Uzuvlar ne kadar vakitte kendini yeniliyor

Bilim adamları, bedendeki uzuvların ihtiyarlama sürecini açıkladı. Göz ve beyin dışında kalan tüm uzuvlar kendini yenileyebiliyor ve böylece bedenimiz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı muvaffak olabiliyor. İngiltere’de yayınlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre bu vaziyetin sebebi, hücrelerin yenilenmesi başka bir deyişle daha önceki hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor. Ancak bu “kalıcı gençlik” gidişatından kısmetini alamayan kısmetsiz uzuvlar da yok değil. Beyin, gözler ve asap sistemi kendini yenileyemiyor.
Beyinde; koku alma ve bilme merkezleri haricindeki öbür hücreler, tıpkı bütün anlamıyla yaradılışını bitirdikten sonra yenilenemeyen asap sistemi ve kornea haricinde yenilenemeyen gözler gibi, yaşlanmaya karşı sabredemiyor.
Kalp kendini 20 senede yeniliyor
Senelerce kalbi oluşturan hücrelerin doğduktan sonra değişmediği sanıldı. Ancak New York Üniversitesi’nden Dr. Piero Anversa tersini ispatlamayı muvaffak oldu. Kalbin kendini yenilediğini belirten Anversa bunun en az 20 sene aldığını kaydetti.
Saçlar kendini 3-6 senede yeniliyor
Takribî 100 bin adet olan saçların her bir teli ayda 1.25 santimetre uzuyor.
Dolayısıyla saçların kaç yaşında olduğu da saçın uzunluğuna göre değişiyor.
Mide duvarı kendini 3-5 günde yeniliyor
Midedeki asit karşısında hücrelerin mukavemetli olmadığını belirten İsveç-Karolinska Enstitüsü’nden Jonas Frisen, hücrelerin 3 ila 5 gün arasında yenilendiğini vurguladı. Ancak nikotin, hücrelerin yenilenmesini ağırlaştırıyor.
Bağırsak kendisi 2-5 günde yeniliyor
Midede olduğu gibi bağırsaklarda da hücrelerin güç koşullar altında olduğunu söyleyen İsveçli Dr. Frisen bu hücrelerin süratle yenilendiklerini ve bu zamanın 2 ila 5 gün arasında değiştiğini ifade etti.
İskelet sistemi kendini 10 senede yeniliyor
İskelet de bedenin aralıksız kendini yenileyen kısımlarından biri. Kemiklerin 10 senede bir bütün anlamıyla kendini yenilediği hipotez ediliyor.
Dil kendisini 10 günde yeniliyor
Tat moleküllerini asaplar yoluyla beyne ileten dilde bulunan 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunuyor. Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniliyor.
Karaciğer kendisini 6 ayda yeniliyor
Yağ, protein, şeker ve kan üretimi için zorunlu olan maddeleri depolayan karaciğer bedenin en güçlü uzuvlarından biri. İngiltere Karaciğer Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre karaciğerin kendini yenileme süresi 6 ay.
Akciğer kendisini 1 senede yeniliyor
Akciğerde hücreler değişik periyotlarda yenileniyor. Bu da havanın pakliğine, sigara içilip içilmemesine göre değişiyor. Yenilenme süresi ise altı ayla bir sene arasında…
Gözler yenilenmiyor
Gözler, kornea katmanı haricinde kendini yenileme özelliğine sahip değil. Zaman geçip yaş ilerledikçe gözleriniz de sizinle beraber ihtiyarlıyor.
Aynı biçimde beyin hücreleri de kendini yenileyemiyor ve ihtiyarlıyor.