İrritabl bağırsak belirtiyi nedir bulguları ve rehabilitasyonu
Cemiyetin takribî %15‘inde görülen, en yaygın sindirim sistemi hastalıklarından biri olan İrritabl Bağırsak Belirtiyi, barsak alışkanlığınızda altta bir hastalık olmadan alana gelen, karında rahatsızlık hissi, kumpassız barsak hareketleri, keskin derecede kabarıklık, şişlik ve acil tuvalet gereksinimi gibi bulguları bir arada gösteren bir belirtidir.
Yemek mevzusunda seçici olun
IBS sebeplerini bütün olarak ortaya koymak muhtemel değildir. Ancak yapılan araştırmalarda, IBS olan bireylerde kalın bağırsak hareketlerinde anormallik ve barsak duvarındaki adaleler ile asaplar arasındaki mesajımda bozukluk olduğu tespit ediliyor. Bunun neticesinde bağırsak dışkıyı atabilmek için birbiriyle geçimsiz hareketler yapmakta ve şahısta karın sızısı, kabarıklık ve dışkı kıvamı ve ölçüyü ile alakalı meseleler alana geliyor. Şahıstan bireye şikayetlerin çoğalma sebepleri değişiklik gösterse de, sindirim sistemi ile alakalı bir bozukluk olduğundan, yiyecekler büyük ehemmiyet taşıyor.
İBS ve beslenme
Yaygın olarak İBS rehabilitasyonunda “eliminasyon perhizleri” kullanılıyor. Bu perhizlerde bireye özel duyarlılık gösterdiği belirtilen gıdalar perhizden çıkarılıyor. Ancak, eliminasyon perhizlerine özgü birkaç temel noktada mesele olabileceği bildiriliyor. Emre Uzun; Semptomları tetikleyen yiyeceklerin fertlerde beslenme günlükleri yakalanarak tüketimlerinden sakınılması ehemmiyetli olduğununun altını çiziyor.
Bununla birlikte en sık görülen tetikleyiciler:
– Lif açısından noksan beslenme
– Muhakkak gıdalara karşı hassasiyet Gıda İntoleransı
– Stres
– Sigara
– İçki
– Adet yarıyılı
– Öğün sıçrama ve birden çok yemek yeme
– Enfeksiyonlar
– Antibiyotik kullanımı ve öteki ilaçlar
Seçim edebileceğiniz yiyecekler:
– Meyve ve sebzeler Narenciye hariç
– Kepekli pirinç, pirinç unu
– Hububatlar
– Su
– Nebatsal çaylar
– Tavuk
– Balık
– Patates, patates unu
– Natürel yoğurt
– Ayçiçeği çekirdeği ve balkabağı çekirdeği, keten tohumu, susam
– Bol su
Sakınmanız gereken başlıca gıda ve meşrubatlar:
– Peynir
– Süt
– Kafein kapsayan meşrubatlar Çay, kahve, kola
– Çikolata
– Fazla şekerli, çok yağlı, fazla baharatlı ve mayalı yiyecekler
– Kırmızı et
– Kuru meyve
– İçkili meşrubatlar
– Yapay tatlandırıcılı, perhiz gıda ve meşrubatlar
– Buğday ve elenmemiş buğday unundan yapılmış yiyecekler beyaz ekmek, beyaz makarna, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler