Sigara ramazanda daha hasarlı hale geliyor

31.03.2022
345
Sigara ramazanda daha hasarlı hale geliyor

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Muayenehane Psikolog Ahmet Yılmaz, Ramazan ayında değişen rutinle birlikte sigara kullanım alışkanlıklarının da değiştiğini söyledi. Tam gün nikotinden uzak kalan bedenin iftardan sahura kadar olan zamanda fazla yüklemeye maruz kaldığını belirten Uzman Muayenehane Psikolog Ahmet Yılmaz, iftar sonrası sigara kullanımı ile alakalı ihtarlarda bulundu.

Beyin için bozucu tesir oluşturuyor

Ramazan ayı evvelinde emin zamanlarda sigara içildiği için bedenin kendisini buna göre programladığını belirten Uzman Muayenehane Psikolog Ahmet Yılmaz, “Ramazan’da tam gün sigara içilmediğinde bedende yoksunluk bulguları ortaya çıkıyor. Bir müddet sonra bedenin nikotin hoşgörüyü düşüyor. Beden bütün bu vaziyete alışmaya başlarken bu sefer üst üste sigara içildiğinde Ramazan evvelinde içilen sigaralardan daha hasarlı bir hale geliyor ve kendisini yeni vaziyete hazırlayan beyin için bu tutum tekerrür bozucu bir tesir yapıyor. Bu sebeple iftar sonrası sigara kullanımında dikkatli olunması gerekiyor.” diye konuştu.

Sigara bağımlılığı rehabilitasyon edilebilir

Bazı insanlar için sigarayı vazgeçmek kolay olurken bir hayli insan için bunun zorlayıcı bir gidişat olabileceğini ifade eden Uzman Muayenehane Psikolog Ahmet Yılmaz, şunları söyledi: “Sonuçta bağımlılık tıbbi bir hastalık olduğu için sigarayı vazgeçmek sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Sigarayı vazgeçmek isteyen bir şahıs senelerdir devam ettirdiği bir hayli alışkanlığını değiştirmek ya da vazgeçmek zorunda kalabilir. Şayet birkaç vazgeçme sınaması asıllaştırıp galibiyetsiz oldularsa böyle bir gidişatta uzmanından takviye almalarını öneririm. Sigara vazgeçme muayenehanemize müracaat yapan bir hayli hastamız takviye aldıktan sonra kasvet yaşamadan daha rahat vazgeçebildiklerini söylemektedirler.”

Ramazan ayı, sigarayı vazgeçmek isteyen bireyler için fırsat olabilir

Oruç yakalayan ve bu sebeple sigara içemeyen bireyler için Ramazan ayının fırsat olabileceğinin altını çizen Uzman Muayenehane Psikolog Ahmet Yılmaz, “Ancak sigara gibi bağımlılık yapan maddeler kullanılmadığında fiziksel ve psikolojik bulgular ortaya çıkar. Bu bulgular baş sızısı, tedirginlik, ivedi hiddetlenme, titreme, halsizlik ve mutsuzluk olabilir. Bu sebeple Ramazan ayını başlangıç kabul ederek sigarayı vazgeçmek isteyenler için evvelinde hem psikiyatrist hem de psikolog yardımlı rehabilitasyon alarak sigara içme isteği geldiğinde bu vaziyetle baş edebilirler” diye konuştu.

YAZAR BİLGİSİ