Demans hastalarının şifası seçenek tıpta

21.03.2022
662
Demans hastalarının şifası seçenek tıpta

Demans bunama bazı şeyleri unutmayla başlayan ciddi bir rahatsızlıktır. Belleğin zamanla zayıflaması, irtibat becerisinde düşüş, düşünme ve idrak maharetinin azalması demansla beraber gelen semptomlardan kimileridir. Bir şahısta sadece bir demans çeşidi bulunmayabilir. Birden fazla demans görülüyorsa şahısta miks demans var denir. En öğrenileni ise Alzheimer’dır.

Creutzfeldt-jakob, AIDS gibi hastalıklar veya içki bağımlılığı gibi gidişatlar da aynı zamanda demansa sebep olabilir. Bir Hayli insanda 65 yaş üstünde görülmeye başlanır ancak 65 yaş altı fertlerde de görülme sıklığı son zamanlarda çoğalmıştır. İngiltere’de Alzeimer’s Research UK tarafından yapılan araştırmalarda 65 yaş üstü 850 bin fertte görülürken, 65 yaş altı 40 bin fertte demans ortaya çıktı.

Peki demans teşhisi nasıl koyulur, nasıl rehabilitasyon edilir?

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, bu mevzuda ehemmiyetli bilgiler verdi.

Anksiyete, depresyon, vitamin eksikliği ve tiroid problemleri gibi rahatsızlıklarda alınan rehabilitasyonlara veya ilaçlara bağlı olarak unutkanlık başlayabilir. Bundan dolayı hasta hikayesi teşhiste çok ehemmiyetlidir.

Şayet unutkanlığınız ve hafıza kaybınız gün geçtikçe çoğalıyor ve gitgide makûsa gidiyorsanız kesinlikle bir uzmana danışmalısınız. Hafıza, mental vaziyet, konuşma hüneri, karakter ve tavırlardaki başkalaşımlar değerlendirilmelidir.

Demansın erken teşhisi; rehabilitasyon ve hastalığın ilerleyişi açısından çok ehemmiyetlidir. Semptomlar hafıza kaybı ve unutkanlıkla sınırlı değildir. İsimleri ve suratları unutma, eşyaların koyulduğu yerleri anımsayamama, kaybolma, doğru sözcükleri kullanamama, ödlek ve rahat olmayan tutumlar, irtibat problemleri, yürümede güçlük, birden fazla duyguyu aynı anda yaşama gibi sorunlar da demansla beraber karşımıza çıkar.

Ayçiçeği kuşkonmaz üzüm böğürtlen

Bir ekip ilaçlar demans için destekleyici olmaktadır. Hekiminizin hakimiyetinde kullandığınız ilaçlarla hastalığın seyri takip edilmelidir. Vitamin C ve vitamin E’nin demansın rehabilitasyonsi ve hastalığı önlemede yararlı olduğu ispatlanmıştır. Ayçiçeği, kuşkonmaz, yeşil yapraklı nebatlar vitamin E istikametinden zenginken; narenciye, taneli meyveler üzüm, böğürtlen gibi ve bir hayli sebze de vitamin C istikametinden zengindir. Aynı zamanda faal olmak da demansa karşı bir tedbirdir. Rastgele bir hobi edinmek, günlük olarak kumpaslı egzersiz yapmak, sosyal etkinliklere katılmak da beyni faal yakalamada destekçi olur.

Seçenek tıpta demansın çaresi nedir

Demansın bir değişik şifası da seçenek tıpta. Surat ve ayaktan yapılan bir uygulama olan refleks terapi benim Türkiye’ye getirdiğim bir yöntemdir. Refleks terapi ile beynin fonksiyonlarını çoğaldırmaya müteveccih yapılan çalışmalar ile şahıstaki fonksiyon kayıplarına uygun rehabilitasyon programı tanımlanır. Düzeltilmesi istenilen fonksiyonların kendilerine özgü çalışma prensipleriyle beraber disiplinli bir rehabilitasyon süreci tasarlanır. Us yürütme, motor kabiliyetler, likeni, konuşma ve tasarılama hareketlerinden sorumlu frontal ve temporal loba yapılan çalışmalar ile fonksiyon kayıpları önlenmeye veya eksiltilmeye çalışılır. Rehabilitasyon süresince hastadaki ilerleyişin yavaşlaması veya durması beklenir. Uzun soluklu rehabilitasyonlarda ise kaybolan fonksiyonların bir kısmının geri gelmesi de söz konusudur.

Sadece rehabilitasyon olarak düşünmeden gözetici bir yöntem olarak da refleks terapi uygulaması yaptırabilirsiniz. Unutmayın nitelikli bir yaşam istiyorsak, işini bilen uzman şahıslardan takviye almamız gerekmektedir. Sizler de kendiniz için harekete geçin.

YAZAR BİLGİSİ