Sızdıran bağırsak belirtisinin sinyalleri
Baş sızısı, kabızlık, bunalım, sivilce… Gerçeğinde hep değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen bu şikayetler bağırsağınızdaki ehemmiyetli bir sualin habercisi olabiliyor. Bağırsağın fazla iletkenliği olarak belirlenen sızdıran bağırsak belirtiyi, bedendeki tüm sistemleri olumsuz etkileyerek pek çok bulgunun da aynı anda ortaya çıkmasına yol açabiliyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, sızdıran bağırsak belirtiyi ve rehabilitasyonu hakkında bilgi verdi.
Bağışıklık sistemi kendi dokusuna saldırıyor
Sindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak belirlenen bağırsakların sıhhati, tüm metabolizmayı etkilemektedir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’i bağırsaklarda bulunmaktadır. Sızdıran bağırsak belirtiyi, sıkı bağların açılması ile alakalı bir gidişattır. Bu ”sıkı bağlar” bağırsaklardan kan dolaşımına yalnızca hazmedilmiş gıdaların, mineral ve vitaminlerin girmesine izin veren geçiş noktalarıdır. Şayet bağırsaklardaki hücreler arası sıkı bağlar bozulursa, kan dolaşımına hasarlı maddeler ve zehirli maddeler geçebilmektedir. Yeniden sıkı bağlar, zehirli maddeler, mikroplar ve hazmedilmemiş yiyecek parçacıklarını yakalamakta ve bağırsağa zarar vermektedir. Sızan patojenler ya da iyi hazmedilmemiş yiyecekler kan dolaşımına karışır, bağışıklık sistemi ise tanımadığı bu maddelere karşı hamleye geçmektedir. Başka Bir Deyişle bağışıklık sistemi kendi dokusuna saldırmaktadır. Bağışıklık sistemi hastalıkları ise bu döngünün uzun zaman sürmesi ile oluşmaktadır.
Bu sırlı hastalığın 7 sebebi ise şöyledir;
Besin duyarlılıkları: Kan dolaşımına giren zehirli maddelerin hamleleri sebebiyle, bağırsak fazla iletkenliği olan birkişinin bağışıklık sistemi, bedeni belli besinlerdeki özellikle glüten ve süt antijenlere daha duyarlı hale getirmekte ve muhtelif antikorlar üretmektedir.
Bağırsak hastalıkları: Bağırsak iletkenliğinin çoğalmasının çoğunlukla huzursuz bağırsak belirtiyi, ülseratif kolit ve Crohn hastalığından muzdarip insanlarda daha çok görüldüğü tespit edilmiştir. Çinko dayanağının, bu olaylarda bağırsak irtibatlarının sıkılaştırılmasında oldukça tesirli olduğu görülmektedir. Alfa 1 Antitripsin ve kalprotektin seviyelerinin çoğalışı da cerahati bağırsak hastalıklarının habercisidir.
Otoimmün hastalık: Sızdıran bağırsağın otoimmün bağışıklık sisteminin fazla duyarlılığıyla oluşan tepki bir hastalığa neden olabileceğini kavramanın anahtarı, ”zonulin” olarak öğrenilen bir protein üzerinde yapılan araştırmalardır. Zonulin bağırsak bariyer tamlığını göstermektedir. Sıkı bağları yapıştıran ya da onaran bir proteindir. Bu araştırmalara göre zonulin seviyesinin çoğalması bağırsak iletkenliğini göstermektedir. Gaitadan rahatlıkla ölçülebilmektedir.
Tiroit meseleleri: Sızdıran bağırsak belirtisinin doğrudan etkileyebileceği otoimmün hastalıklardan biri Hashimoto hastalığıdır. ”Kronik tiroidit” olarak da öğrenilen bu bozukluk, hipotiroidizm, metabolizma bozuklukları, bitkinlik, bunalım, kilo alımı ve bir dizi başka meselelere yol açabilmektedir.
Emilim bozuklukları: Sızan bağırsaklardan kaynaklanan muhtelif beslenme eksiklikleri, mide asit seviyesinin noksanlığı, hayatsal döngünün en ehemmiyetli vitamini B12, folat, magnezyum ve öbür enzimlerin emilimini olanaksız kılmaktadır.
Cilt hastalıkları: Bağırsak – cilt irtibat kuramı, 70 sene evvel ilk kere belirlenen bağırsak hiper iletkenliğinin cilt meselelerine neden olabileceğini göstermektedir. Özellikle zamansız iltihaplı sivilce, sivilce, sedef hastalığı ve egzamalarda evvel bağırsak iletkenliği hakimiyet edilmelidir.
Duygu gidişat bozuklukları: Bilimsel araştırmalar sızdıran bağırsak belirtisinin muhtelif nörobilişsel bozukluklara neden olduğunu göstermektedir. Misalin, bağırsakta fazla iletkenliğin psikobiyotik tesiri de var olan probiyotiklerin kaybını artırmaktadır. Ayrıca seratoninin %95’i bağırsaklardan birleşim edilmektedir.
Sızıntılı bağırsaklara iyi gelecek 4 adımlı tasarı
Öncelikle bağırsağa hasar veren besinlerden uzak durulmalıdır. Sızıntılı bağırsakların bu dört gıda ve destekle iyileşmesi muhtemeldir.
Kemik suyu: Kolajen ve zararlı hücre duvarlarını iyileştirmeye destekçi olabilecek amino asit, proline, glisin ve glutamine kapsamaktadır. Sızdıran bağırsakları ve otoimmün hastalıkları iyileştirmeye destekçi olmaktadır.
Fermente süt mahsulleri: Bağırsakların iyileşmesine destekçi olabilecek hem probiyotikleri hem de kısa zincirli yağ asitlerini barındırmaktadır. Kefir, ev yoğurdu, ekşi krema, ghee tereyağından saf yağ yapılması harekâtı en iyileridir.
Fermente sebzeler: Bağırsak pH’sını ve bağırsağı destekleyen probiyotikleri dengeleyen organik asitler kapsamaktadır. Sauerkraut alman lahana turşusu , kimchi mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, ananesel bir Kore yemeği ve kvass sebzelerle yapılan bir meşrubat zengin kaynaklardır. Floranın “Lactobacillus acidofillus” kısmını üretmektedir.
Tüm hindistan cevizi mahsulleri: Hindistan cevizinde bulunan MCFA’lar orta zincirli yağ asitleri öbür yağ asitlerinden daha kolay hazmedilebilmekte, böylece sızdıran bağırsağı en iyi biçimde onarmaktadır. Ayrıca, hindistan cevizi kefiri, sindirim sistemini destekleyen probiyotikleri kapsamaktadır.
Tüm bunların dışında omega-3 yağlı besinleri harcamak verimlidir. Çim beslemeli sığır eti, kuzu ve somon gibi barbar tutulmuş balıklar gibi anti-inflamatuar cerahatle savaşan besinler de sızıntılı bağırsağı tamir etmek için en bereketli besinlerdir.