Göz üşengeçliği erken rehabilitasyon edilmeli

04.02.2022
683
Göz üşengeçliği erken rehabilitasyon edilmeli

Göz üşengeçliği, henüz görsel gelişimin bitirilmediği erken çocukluk yarıyılında bir ya da her iki gözden nitelikli görsel sinyalin alınmamasına bağlı olarak beyindeki görme merkezlerinin büyüyememesi neticeyi görme seviyesinin düşmesiyle kendini gösteren bir gidişat. Yüzde 1-4 sıklıkta görülen göz miskinliğinin, minik yaşlarda tespit edildiğinde rehabilitasyonunun da oldukça basitleştiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı ve Göz Muayenehaneyi Direktörü Prof. Dr. Sarper Karaküçük, “Bu sebeple anne-babaların bu mevzuda son derece duyarlılık göstererek, erken yaşlarda çocuklarına göz tetkiki yaptırmaları çok ehemmiyetli” açıklamasında bulundu.

Göz miskinliğinin tetikleyicileri tanımlanmalı

Göz miskinliğinin şaşılık, kırılma unsurları gibi nedenlerin dışında doğuştan katarakt, gözkapağı düşüklüğü, kornea kiri gibi gidişatlarda yeterli görsel uyaranın beyindeki görme merkezine erişememesi neticeyi göz miskinliğinin alana gelebildiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı ve Göz Muayenehaneyi Direktörü Prof. Dr. Sarper Karaküçük, “Göz üşengeçliğinde erken yaşta tanı ve müdahale büyük ehemmiyete sahip” dedi. 6 yaşından evvel rehabilitasyona kesinlikle başlanması gerektiğini andırdıran Prof. Dr. Sarper Karaküçük, “Bu vaziyetle karşı karşıya kalındığında rehabilitasyon için göz uyuşukluğuna neden olan mümkün sebeplerin bir an evvel ortadan kaldırılması ve görme asabının uyarılmaya başlanması gerekiyor” biçiminde konuştu.

Operasyon gerekebiliyor

Göz miskinliğinin sebeplerinden biri olan şaşılık rehabilitasyonunda gerektiğinde cerrahi rehabilitasyona müracaat etildiğini ancak operasyonun tek başına yeterli olmadığı gibi cerrahiden sonra da gözlük ve kapama rehabilitasyonuna devam edilebildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı ve GözKliniği Direktörü Prof. Dr. Sarper Karaküçük, “Çocukların hangi yaşta olursa olsun güzeline gitmeyen bir uygulama olan kapama, reyin haline getirilerek uygulandığında daha sevinçli neticeler verebiliyor” dedi. Gözlük sırçayı üzerinden yapılan kapamalarda çocukların kapamanın yan veya üstünden bakmak isteyeceği için, uygulanacak kapamanın kesinlikle gözlük altından ve doğrudan göze yapılması gerektiğini anlatan Prof. Karaküçük, “Bir değişik ehemmiyetli nokta ise, kapama ile beraber kesinlikle yakın çalışma egzersizleri yapılması. Boyama, fotoğraf yapma, kâğıt kesme gibi operasyonlar öncelikle görsel uyaran sağlamakla beraber, çocuğu da oyalar” açıklamasında bulundu.

YAZAR BİLGİSİ