Tırnakta beyaz kirler neden olur protein beceriksizliği neden olabiliyor!

Tırnakta nokta halinde, çizgi halinde veya tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilen ve tıp dilinde karşılığı “lökoniki” olan beyaz kirlerin neden olduğunu öğreniyor muydunuz? Genellikle protein ya da mineral yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık ciddi hastalıklarında habericisi olabiliyor. Peki tırnaktaki beyaz kirler neden oluşur? İşte merak edilen sualin yanıtı!
Tırnakta beyaz kirlerin sebepleri
Protein beceriksizliği olabilir
Tırnakta beyaz kir yatay şeritler halinde ise protein eksikliğisöz mevzusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla beraber uzamazlar. Beyaz kir, tırnağınızı değişik elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein beceriksizliğidir. Protein alınca hemen geçer.
Mineral beceriksizliği
Tırnakta oluşan beyaz kirler yalnızca protein değil aynı zamanda mineral noksanlığından da kaynaklanıyor olabilir. En büyük etmeni çinko ve kalsiyum beceriksizliğidir. Kalsiyum beceriksizliği ile tırnakta beyaz kirler oluştuğu söylense dahi, bu vaziyet bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Tırnak yaralanmaları
Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz kirlere neden olabilir. Sık olarak manikür yaptırmak da başlıca sebeplerden biridir.
Tırnak mantarı
Tırnak mantarı sarı beyaz kirler ile başlar. Bu kirler zamanla tırnağa dağılır ve tırnak kalınlaşır.
Başka rahatsızlıklar
Karaciğer hastalıkları, siroz ve hepatit tırnaklarda beyaz kirlere neden olur. Böbrek hastalıkları, tırnaklarda beyaz ve pembe kirlere neden olur. Böbrek yetmezliğinde tırnaklar komple beyaz olabilir. Kansızlık kaynaklı tırnaklarda pislenmeler oluşabilir.
Tırnaktaki beyaz kirlerden kurtulmak için bunları yapın
– Tırnaklarınızı pak tutun ve ıslatın.
– Oje yaptıktan sonra bakım yaparken daha yumuşak yapın.
– Tırnaklarınıza tekerrür oje sürmeden evvel en az bir gün bekleyin.
– Paklik yaparken bulaşık, banyo, mutfak pakliği gibi kesinlikle eldiven kullanın.
– Kütikül ve dipleri dahil, tırnaklarınıza iyi bakın.
– Buğday tohumu, badem, fıstık, nohut fasulye ve kuru meyveler gibi çinko bakımından zengin gıdalar harcayın.