Bir stres hastalığı: Bruksizm

25.01.2022
591
Bir stres hastalığı: Bruksizm

Oldukça sık tesadüfülen diş gıcırdatma bruksizm, çoğunlukla uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma vakayıdır. Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler, dişlerini gıcırdattıklarının dahi farkında değillerdir. Diş gıcırdatma sebepleri hakkında muhtelif görüşler vardır. Ancak herkes stresin bruksizmin sebepleri arasında en ehemmiyetli etken olduğu mevzusunda fikir birliği içerisindedir. Stres, bruksizmin hem oluş sebebi hem de hadisenin şiddetini artıran en ehemmiyetli etken olarak tanımlanmıştır. Fazla asaplı, alıngan, titiz bir yapıya sahip olmak ve malokluzyon başka bir deyişle dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar bruksizmin öbür oluş nedenlerindendir.

Çocuklarda da görülüyor

Diş gıcırdatma problemi sadece erişkinlerde görülen bir mesele değildir. Çocuklar da erişkinler gibi çoğunlukla cingöz oldukları saatlerde değil, uyku esnasında dişlerini gıcırdatırlar. Dişlerini gıcırdatan çocukların bunu en sık yaptıkları yarıyıllar, bebeklik dişlerinin ve kalıcı dişlerinin çıktığı yarıyıldır. Bu iki yarıyıl tamamen geçtiğinde, çocuklar diş gıcırdatma alışkanlıklarını vazgeçme meyline girerler.

Rehabilitasyonu var mı?

Diş gıcırdatma rehabilitasyon edilebilir bir hastalıktır. Rehabilitasyonun emeli dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı hasarları önlemek ve sızıyı ortadan kaldırmaktır. Öncelikle yaradılışında büyük bir etmen olan stresten kurtulmak gerekmektedir. İkinci olarak da dişler koruma altına alınmalıdır.

Korunmak için bireyden bireye değişen silikon plaklar kullanılmaktadır. Diş doktoru tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını yasaklamak emeli ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan “gece gözeticileri”, diş gıcırdatması semptomatik rehabilitasyonunda kullanılan en ehemmiyetli vasıtadır. Ancak gece gözeticileri çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilir.

Bu sebeple hastalığın sergilediği tabloya göre gece gözeticilerinin yanında bazı ek rehabilitasyonlarında uygulanması gerekmektedir:

– Stres terapisi,

– Rahat yatmayı sağlayıcı tedbirler,

– Adale hafifletici ilaç uygulaması,

– Yanılgılı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,

– Noksan olan dişlerin yerine koyulabilmesi için takma uygulamaları.

Rehabilitasyon edilmediği takdirde ne cins meselelere yol açar?

Bruksizm’de dişleriniz üzerindeki tazyik, basmakalıp çiğneme sırasındaki tazyikten çok daha büyüktür. Bu sebeple dişlerin çevresindeki kemiklerde zarara, çene ekleminin zararlanmasına, dişlerde rahatlamaya, düzleşmiş veya aşınmış alt dişlere neden olabilir. Ayrıca diş gıcırdatmanın ilerlemesi gidişatında ağzı açamama, çene kitlenmesi gibi rahatsızlıklar da yaşanabilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ