Obezite, astım tehlikesini artırıyor

15.02.2022
391
Obezite, astım tehlikesini artırıyor

Son senelerde tüm dünyada obezite önüne geçilemez bir biçimde çoğalmaya devam ederken, astım da eş çoğalışla obeziteyi takip etmektedir. Hava lekeliliği, tütün ve tütün mahsulleri kullanımı / maruz kalma, genetik etmenler gibi nedenler astım hastalığının en ehemmiyetli tetikleyici unsurları arasında yer alırken, yapılan araştırmalar obezitenin de astım hastalığını artıran bir tehlike etmeni olduğunu ortaya çıkartıyor. Özel Adatıp İstanbul Sağlık Kurumu Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Sinan, obez fertlerde astım hastalığının görülme sıklığının daha yüksek olduğunu belirtirken, bu iki hastalığın bir arada olmasının daha hırpalayıcı neticeleri olabildiğini de ifade ediyor. Prof. Dr. Hüseyin Sinan; “Astım ve obezite toplanınca astım bulguları daha ağırlaşmakta, sağlık kurumuna müracaat etme sıklığı çoğalmakta ve natürel olarak rehabilitasyonu daha eforlaşmaktadır. Obezite ile beraber görülme sıklığı artan reflü, uyku apnesi, Tip 2 diyabet şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi metabolik belirtinin ehemmiyetli bileşenleri de astımın şiddetlenmesine neden olabilmektedir.” açıklamalarında bulundu.

“Obezite ve astım ortak genlere sahip”

Prof. Dr. Hüseyin Sinan; “Dünya Sağlık Teşkilatı bilgilerine göre obezite dünyadaki en tehlikeli on hastalıktan biri ve astım ise tüm dünyada 300 milyonun üzerinde ferdi etkilemekte ve gün geçtikçe sayı çoğalmaktadır. Bu birliktelikten yola çıkarak şu çok net bir biçimde söylenebilir: Obezite tek başına, astım görülme sıklığının ve mevcut astım şikayetlerinin çoğalmasına neden olmaktadır.” dedi. Hastalığın genetik özelliklerine de değinen Prof. Dr. Hüseyin Sinan, “Yapılan bilimsel bir çalışmada obezite ve astımın yüzde sekiz oranında ortak genlere sahip olduğu ortaya konulmuştur. Bununla beraber, beden kitle indeksi yüksek olan obez fertler bayanlarda, obez olmayan bayanlara göre astım tehlikeyi takribî 2 kat çoğalmaktadır.” açıklamalarında bulundu.

“Obezitenizi hakimiyet altına alın”

Prof. Dr. Hüseyin Sinan, perhiz, egzersiz, obezite cerrahisi ve operasyon dışı usullerle mide içi balon uygulaması gibi kilo vermek suretiyle astım hastalarının bulgularında eksilmeler kollandığını belirtmektedir. Prof. Sinan; “Obezite cerrahisi geçiren veya operasyon dışı usullerle kilo vermeyi muvaffak olabilen hastaların akciğer işlevleri olması beklendiği gibi iyi istikamette izler. Hem rehabilitasyonları basitleşir hem de astım krizi sıklığı ve şiddeti beklenenden daha az olur. Perhiz, egzersiz veya bir sağlık profesyonelinden destek almak suretiyle verilecek obezite operasyonu kararı ve sonrasında astıma dair kasvetler de rahatlamış olacaktır.” açıklamalarında bulundu.

YAZAR BİLGİSİ