep sabit sıcaklıkta başka bir deyişle 24-27 derece arasındadır. Öyle olmasaydı başka bir deyişle şayet sıcaktan negatif etkilenme olsaydı, nisan ve mayıs aylarında doğum oranları düşerdi. Spermler 40 derecede bozulur ancak baba adaylarının girdikleri sperm odaları son derece konforlu ve klimalı.
Tüp bebek laboratuvarında kullanılan sperm, yumurta ve cenin saklanan dolapların ısısı insan beden ısısı olan 37 derecede sabitlenir. Dolayısıyla onlar da sıcaktan etkilenmez. Zati sperm, insan bedeninden çıktıktan sonra ne sıcağa ne de soğuğa maruz kalıyor. Laboratuvar civarında değerlendiriliyor.
Uzun süreli açlık önerilmez
Ramazan ayında hastaların bir kısmı rehabilitasyondan çekinebiliyor zira rehabilitasyon sırasında kullanılan ilaçlar ve enjeksiyonlar, hastanın orucunu etkileyebiliyor. Ramazan ayında anne adayına çok uzun süreli açlık önermiyoruz. Bedenin kan şekerinin düşmesi hastayı negatif etkileyebilir. Ayrıca yumurtaların bir araya gelmesi esnasında şahıs anestezi alacağı için oruç yakalayamayacağı kendisine kesinlikle söylenmelidir. Bebek anne rahmine yerleştirildikten sonra da anne adayı oruç yakalamamalıdır.
İğneler kesinlikle buzdolabında saklanmalı
Hastalarımızın rehabilitasyonda kullandıkları iğneler 15-25 dereceden sonra bozulur ya da aktifliği düşer. Dolayısıyla bu iğnelerin hareket halindeyken buz kaplarında taşınmasını ve konuttayken buzdolabında saklanması gerektiği mevzusunda kesinlikle uyarıyoruz. Ancak ilaçların netlikle derin dondurucuya konulmaması gerektiğini de vurguluyoruz.