Vitiligo hastalığı hakkında merak edilenler
Bedenin hemen her yerinde ortaya çıkabilen, beyaz renkli yama stili ile gözüken bir ten hastalığı olan Vitiligo mevzusunda Türk Cildiye Derneği İdare Heyeti abonesi Prof. Dr. Osman Köse şu açıklamaları yaptı:
Vitiligo nasıl bir hastalıktır
Vitiligo, ulus arasında öğrenilen ismiyle Ala hastalığı, bedenin hemen her yerinde ortaya çıkabilen beyaz renkli yama stili ile gözüken bir ten hastalığıdır.
Vitiligo neden ortaya çıkar
Ala hastalığı; tene rengini veren melanosit dediğimiz hücrelerin melanin ismi verilen boya maddesini üretememesinden kaynaklanır. Burada, melanositlerin pigment üretememe sebepleri genetik anormallikler, bedenin bağışıklık sisteminin melanositleri dağılması, anormal işlev gösteren asap hücrelerinin melanositleri devirebilecek maddeler salgılaması ve melanositlerin kendini devirmesidir.
Vitiligo nerede görülür
En sık surat, el, kol, bacak ve genital alanlarda görülür. Ala hastalığı; çocukluk veya ergenlik yarıyılında başlayabileceği gibi daha sonraki yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Vitiligo başka hastalıklarla da birlikte olabilir mi
Hastaların, %30’unda yakın akrabalarında da vitiligo bulunurken hastanın kendisinde veya akrabalarında Diabet, troid hastalığı olan bireylerde vitiligo daha sık görülür.
Vitiligo neden yaz aylarında daha apaçık hale kazanç
Özellikle yaz aylarında tenimizin güneş tesiriyle bronzlaşarak koyu bir renk alması, Ala hastalığının daha apaçık hale gelmesine neden olur.
Vitiligo insan psikolojisini nasıl tesirler
Ala adı verilen vitiligo tenin beyaz görünümünden dolayı hastaları ileri derecede rahatsız eder. Hastanın cemiyet içinde kendisini “mühürlenmiş” sezmesine neden olur. Hastaya hastalığı ile alakalı sorulan sualler, sual sormadan yapılan anlamlı bakışlar hastayı sosyal anlamda cemiyetten izole eder. Özellikle ergenlik yarıyılında Ala hastalığına tutulan bireylerde ilerleyen zamanlarda ciddi karakter meseleleri ortaya çıkabilir.
Vitiligo iç uzuvlarla alakalı bir hastalık mıdır
Ala hastalığı, rastgele bir iç uzuv hastalığının yansıması değildir. Bulaşıcı değildir ve harcanan besinler bu hastalığı etkilemez.
Vitiligo rehabilitasyonu var mıdır
Vitiligo Ala Hastalığı rehabilitasyon edilebilir bir hastalıktır. Bu rehabilitasyon; hastanın yaşına, Ala hastalığının bulunduğu bölgeye, hastalığın zamanına bağlı değişebilir. Rehabilitasyonun hangi yöntem olursa olsun en az 3 ay devam etmesi gerekmektedir. Rehabilitasyonda hudutlu alanlarda bulunan hastalıkta bazı kortizonlu kremler, yaygın olan hastalarda fototerapi ışık rehabilitasyonları, sürülecek güneşe karşı duyarlandırıcı ilaçlar, hücre transferi ve greftleme yöntemi ile yapılan rehabilitasyonlar vardır.
Rehabilitasyonları dermatologunuz tanımladığı müddetlerde kullanmak çok ehemmiyetli
Her hastanın rehabilitasyonu mevsimsel farklılıklar gösterecek biçimde dermatolog tarafını tasarlanır. Bu rehabilitasyonlarda cevap alınmaya başlandığında hastalığın olduğu beyaz alanın kenarında veya ortasında kahverengi noktalanmalar 1-2 ay içinde ortaya çıkmaya başlar. Rehabilitasyonda ana mesele rehabilitasyonun en az 3 ay gibi bir vakit uygulanmayıp kısa müddette kesilmesidir. Hastaların bu mevzuda sabırlı davranarak faal bir biçimde rehabilitasyonlarını uygulamaları tesirli netice almalarını sağlayacaktır.
Bugün, Ala hastalığındaki rehabilitasyonunda bir mesele bulunmamaktadır. Cemiyetimizde yaygın olarak konuşulan Ala hastalığının rehabilitasyonunun olmadığı şeklindeki inanış yanlıştır. Bugün vitiligodaki mesele hastalığın rehabilitasyon edilmesi değil ilerleyen zamanlarda az sayıda hastada görülebilen ve hastanın değişebilen psikososyal gidişatı sebebiyle rehabilitasyon olan alanlarda nükslerin görülmesidir. Ancak bu gidişatta yapılacak yakın takip ve çabuk yapılacak rehabilitasyonlarla hakimiyet edilebilir.