Çürükleri yasaklayan 10 teklif

Hoş ve sıhhatli dişlerin, estetik avantajlarının yanı gizeme sıhhatimize de pozitif tesiri olduğunu vurgulayan Bakırköy Hospitadent Başhekimi Dt. Selma Kurtoğlu, “İlgisizlik edilen ufak bir çürük; kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer meselelerine hatta kansere dahi neden olabilmektedir. Ağız ve diş sıhhatinin ehemmiyetinin farkındalığında olan ülkelerde diş doktoruna 6 ayda bir gitme lüzumluluğu varken ülkemizde böyle bir lüzumluluk olmamakla beraber 2 senede bir diş doktoruna gidilmektedir. İleride oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların önüne geçebilmek için ağız ve diş bakımını kumpaslı yapmak, gözetici ve önleyici rehabilitasyonları yaptırmak temeldir” diye konuştu. Temel noktalara değinen Dt. Selma Kurtoğlu, ağız ve diş bakımında çürükleri önlemenin 10 temel yolunu açıkladı…
– Kumpaslı diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gargara yapmak
Diş ipi çok yaygın olmamakla birlikte diş pakliğini bitiren operasyondur. Dişler ne kadar iyi fırçalansa da ara suratlar ve takmaların altı diş ipi desteğiyle arınılır. Yapılan istatistiklere göre plağın ağızdan uzaklaştırılmasında diş fırçalamanın tesiri %66 iken plağın ağızdan uzaklaştırılmasında diş ipinin rolü %34 olmaktadır. Günde 1 kere kesinlikle diş ipi kullanılmalıdır.
– Balanslı beslenmek
Beslenmede ilk ilke beden için zorunlu her türlü protein vitamin, mineral, karbonhidrat gibi bütün gıdaların balanslı bir biçimde alınmasıdır. Bu balansı bozacak her türlü alışkanlık genel sıhhatimizi nasıl negatif etkiliyor sıhhatimizi de negatif etkileyecektir.
– Sert gıdaların kabuğu dişle kırılmamalı
Zira bu gıdaların kabuğunu kırmaya çalışmak diş minesine hasar veriyor.
– Havuç, elma gibi lifli ve çok sert yiyecekleri yemek bir nevi diş fırçası görevi üstlenerek, dişleri pakler ve kuvvetlendirir.
– Şeker , çikolata lokum gibi yiyeceklerden sonra dişlerin özellikle fırçalanması veya bol su ile çalkalanması gerekmektedir.
– Özellikle çocukluk çağında dişlerin çıkması ile beraber azı dişlere fissür örtücü uygulanması çürükleri önlemektedir.
– Şekersiz sakız çiğnemek dişlerin arınılmasına destekçi olur.
– Asitli meşrubatlar yerine natürel meyve suları veya maden suları seçim edilmelidir.
– Kumpaslı diş doktoruna giderek ,muhakkak aralıklar ile panoramik röntgen sürükleterek çürük hakimiyeti yapılmalıdır.
– Flor uygulaması ile dişler kuvvetlendirilmelidir.