Işıltılı bir cilde nasıl sahip olunur? Tüketmemiz gereken besinler nelerdir?

05.07.2021
174
Işıltılı bir cilde nasıl sahip olunur? Tüketmemiz gereken besinler nelerdir?

Hayranı olduğumuz şanlıların cildi nasıl oluyorda böyle parıl parıl parlıyor diye merak ettiniz mi hiç? O kadar uygulanan makyaja karşın nasıl böyle aydınlık bir cilde sahipler? Yanıtı gerçeğinde çok kolay. Kesintisiz suratımıza uyguladığımız enteresan maskeleri bir kenara vazgeçin ve meseleyi kökünden çözün! Reel mesele harcamadığımız gıdalarda!

A VİTAMİNİ

Dokuların bakımı, onarımı ve yeni hücre yaradılışı için ehemmiyetlidir. Cildin ihtiyarlamasını geciktiren ve hatta ihtiyarlama bulgularını eksilten en ehemmiyetli vitaminlerdendir. Daha çok kayısı ve kavun gibi turuncu ve sarı meyvelerde;  havuç, tatlı patates, domates ve acı biber gibi sebzelerde; karalahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve karaciğerde bol ölçüde bulunuyor. A vitamini noksanlığı, ten pullanması ve sivilce gibi meselelere neden olabilir.

C VİTAMİNİ

Beden için muhteşem bir antioksidandır. Güneş ve hava lekeliliği gibi makûs etrafsal etmenlerin tene verdiği hasarı en aza indirger. Kollajen ve elastin gibi tenin yapısal destek personellerinin devrilmesini ve cildin sıkılığını kaybetmesini maniler. Ciltte alana gelen yüzeysel ince çizgi ve buruşuklukların giderilmesinde etkilidir.Bilinen en iyi C vitamini kaynağı limon, mandalina, greyfurt, portakal gibi her türlü narenciyedir. Ayrıca kırmızı ve yeşil biber, turp, lahana, karnabahar, maydanoz ve brokoli gibi sebzelerde de bol ölçüde bulunuyor.

E VİTAMİNİ

Cildin ıslamasında ehemmiyetli bir yeri olan E vitamini aynı zamanda iyi bir antioksidandır. Cildin yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. A vitamini ile birleştiğinde cildi bazı kanserlerden korur. E vitamini kapsayan besinler arasında tereyağı, yumurta, et ve et mahsulleri, balık, kuru fasulye, badem, şeftali ve avokado bulunuyor.

ÇİNKO

Cildin yağ yapımını ve iltihaplı sivilce üreten hormonları hakimiyet eder. Sivilceler çoğu zaman çinko beceriksizliğinin göstergesidir. Bağışıklık sisteminin işlemesi ve tenin onarılmasında misyon alır. Çinkonun bulunduğu besinler arasında; kabak çekirdeği, zencefil, ceviz, yulaf ve yumurta bulunuyor.

SELENYUM

Doku elastikiyetinden mesul bir antioksidan mineraldir. Özgür radikallerin yarattığı hücre zararını maniler. Cilt kanserine karşı da ehemmiyetli bir rol oynar aynı zamanda cildin güneş ışınlardan hasar görmesini maniler. Buğday tohumu, sarımsak, ceviz, yumurta, esmer pirinç, bütün hububatlı ekmek, somon ve ton balığı bol ölçüde selenyum kapsayan yiyecekler olarak sayılabilir.

YAĞ ASİTLERİ

Doymamış yağ asitleri ve omega-3 cilt sıhhati için çok ehemmiyetlidir. Özellikle cildin yine yapılandırılması,cildin nem içeriği ve elastikliğinden mesuldür. Esansiyel yağ asitleri yeterli ölçüde alınamadığında, hücreler natürel renklerini kaybederek cansız, kuru ve soluk görünürler, ciltte erken ihtiyarlama bulguları ve buruşukluklar oluşur.Somon, uskumru, sardalya, hamsi, keten tohumu yağı, kivi, ceviz, badem, fındık, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, brokoli, lahana gibi omega-3’deri zengin gıdaları harcadığınızda cildiniz daha genç bir görünüme sahip olacaktır. Öbür doymamış yağlar için de, zeytinyağı ve fındık yağını seçim edebilirsiniz.

SU

Kuru bir cilt erken kırışır. Cildin nem balansının sağlanmasında, karpuz, salatalık, brokoli, ıspanak, kayısı, nar ve avokado gibi su içeriği yüksek besinlerin harcanmasının,  günlük bol su içilmesi kadar ehemmiyetli olduğu düşünülmektedir.

YAZAR BİLGİSİ