Yetersiz dişin 8 hasarı

19.02.2022
373
Yetersiz dişin 8 hasarı

“Pek çok birey yetersiz dişlerle hayatını yönet etmeye çalışsa da hakikat şu ki; yetersiz dişler bir hayli negatifliği birliktesi getiriyor” diyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Utku Üretürk, yetersiz dişlerin estetik, işlev kaybı ve muhtelif deformasyonlara neden olarak yaşantımızı güçleştirdiğini dile getirdi.

Yetersiz dişlerin yerine diş kaybı sonrası en kısa vakitte diş yapılması gerektiğini ve yetersiz dişin yerine uygulanabilecek en sıhhatli rehabilitasyon seçeneğinin implant olduğunu söyleyen Dr. Utku Üretürk, yetersiz dişin hasarlarını açıkladı.

Yetersiz dişin hasarları

1- Yetersiz diş görüntüsü şahsın öncelikle gülüşünü bozarak öz güveninin eksilmesine, sosyal ilişkilerinde güçlüklere neden olur. Ayrıca dudak ve yanakların çökmesine ve kırışmasına neden olarak yüzde daha yaşlı ve cılız bir görüntü oluşturur.

2- Yetersiz diş bölgesinde komşu dişlerin yıkılmasına, karşıt dişlerin yetersiz diş bölgesine uzamasına ve dolayısı ile çiğneme işlevinin eksilmesine neden olmaktadır.

3- Yıkılan ya da uzayan dişlerde paklik ve bakım güçleşeceği için çürük, hassasiyet, diş eti irini sebebi ile ağrı ve öbür dişleri kaybetme tehlikeyi de çoğalmaktadır.

4- Yetersiz dişler sebebiyle alışılmış çiğneme kumpası da değişir. Sıhhatli bir çiğneme çift taraflı olurken tek taraflı çiğneme ile çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşabilir.

5- Yetersiz diş bölgesinde çiğneme işlevi olmadığı için çene kemiğinde rezorpsiyon dediğimiz incelme ve erimeler olmaktadır.

6- Diş noksanlıkları ayrıca öbür dişlerin aralarının açılmasına ve dişlerin orta hattı ile suratın orta hattı arasında geçimsizliğe ve asimetrik görünüme yol açabilir.

7- Yetersiz diş sebebiyle yeterince çiğnenmeyen ve öğütülmeyen yiyecekler, tam olarak yutulduğunda hazımsızlık, kabarıklık ayrıca gastrit ve ülser gibi mide problemlerine yol açabilir.

8- Yetersiz diş sebebiyle iyi çiğnenmeden yutulan besinler kilo alımına neden olabilir.

YAZAR BİLGİSİ