Uykusuzluğa ne iyi kazanç sakın yatağa girmeyin

21.04.2021
427
Uykusuzluğa ne iyi kazanç sakın yatağa girmeyin

Uyku bozukluğu neden olur? Uyku bozukluğu nasıl düzenlenir? Uyku apnesi nedir? Uykusuzluğa iyi gelen şeyler nelerdir? Sağlıklı bir uyku için ne yapmak gerekir? Tüm bu sualleri uykusuzluk meseleyi yaşayan hemen herkes sormuştur. Fertler nitelikli bir uyku sürüklemediğinde bedenlerindeki tüm denge bozuluyor. Bu içeriğimizde sizlere nitelikli uyku için önerilerde bulunacağız.

KALP HASTALIĞINA DAHİ NEDEN OLABİLİYOR

Sağlıklı uyku yalnızca beyin için değil bedendeki her uzuv için oldukça ehemmiyetli. Sağlıklı bir uyku olmadığında bedendeki tüm sistemlerde bozuklukların ortaya çıkabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Kısmı Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Uzun süreli niteliksiz uyku kumpası ve özellikle uyku apnesi gibi oksijen düşüklüğüne neden olan gidişatlar hipertansiyon ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Bu vaziyet fark edilmez ve rehabilitasyon edilmezse kalp ve akciğer yetmezliği hatta ani vefatlarla sonuçlanabilir” açıklamasında bulundu.

 BUNALIMINIZIN NEDENİ UYKUSUZLUK OLABİLİR 

Uyku bozuklukları dışarıdan bakıldığında dikkatsiz gibi görünen bir hayli sualin ve hastalığın altında uyuyan neden olabiliyor. Tek başına uykusuzluğun belirli bir müddetten sonra beyin için büyük bir stres ve bitkinlik kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kütükçü, “Bunalım, anksiyete, bilme ve konsantrasyon bozuklukları başlar. Hasta uykusuzluk sürükleyeceğim fobisi ile uyuduğunda ise bir kısır döngüye girer ve mesele gitgide uzar” dedi. Hastanın uyku sırasında yaşadığı uyku apnesi, periyodik bacak hareketleri, uyku tavır bozuklukları gibi gidişatların ise uykunun niteliğini bozduğunu anlatan Prof. Dr. Kütükçü, “Bu vaziyet hastanın bitkin uyanmasına, gündüz uyuklamasına, hafıza bozuklukları ve baş sızısına, cinsel gönülsüzlüğe, gece sık idrara çıkma gibi meselelere de yol açabilir” diye konuştu.

UYKU APNESİ KİLOLU İNSANLARDA DA ZAYIF İNSANLARDA DA GÖRÜLEBİLİR

Yaygın kanının aksine yalnızca kilolu şahıslarda değil cılızlarda da uyku apne belirtisinin görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Özellikle anatomik olarak boyun çapı geniş, çenesi minik, bademcikleri ya da minik dili büyük ya da son zamanlarda süratli kilo almış şahıslarda uyku apne meseleyi görülebilir. Uykuda tavır bozuklukları başka bir deyişle parasomniler ise çocuklarda daha sık olmakla beraber herkeste görülebilir” biçiminde konuştu.

UYKU CHECK UP’INI DUYDUNUZ MU?

Uyku check-up’ı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Öncelikle hasta bir nörolog tarafından dinleniyor ve tetkik ediliyor. Hastanın uyku ile alakalı olabilecek şikayetleri göz önüne alınarak ‘polisomnografi’ denilen bir gecelik uyku analizine alınıyor. Hastanın uykusu muayenehanede özel olarak hazırlanan odada tüm gece elektrodlar desteğiyle değerlendiriliyor. Bu araştırma ile uyku sırasında hastanın varsa yaşadığı meseleler tespit edilip rehabilitasyon sürecine başlanıyor” dedi.

UYKU İÇİN TEKLİFLER

Sağlıklı bir uyku için uyku hijyeninin ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Öncelikle uyku saatleri bir kumpasa oturtulmalı ve tatiller de dahil olmak üzere aynı saatlerde uyuyup kalkılmalı” dedi. Uyku süresi lüzumunun bireyden bireye göre değiştiğini ve uzun uykucular ya da kısa yatanlar gibi bir ayrım olmakla beraber en az 6-7 saatlik bir uykunun lüzumlu olduğunu belirten Prof. Kütükçü, sıhhatli bir uyku için şu tekliflerde bulundu:

-Yatak odası serin ve karanlık olmalı.
-Yalnızca uyku geldiğinde yatağa gitmek, yatakta çalışmamak, yemek yememek ya da düşünmek için yatakta uyunmamalı.
-Uykunuz kaçtığında hemen kalkıp daha serinkanlılaştırıcı bir şeyler yapıp uykunuz gelince yatağa dönmek daha rahat uykuya dalmayı sağlar.
-Uykudan 2-3 saat evvelinde egzersiz yapılmamalı, sigara ya da kafeinli meşrubatlar içmemeli ve ağır yemekler yenmemeli.
-Uykuyu en sık bozan etmenlerden biri de strestir. Bunun için gece gevşeyici bir etkinlik sonrası yatmak ve baş edilemeyen stresli yarıyıllarda ise süre kaybetmeden bir psikiyatriste görünmek ehemmiyetli.

YAZAR BİLGİSİ