Bağışıklığı kuvvetlendirmenin temel kaideleri
Bağışıklık sisteminin sıhhatli işleyişi pek çok etkene bağlıdır. Doğuştan gelen bazı bağışıklık yetmezlikleri bulunduğu gibi, etrafsal kimi etkenlerle de sistemin aktifliği eksilebilir. Özellikle yeterli ve balanslı beslenmeme, ruhsal ya da fiziksel stres, uykusuzluk, bazı hastalıklar ve bağışıklık baskılayıcı ilaçlar bu sistemin balansını bozabilir. Ruhsal stres, bağışıklığı en çok düşüren etmenlerden biridir. Stres yaratan etkenleri hakimiyet etmek muhtemel olmasa da, strese neden olan hadiselere bakışımızı değiştirmek bereketli olabilir. Göğüs Hastalıkları Uz. Dr. İlkay Keskinel, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yolları hakkında bilgi verdi.
Sıkça hasta oluyorsanız
Sıhhatli bir bağışıklık sistemine sahip bireyler etrafsal etmenlerin tesiriyle kolay kolay hasta olmazken, bağışıklık sistemi zayıfladığında hasarsız görünen mikrobik hastalıkların dahi vefatla sonuçlanması söz mevzusu olabilir. Başka bir deyişle, yalnızca hangi mikrobik etmenle karşılaşıldığı değil, bağışıklığın nasıl tepki verdiği de geçirilen hastalıkların şiddetini tanımlar.
Hastalığı atlatamamak ehemmiyetli bir neden
Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda genellikle 1-2 hafta içinde iyileşme görülmektedir. Ancak bağışıklık sistemi güçlü olmayan şahıslarda bu rahatsızlığın süresi uzayabilir. Yaşlılarda, diyabetlilerde, altta uyuyan böbrek, kalp ya da solunum sistemine ait kronik hastalığı olan şahıslarda daha ağır izleyebilir. Bunun yanında zatürre gibi hastalıklara da zemin hazırlayabilir.
Uçuk ve yaralar da ehemmiyetli bir haberci
Bedenin muhtelif bölgelerinde görülen ve yineleyen uçuklar ile yaralar da bağışıklık sisteminde bir eforsuzluk olduğu anlamına gelebilir. Bu gidişattan kurtulmak için kesinlikle bir uzmantık müracaat etilmeli ve bağışıklığın güçlendirilmesi için uygun bir rehabilitasyon tasarıyı oluşturulmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıflama başladığı anda hastalık faktörleri insan bedenine daha kolaylıkla girerler. Hastalık yapma riski olan mikroorganizmalar korunma sistemlerini geçebilirlerse, bir ekip tepkinler başlatarak dağılmaya çalışırlar.
Güçlü bağışıklık için karanlıkta nitelikli uyku
Ehemmiyetli olan uzun vakit yatmak değil “nitelikli” yatmaktır. Nitelikli bir uyku da bağışıklık sisteminin sıhhatli işleyişi için ehemmiyetlidir. Beyinden salgılanan “melatonin” hormonunun, uyku kumpasını sağlaması dışında, bağışıklık üzerine de tesir ettiği düşünülmektedir. Bu hormonun salınımı gecenin erken saatlerinde hava karardıktan sonra başlar, saat 02.00 gibi azami seviyeye erişip tekerrür eksilir. Bu sebeple uykuya dalma saatini muhtemel olduğunca geciktirmemeli, en geç saat 23.00 gibi uykuya geçilmiş olmalıdır. Melatonin hormonu, karanlıkta salındığından gece süresince yatak odasında ışıkların sarih bulunmaması, yatılan civarın muhtemel olduğunca karanlık olması önerilir. Gece yatmadan evvel bilgisayar/tablet kullanmak, televizyon izlemek de, melatonin hormonunun salınmasını bozabilir.
Bağışıklık sisteminize efor katın
– Tek tip beslenmeyin. Her grup gıdadan balanslı bir biçimde harcamaya özen gösterin.
– En az sigara kadar hasarlı olan tütün mahsullerinden puro, pipo, nargile vb. uzak durun.
– Protein kaynağı olarak hayvansal proteinlerle nebatsal proteinleri balanslı bir şekilde harcayın.
– Ham sebze-meyve ile beslenin. Meyve ve sebzeleri mevsiminde harcayın.
– Prebiyotik ve probiyotiklerden faydalanın konut yoğurdu, kefir, lifli gıdalar.
– Doğru ve kumpaslı egzersiz yapın. Egzersizi haftada 1-2 kere kendinizi harcarcasına değil, muhtemelse az ölçüde de olsa, her gün yapmaya çalışın.
– Nebat çaylarından faydalanmayı deneyin. Nebatların hepsi kaynatılmaz, usulüne uygun demlenmesi gerektiğini unutmayın.
– Paklik maddelerinin fazla kullanarak cildinizin sıhhatli ve basmakalıp bakteri balansını bozmayın.
– Hekim teklifi dışında özellikle antibiyotik gibi ilaçlar almayın.
– Stresten uzak durun. Her zaman pozitif düşünün.