Gebelikte fazla kilo almak hasarlı

Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Hastalık Hakimiyet ve İhtiyata Merkezi uzmanları yaptıkları açıklamada Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan anne adaylarının yarısının hamilelik yarıyılında çok kilo aldığını belirterek bu kiloların tehlike taşıdığını belirtti. Bayanların hamilelik sırasında almaları gereken kilonun beden yapılarına göre farklılık göstereceği açıklanırken alınabilecek fazla kilonun gebelik ve doğum esnasında muhtelif karmaşıklıklarına neden olabileceği kaydedidi.
Fazla kilolu bayanlarda hamilelik sırasında bazı karmaşıklıkların görülme sıklığı çoğalır. Hamilelikte fazla kilo almanın nedenleri arasında fazla kalorili beslenme, hareketsizlik ve egzersiz yapmama, genetik etkenler gibi nedenler sayılabilir. Obez anne adaylarında hamilelik sırasında yüksek tansiyon ve diyabet görülme tehlikeyi de daha fazladır.
Hamilelik sırasında fazla kilolu olan bayanlarda artan tehlikeler
– Obez bayanlarda ultrason ile bebeğin değerlendirilmesi daha güçtür, görüntü makûslaşır.
– Karın cildinde yağ kalınlığı fazla olduğu içöin amniosentez gibi müdahaleleri yapmak güçleşir.
– Obez bireylerde doğumun sıradan ilerlemesi olasılığı daha azdır ve dolayısıyla sezaryen olasılığı çoğalır.
– Obez bayanlarda hamilelikte yüksek tansiyon ve preeklampsi görülme sıklığı daha fazladır.
– Obez anne adaylarının bebeklerinin de hamilelik sırasında daha yüksek kilolu olduğu tespit etilir. Bebeğin kocaman olmasından dolayı doğum güçleşebilir.
– Obez annelerin bebeklerinin ileride obez olma tehlikeyi daha yüksektir.
– Obez bayanlarda her operasyonda olduğu gibi sezaryen sonrasında da yara iyleşmesi ve banale dönme daha eforlaşır.
– Fazla kilolu bayanlarda düşük tehlikeyi daha fazladır.
– Erken ve prematür doğum tehlikeyi artırır.
– İdrar yolu enfeksiyonlarına obez hamilelerde daha sık tesadüfülür.
– Obez annelerde emzirme problemlerine daha sık tesadüfülür.
– Bebekte nöral tüp defekti spina bifida, sırtta sarihlik daha sık görülür.
– Bebekte doğum sırasında travma görülme tehlikeyi çoğalır.
– Obez annelerden doğan bebeklerde yenidoğan yoğun bakım birimine alınma lüzumluluğuna daha sık tesadüfülür ve yeni doğan yarıyılında vefat tehlikeyi daha fazladır.