Çam terebentin yağının saçlara inanılmaz etkisi

01.05.2023
209
Çam terebentin yağının saçlara inanılmaz etkisi

Şampuanınızı değiştirdiniz, muhtelif kremler kullandınız yeniden de saçlarınız uzamıyor ve çok eforsuz mu? İşte bu yazımız bütün size göre. Saçınızın süratle uzamasına takviyeci olacak Çam terebenti yağının tesirine inanamayacaksınız. Çam terebentin yağı yalnızca saçlarda değil tüm bedende tesirli. Bu kadarla da kalmayıp kendine has kokusuyla kmlerce öteden dahi fark edilebilecek bir yağ o. Bugüne kadar ismini çok dinlemiş olsak da onu hakikatinde pek de iyi tanımıyoruz dedik, çam terebentin yağı nedir, bereketleri nelerdir, nasıl kullanılır bir bir bilelim, çam terebentin yağının bir yan tesiri, bir hasarı varsa onlardan da haberdar olalım istedik. Şayet siz de bizim gibi düşünenlerdenseniz yanaşın böyle, karşınızda artılarıyla, eksileriyle, kısacası tüm güzergahlarıyla çam terebentin yağı!

ÇAM TEREBENTİN YAĞI NEDİR?

Çam terebentin yağı kozalaklı nebatlardan, isminden de kavrayabileceğiniz gibi çam ağaçlarından elde edilen doğal bir yağ. “Terebentin” adı verilen madde ağaçtan kendiliğindene akabildiği gibi ağaçların çizilmesiyle de elde edilse de hakikatinde piyasada değişik cinsleri var. “Terebentin esansı” ve “terebentin yağı” biçiminde karşınıza çıkabilecek bu iki malzemeyi birbirinden ayırmak ehemmiyetli zira ikisi hakikatinde aynı şey değil. Çam terebentin yağı, kozalaklıların gövdesinden akan ve bal ya da reçine olarak anılan kısımdan, terebentin esansı ise agacın dikenli yapraklarından elde ediliyor. Genel olarak her ikisi de özel bir damıtma yöntemiyle ayrıştırılıyor ve doğrudan şişelenip kullanıma hazır hale getirildiğinden doğal mahsuller sınıfında yer alıyor. Çam terebentin yağı, ismi sık sık yine ünlenen, özellikle saç sıhhati mevzusunda bütün bir uzman olarak görülen bir yağ olsa da onun değişik güzergahlarından da haberdar olmak gerekiyor.

SAÇA BEREKETLERİ

Çam terebentin yağı, eklem ağrısı ve romatizmal ağrılar üzerinde süratli bir ağrı kesici tesir yaratıyor. Burundan yapılan buğu banyosuyla soluğu açıyor, akciğerleri gevşetiyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında burnu ve boğazı çok gevşettiği öğreniliyor. Stres ve bitkinliği giderici bir tesir oluşturduğundan banyo suyuna katılması da öneri ediliyor. Kokusuyla konsantrasyonu çoğaldırdığı söyleniyor. Antibakteriyel ve antiseptik özellikler gösterdiğinden cilt üzerinde oluşabilecek bakteri kaynaklı hastalıkların önüne geçiyor. Kan dolaşımını süratlendirdiğinden bedene zindelik katıyor, aynı zamanda varis gibi cilt rahatsızlıklarının yaradılışını olabildiğince yasaklıyor. Egzama ve sivilce gibi cilt meselelerine çözüm olduğu, ihtiyarlama karşıtı bir tesir oluşturarak buruşuklukların yaradılışının önüne geçtiği de öğreniliyor. Saç sıhhatine katkı sağlıyor, kumpaslı kullanıldığında sıhhatle parlayan saçların olmasına takviyeci oluyor. Saç tenini beslediği için kepek oluşuna mani oluyor, var olan kepek meselesine çözüm oluyor.
Yine saç tenini beslediği ve saç köklerinin daha sağlam olmasını sağladığı için saçların dökülmesinin önüne geçiyor.

SAÇLAR SÜRATLE UZUYOR

Şampuana ilave edilerek uygulandığında hem şampuanın saça verebileceği hasarları en aza indiriyor hem de saçların yağlanma meselesinin önüne geçiyor.

NASIL KULLANILIR?

Aktarlardan basitçe temin edebileceğiniz çam terebentin yağının en yaygın kullanımını anlatarak başlayalım. Şayet saçlarınız için bu yağı kullanmaya karar verdiyseniz en uğraşsız ve pratik yöntem olarak bu yağı şampuanınızın içine ilave etmeyi sınayabilirsiniz. 300 ml bir şampuan şişesini düşünürsek içine 25-30 damla çam terebentin yağı ilave etmeniz yeterli olacaktır. Şampuan şişenizin içine bir seferde bu yağı ilave edebilirsiniz. Saçlarınızı deviremeden evvel şampuan şişenizi hoşça çalkalayıp kullanmanız ve her zaman yıkadığınız gibi yıkayıp hoşça durulamanız yeterli olacaktır. Aynı biçimde saçlarınıza maske yapıyorsanız o maskelerin içine de saçlarınızın yoğunluğuna göre 5-10 damla çam terebentin yağı ilave edebilirsiniz. Şayet bu yöntemleri uygulamak istemiyorsanız çam terebentin yağını aynı ölçüde zeytinyağı ya da badem yağıyla karıştırıp saçlarınıza kökten uca sürebilir, bu biçimde en az 3-4 saat bekleyip hoşça yıkayıp durulayabilirsiniz. Bu yağ maskesini de 4-5 günde 1 yineleyebilirsiniz. Bu tarifi, yalnızca saçlarınıza değil, cildinizin öteki bölgelerinde de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bunun dışında soluğunuzu açmak gibi sebeplerle kullanacaksanız kaynatıp bir kaseye aldığınız suyun içine takribî 5-6 damla çam terebentin yağı damlatabilir, bu karışımdan yükselen buğuyu burnunuzla 5 defa içinize sürükleyip verebilir, ardından 5 defa basmakalıp soluk alarak değerlendirebilirsiniz. Bu uygulamayı 5’er kereden 3-4 defa yapmanız yeterli olacaktır.

Aynı biçimde stres, bitkinlik ve ağrılardan kurtulmak için banyo suyunuza da bir ölçü çam terebentin yağı karıştırabilirsiniz. Banyodan çıkmadan evvel bedeninizi pak suyla hoşça durulamayı da unutmamalısınız natürel.

YAN TESİRİ VAR MI?

Çam terebentin yağı harici olarak kullanıldığından doğru biçimde kullanıldığında öğrenilen ciddi bir yan tesiri bulunmuyor. Ancak güçlü tesirleri olan bir yağ olduğunu unutmamak ve onu tek başına kullanmamak büyük ehemmiyet taşıyor.

Çam terebentin yağını kullanırken zeytinyağı, badem yağı ya da şampuan gibi değişik maddelerle karıştırıp kullanarak güçlü tesirini azıcık eksiltmek gerekiyor. Aksi takdirde saç teninde ya da cildin öteki bölgelerinde tahriş, yanma, kızarıklık gibi meseleler oluşmasına neden olabiliyor.

Saçınıza ya da cildinizin değişik bir yerine çam terebentin yağı uyguladıktan sonra dayanılmaz bir acı, kızarıklık ya da kaşıntı gibi meseleler yaşarsanız hemen hoşça durulayıp bir daha kullanmamalı ya da evvelinde kesinlikle bu alanda uzman hekimlere danışmalısınız. Özellikle alerjik bir bünyeniz varsa çam terebentin yağını hemen uygulamamalı, evvel ufak bir bölgede test edip üzerinden 24 saat geçmesini beklemelisiniz. 24 saat içinde hiçbir meseleyle karşılaşmazsanız tariflerde geçtiği biçimde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ