Soğuk hava egzamayı tetikliyor
Acıbadem Fulya Sağlık Kurumu Ten ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serap Utaş, bazen günlük yaşamı etkileyecek kadar şiddetli seyir gösterebilen bu hastalıktan kolay ihtiyatlarla korunmanın olası olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Serap Utaş, son senelerde sıklığı giderek artan atopik egzamayı tetikleyen başlıca sebepleri ve alınabilecek tedbirleri anlattı; önemli uyarılar ve tekliflerde bulundu.
Kimi zaman bir saç boyası, kimi zaman deterjan, kimi zaman stres kimi zaman da soğuk hava… Ehemmiyetli bir cilt hastalığı olan egzamayı tetikleyen faktörlerden yalnızca birkaçı… Günümüzde gerek erişkinlerde gerekse çocuklarda sık tesadüfülen cilt hastalıklarının başında gelen ve asapsal egzama, temas egzaması, atopik egzama atopik dermatit gibi değişik çeşitleri olan egzamalar, yaşam niteliğini ehemmiyetli miktarda etkiliyor.
Prof.Dr. Utaş, “Egzamadan korunmada ve hastalığın rehabilitasyonunda, tetikleyici etmenlerin öğrenilmesi ve bunlardan kaçınılması çok büyük ehemmiyet taşıyor” diyor. Çocuklarda mektep galibiyetinin eksilmesine de yol açan atopik dermatitin özsaygı ve özgüven beceriksizliğine yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Serap Utaş, son senelerde dikkat beceriksizliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtiyi ile atopik dermatit birlikteliğinin de dikkat sürüklediğini vurguluyor.
Astım tehlikesini 2-3 kat artırıyor
Genetik, etrafsal ve bağışıklık sistemi kaynaklı etmenlerin yol açtığı atopik egzamada; enfeksiyonlar, kaşıntı, ciltte müesseseye ve döküntüler, uyku bozuklukları derken hastalık süreci hem çocuklarda hem de ebeveynlerde ciddi kasvetlere neden olabiliyor. Son senelerde özellikle çocuklarda görülme sıklığı artan bu kuru ve kaşıntılı ten hastalığı, gelişmiş ülkelerde her 100 çocuktan 20’sini etkiliyor. Bebeklerde 2-3. aydan itibaren yanaklarda kaşıntılı, sulantılı, kepekli ve kırmızı egzama plakları görülüyor. Çocukluk çağında egzamanın diz ve dirsek çukurlarında keskin olduğunu, aralıksız kaşımaya bağlı tenin kalın ve kaba bir hal aldığını belirten Prof. Dr. Serap Utaş, yetişkinlerde bulguların el egzaması, göz kapağı egzaması veya meme biçiminde de görülebileceğini söylüyor. Egzamalı çocuklarda daha sonraki senelerde astım ve alerjik rinit gelişim tehlikesinin 2-3 kat çoğaldığını vurgulayan Prof. Dr. Serap Utaş alınabilecek tedbirleri şöyle sıralıyor:
En tesirli rehabilitasyon, ‘tetikleyici’den sakınmak
– Tetikleyen faktörlerden uzak durun.
– Banyoyu ılık suyla yapın.
– Banyo zamanının 5-10 dakikayı geçmemesine özen gösterin.
– Doktorunuzun önereceği, teni kurutmayan, ıslatıcı özelliği olan, parfümsüz devireme mahsulleri kullanın.
– Banyodan sonra teninizi havluyla ovuşturmayın, hafif değişlerle kurulayın.
– Cildinize banyo sonrasında kokusuz, gözetici kapsamayan bir ıslatıcı uygulayın.
– Krem veya ıslatıcıları banyodan hemen sonra uygulayın. Zira banyo sonrası uygulanması su kaybına karşı bariyer oluşturuyor ve kaşıntıyı eksiltiyor.
– Çok sık ve mübalağalı el deviremeyin.
– Kolonya ve ıslak mendili gerekli olmadıkça kullanmayın.