40 yaşını aşan şahıslar dikkat
İnsan gözleri 40 yaşından sonra zamanla bu hünerini kaybetmeye başlar. Yaşa bağlı büyüyen bu problem, presbiyopi yakını görememe meseleyi olarak adlandırılır. Presbiyopiye müteveccih konuşan Göz Hastalıkları ve Vitreo Retinal Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu, her ferdi ilgilendiren bu rahatsızlığın rehabilitasyonunda kullanılan usulleri paylaştı.
Yunancada “yaşlı göz” anlamına gelen presbiyopi, yaş aldıkça ortaya çıkan görme yanılgıyı olarak da belirlenebilir. Yakını görememe meseleyi olan presbiyopi, gözün odağını değiştirme hünerini kaybetmesidir. Yaşa bağlı olarak büyüyen ve çoğunlukla 40 yaşını geçen fertlerde görülen bu hata, gözün odaklanma eforunu eksiltirken, herkeste değişik ebatlarda görülebilir. Bu mesele patolojik olarak değil fizyolojik bir ihtiyarlama olarak değerlendirilir.
Bu bulgulara dikkat
Presbiyopiyi fark etmek oldukça basittir. Presbiyopi hastalarında en sık gözlemlenen bulgu, mecmua, gazete, kitap, telefon ya da tabletten bir içerik okurken, nesneyi kendilerinden uzaklaştırmalarıdır. Presbiyopi hastalarının, cisimleri 50 cm’den daha yakın bir görüşte idrak ettiklerinden itibaren göz yanılgıyı kendisini göstermeye başlar. Şiddetli baş ağrıları ve göz bitkinliğiyle sinyal veren presbiyopide, zamanla flu görüş, alın ve şakak kısımlarından ağrı gibi meselelerle karşılaşılabilir.
Presbiyopi, 40 yaş üzeri hastaları tehdit ediyor
40’lı yaşlarda yakını görememe olarak karşımıza çıkan presbiyopi, 60 yaşına kadar devamlı olarak değişkenlik gösterir. Zamanla artan görüş derecesi 60 yaşından sonra durağanlaşır. Elastikliğini kaybeden ve sertleşen mercek, 60 ile 65 yaş sonrasında odaklama hünerini fiilen kaybeder. Presbiyopi hastaları için özellikle 60 yaşından sonra yakın gözlük, yaşamın bırakılmaz bir parçası olur.
Presbiyopi nasıl rehabilitasyon edilir
Presbiyopi hastalığının rehabilitasyonunda gözlük kullanımından, operasyona kadar değişik alternatifler yer alıyor; ancak gözlük rehabilitasyonunun en yaygın rehabilitasyon usulü olduğunu söylemek olası. Gözün derecesine uygun olarak hekim reçetesi ile temin edilen lensler de seçim edilebilir fakat lens kullanımından evvel belirli göz hekimine danışmalı ve hekimden onay alarak kullanılmalıdır. Ayrıca rehabilitasyon için tüm dünyada uygulanan usullerin başında, göz içi trifokal mercek işlemleri ile presbyLASIK lazer rehabilitasyonları gelmektedir. Aile fertlerinde presbiyopi görülen şahısların bir göz hekimine danışması da sualin tanı ve rehabilitasyonunda büyük ehemmiyet taşır.