Öksürük, kilo kaybı ve ateş verem bulgusu

Veremin önlenmesinde aşının tesirli olduğunu kaydeden uzmanlar, rehabilitasyon sürecinin kimi zaman 9-12 ay arasında olabileceğini dikkat topluyor. Uzmanlara göre rehabilitasyon sürecinde çoklu antibiyotik kullanımı ve hekim hakimiyeti koşul.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Sağlık Kurumu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yakup Hakan Başaran, ulus arasında tüberküloz olarak öğrenilen veremin bulaşıcı olması sebebiyle rehabilitasyonu efor bir hastalık olduğunu söyledi.
Dr. Yakup Hakan Başaran, veremin bedenin her yerinde hastalık yapabilme potansiyeline sahip olmakla beraber en sık akciğer veremi görüldüğünü ifade ederek “Yüksek oranda bulaşıcılığı, etmen mikrobun özellikleri sebebiyle rehabilitasyonu bir hayli efor ve uzun yarıyıl gerektiren bir ulus sıhhati problemidir. Bağışıklık sistemini hezimete uğratan değişik hastalıkların yaygınlaşması ve yaygın göçler sebebiyle günümüzde gelişmiş ülkelerde dahi ehemmiyetli bir meseledir. Ancak uzun müddet rehabilitasyon gerektirse dahi rehabilitasyon edilemez değildir” diye konuştu.
Bu bulgulara dikkat
Hastalığın en bariz bulgusunun öksürük, kanlı balgam çıkarma ve kilo kaybı olduğunu ifade eden Dr. Yakup Hakan Başaran, etmen mikrobun ‘verem basili’ olduğunu söyledi. Başaran, bulgularla alakalı şu bilgileri verdi:
“Etmen mikrobun çoğunlukla solunum sistemi ile bedene alınması ve yayılmasının yeniden aynı yolla olması sebebiyle bulgular genellikle öksürük, kanlı balgam çıkarma, kilo kaybı ve ateştir. Ancak bazı vaziyetlerde, sindirim yolu ile etmen mikrobun alınması ile apayrı belirtilerle karşımıza çıkabilir. Akciğer dışında en sık enfeksiyon yaptığı bölge boyun lenf sistemidir ve boyunda şişlikle kendini gösterir.”
Sindirim yoluyla da geçebilir
Etmen mikroorganizmanın tek olmadığını, en sık görülen abonesinin ise M. Tuberculosis olduğunu ifade eden Dr. Yakup Hakan Başaran, “Bununla beraber mikrobakteriler tarafından oluşturulmaktadır. Etmen mikroorganizma solunum yolu, sindirim yolu veya ciltten bulaşabilir” ihtarında bulundu.
Rehabilitasyon süreci uzun sürüyor
Veremin teşhis edildikten sonraki rehabilitasyon sürecinin ehemmiyetli olduğunu kaydeden Dr. Yakup Hakan Başaran “Rehabilitasyon sürecinde uzun süren ve çoklu antibiyotik kullanımı ve hekim tarafından sıkı hakimiyetlerin yapılması gerekmektedir. Tutulum yaptığı uzva göre değişmekle beraber 9-12 ay süren bir rehabilitasyon süreci vardır. 3-4 antibiyotiğin beraber kullanılması gerekebilmektedir” dedi.
Aşı ile önlenebilir
Aşı ile ehemmiyetli miktarda korunma sağlanabileceğini ifade eden Dr. Başaran, vereme karşı aşılamanın, hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelerde kumpaslı aşılama şeması içerisinde olduğunu ifade etti. Dr. Yakup Hakan Başaran, “Rehabilitasyon edilmeyen hastalarda çoğunlukla uzuv yetmezliği neticeyi vefat kollanabilir. Ufak bir grup hastada ise beden korunma sistemi hastalığı hudutlandırabilir ancak daha sonraki senelerde sınırlandığı yerden, hastalık daha şiddetli olarak etkin hale geçebilir” diye konuştu.