Dişlerinizi çok sık ve sert fırçalamayın

22.04.2022
328
Dişlerinizi çok sık ve sert fırçalamayın

Doğru olmayan bir şekilde, sert ya da günde 3’ten fazla olmak üzere çok sık diş fırçalamanın, diş eti hastalıkları ve yanılgılı dolgu ya da kaplamalarda olabilen diş eti çekilmelerine eş neticelere yol açabildiğini vurgulayan Periodontoloji Uzmanı Dr. İlay Maden, diş çekilmeleri, ileri düzeylerde ise diş kaybına neden olabileceği ihtarında bulunuyor.

Diş eti hududunun mine seviyesinden kök yüzeyinin açılmasına neden verecek biçimde yer değiştirmesi ile ortaya çıkan diş eti çekilmesi, ağız ve diş sıhhati açısından umulmadık meselelere yol açıyor. Genç ya da yaşlı, her yaşta diş eti çekilmesi ile karşılaşılabileceğini söyleyen Dr. İlay Maden, “Yanlış diş fırçalama tekniği ile diş fırçalama, diş fırçalama rakamının günde 3 defadan fazla olması, sert diş fırçalama, dişlerdeki yer farklılığı gibi sebeplerle diş eti çekilmesi görülebilir. Ayrıca, frenulum ismi verilen çene kemiği ve diş eti dokusu ile dil, dudak ve yanak arasında bulunan, bu dokuları birbirine bağlayan adale dokusunun yüksek oluşu, diş eti hastalıkları ve daha evvel yapılmış yanılgılı dolgu ve kaplamalar da, diş eti çekilmesinin sebepleri arasında sayılabilir” biçiminde konuştu.

Dişlerinizi yumuşak fırçayla dairesel hareketlerle fırçalayın

Dişlerin yumuşak bir fırça ile dairesel hareketlerle ve sert olmayan bir şekilde fırçalanması gerektiğini anlatan Dr. İlay Maden, “Diş eti çekilmesi fırçalamanın bozulmasına bağlı olarak diş üzerinde plak birikmesi kök çürüklerine, diş hassasiyetine ve estetik problemlere yol açar. Diş eti hududunun belirli bir seviyenin altına düştüğü ve dişleri çevreleyen sert dokunun ortadan kalktığı vaziyetlerde ise diş kayıpları yaşanabilir” ihtarında bulundu.

Üç değişik rehabilitasyon usulü

Diş eti çekilmesinin kalitesine göre, üç değişik usulle rehabilitasyon edildiğini kaydolan Dr. Maden, “Diş dokusu üzerinde alana gelen zararın rehabilitasyon edilmesi, diş duyarlılığının rehabilitasyon edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 rehabilitasyon usulü uygulanır. Diş eti rehabilitasyonu neticesinde o bölgede bulunan kaplama ve dolguların değişmesi gerekebilir” dedi.

Diş eti üzerinde alana gelen zararların, zararlı bölgeye dolgu uygulanması veya dişin tamamen kaplanması ile rehabilitasyon edildiğini ve bu biçimde alana gelmiş hassasiyet meselesinin de giderildiğini söyleyen Dr. Maden, cerrahi müdahale alternatifi ile alakalı da şunları anlatıyor: “Ön bölgelerde alana gelmiş olan ve özellikle estetik problem yaratan vaziyetlerde, diş eti çekilmesinin fazla ilerlediği vaziyetlerde ve arka dişlerde kaplamanın yeterli olmayacağı vaziyetlerde diş eti cerrahisine müracaat etilir. Diş eti cerrahisi iki biçimde uygulanır. Greftleme ismi verilen ilk metotta hastanın damağından alınan ve greft ismi verilen parça, diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Bu operasyon vaziyete göre diş eti çekilmesini durdurmak veya daha önceki haline geri getirmek için uygulanabilir. Kaydırma ismi verilen ikinci metotta ise çekilme olan bölgenin yanında sağlam doku varsa bu doku, çekilmenin üzerine kaydırılarak diş eti çekilmesi kapatılır.”

Son senelerde diş eti rehabilitasyonunda bir hayli yenilik alana geldiğine de işaret eden, Dr. İlay Maden, bu büyümeleri de, “Greftleme işlemlerinde artık bir hayli hadisede hastadan alınan greftler yerine hazır greftler kullanılabiliyor ve bu rehabilitasyon sonrasında oluşan konforsuzluğu ortadan kaldırıyor. Kaydırma işlemlerinde kullanılan mine matrix proteinli temelli jeller de, rehabilitasyonların galibiyet oranını yükseltiyor” biçiminde özetliyor.

YAZAR BİLGİSİ