Variste operasyonsuz rehabilitasyon
10-15 yıl evveline kadar hemen her hastada uygulanmakta olan olağan varis cerrahisi, günümüzde yerini lazer/radyofrekans ablasyon, yapıştırıcı uygulamaları ve skleroterapi gibi yeni usuller uygulanmaya başlandı.
Günümüzde cerrahi usullerin, değişik operasyonsuz rehabilitasyon usulü uygulanamayan emin hastalarda uygulandığını dile getiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk: “Varis hastalığında yeni rehabilitasyon usulleri; bir iğne aracılığıyla uygun kataterin meseleli damar içine sevk edilmesi ve lazer, radyofrekans enerjisi veya muhtelif biyolojik geçimi olan yapıştırıcılar aracılığıyla damarın kapatılması temeline sabretmektedir. Bu “endovenöz” rehabilitasyon usullerinin hepsinde zafer oranı cerrahi ile aynı iken erken ve geç yarıyıl karmaşıklık ihtimalleri cerrahiden bariz derecede düşüktür. Bedende kesiye neden olmadıkları için, yara izi kalması, yara iltihaplanması gibi ihtimaller tamamen yok edilmiş olur. Bununla beraber hastalar harekâtın yapıldığı gün sağlık kurumundan taburcu edilip ertesi gün işlerine başlayabilmekte ve sosyal yaşamlarına dönebilmektedirler” dedi.
Doç. Dr. Cem Arıtürk, termal ısı oluşturan ve nontermal ısı oluşturmayan usuller olarak sınıflandırılan bu harekâtlarda uygulama tekniği açısından değişiklik olmadığının altını şöyle çiziyor, ”Radyofrekans ve lazer ile yapılan harekâtlarda, damar içinde ilerletilen kateterler ısı oluşturarak damar duvarlarının yapışmasını ve damarın kapanmasını sağlarken skleroterapi ve yapıştırıcıyla uygulanan harekâtlarda, damara verilen ve beden ile biyolojik olarak geçimli olan ilaçlar damar kapanmasını sağlamaktadır. Yapıştırıcı ile yapılan harekâtlarda ısı oluşmadığı için harekât sonrası ağrı, karmaşıklık oranları azıcık daha az, iyileşme ve klasik yaşama dönüş azıcık daha süratlidir.” dedi.