Uyku apnesi nedir bulguları ve rehabilitasyonu

21.03.2022
465
Uyku apnesi nedir bulguları ve rehabilitasyonu

Sabahları baş sızısı, ağız kuruluğu ve bitkinlikle uyanıyorsanız uyku apnesi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Sık görülen bir uyku bozukluğu sebebi olan uyku apnesi, rehabilitasyon edilmediği takdirde, kalp ve beyin hastalıklarına kadar bir hayli sağlık meselesine neden olabiliyor.

Sabah dinç uyanmak için nitelikli uyku koşul

Vücudun kendini yenilediği süreç olan uyku, sağlıklı yaşam bir için çok ehemmiyetlidir. Nitelikli bir uyku, bireyin sabah zinde bir biçimde uyanmasına ve günü sağlıklı geçirmesine imkân sağlar. Uyku niteliğinin sağlanamadığı vaziyetlerde birey kendini gün boyu bitkin ve yorgun sezecektir. Bu gidişatta gün içerisinde dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon beceriksizliği de kaçınılmaz olmaktadır. Uyku gereksinimi bireyden şahsa değişse de, vasati olarak 7-8 saatlik nitelikli bir uyku sağlıklı yaşam için zorunludur.

Kalp damar ve beyin hastalıkları tehlikenizi eksiltin

Horlama, uykuda soluk durması, gündüz fazla uyku hali, asaplılık, konsantrasyon bozukluğu, bunalım, cinsel gönülsüzlük, hipertansiyon, insülin mukavemeti gibi problemler uyku apnesini işaret edebilir. Rehabilitasyon edilmeyen uyku apne hastalığı, ilerleyen yarıyıllarda kalp damar ve beyin damar hastalıkları tehlikesinde de çoğalışa yol açabilmektedir. Erkeklerde bayanlara göre 2 kat daha fazla görülebilen uyku apnesinden şüphelenilmesi gereken bir gidişat da gece özellikle baş ve boyun bölgesinde terlemede çoğalış yaşanması ve gece sık sık idrara kalkılmasıdır. Sabah bitkin, baş sızısı ve ağız kuruluğu ile uyanılması da uyku apne belirtisinin bulguları arasındadır.

Solunum kumpassızlığı ve soluğun durmasına dikkat

Uyku apnesi gece uykusunda solunum kumpassızlığına ve çok hengameli horlamalara neden olmaktadır. Bu tip horlamalar daha çok sırtüstü geçime ile asıllaşan horlama gidişatlarından değişiktir. Zira uyku apnesine bağlı horlamalar, her türlü geçime pozisyonda asıllaşmaktadır. Uyku apnesi hastalığında, solunum kumpassızlığına ek olarak sık sık ve uzun süreli olarak soluk durma problemi de yaşanmaktadır. Uyku süresince bir hayli defa 10 saniyeden bir dakikaya kadar erişen solunum durmaları görülmektedir. Bu cins soluk durmaları, oksijen ve uyku beceriksizliği yaşanmasına neden olmaktadır.

3 sualde uyku apneniz olup olmadığını tanımlayın

Uyku apnesinin bulgularının hasta tarafından fark edilmesi güçtür. Bu mevzuda bireyin uyku gidişatını bilen eşi, ebeveynleri, çocukları ya da yakınları tarafından doğru bilgi sağlanmalıdır. Uyku apnesinin varlığından söz edebilmek için 3 ehemmiyetli suali yanıtlandırmak çok ehemmiyetlidir. Horlama, uykuda soluk durması ve gündüz çoğalmış uyku hali var mı? Bu 3 suale “evet” cevabı veriliyorsa, bu vaziyet uyku apnesi ile karşı karşıya olunduğu anlamına gelecektir. Bunun için en kısa vakitte bir uzman hekime müracaat etilmelidir.

Özel bir uyku testi ile tanı konulabiliyor

Uyku apnesinin tanısı ve derecesi “polisomnografi testi” ile tanımlanmaktadır. Bu testin neticesine göre rehabilitasyon da şekillenmektedir. Polisomnografi testi ile; elektroensefalografi EEG, elektrookülografi EOG, elektrokardiyografi EKG, elektromiyografi EMG, göğüs ve karın hareketleri kaydını kapsayan solunum eforu, burun ve ağızdan hava akımı kaydı, oksijen satürasyonu, beden pozisyonu gibi 8 parametrenin gece süresince 7 saat zaman ile takibi sağlanmaktadır. Bireyin bir geceyi uyku laboratuvarında geçirmesi ile uyku apnesi teşhisi konulabilmektedir.

Kilo vermek ve sigarayı vazgeçmek gerekiyor

Test neticesine göre uyku apnesinin derecesi tanımlanmakta ve rehabilitasyon tasarıyı tanımlanmaktadır. Bireyin uyku apne derecesine bağlı olarak “Pozitif Hava Tazyiki-PAP” aygıtları ile ya da gibi kulak burun boğaz hekimleri tarafından uygulanan cerrahi usuller ile rehabilitasyon sağlanabilmektedir. Tüm hastalara genel olarak kilo verilmesi, sigara ve içkinin vazgeçilmesi önerilmektedir. Diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obezite gibi hastalıklar açısından tehlikeyi yüksek olan şahıslarda uyku apne belirtisinin teşhis ve rehabilitasyonu büyük ehemmiyet taşımaktadır.

YAZAR BİLGİSİ