Enfeksiyon deyip geçmeyin
Beykent Üniversitesi Sağlık Kurumu Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Muayenehaneyi Dr. Öğr. Abonesi Mustafa Çelik, mevsim farklılığı ile hava sıcaklıklarında alana gelen düşüşlerin, burun, sinüsler ve boğazda viral ve bakteriyel enfeksiyonların sık görülmesine neden olduğunu belirterek, ”Bu etmenler arasında sıklıkla rinovirusler, influenza, parainfluenza virüsleri gelmektedir. Hatta; takribî 1 yıldır dünyada pandemiye yol açan koronavirüsler de üst solunum yollarında enfeksiyonlara neden olmaktadır. Aksırma, burun tıkanıklığı, koku alamama, geniz akıntısı, geniz kaşıntısı, ateş, boğaz sızısı, halsizlik en sık görülen semptomlardandır. Bu semptomların hepsi bir arada görülebileceği gibi birkaç semptom da bir arada görülebilmektedir” dedi.
“Alerjik ve atopik hastalar daha dikkatli olmalı”
Dr. Çelik, Covid-19’un da eş semptomlara yol açmasının, güz mevsiminde görülen üst solunum yolları enfeksiyonları mevzusunda daha dikkatli olmamızı lüzumlu getirdiğini söyleyerek, ”Ülke olarak topyekun savaş verdiğimiz bu hastalığa tutulmamamın yolu, tüm üst solunum yolları enfeksiyonlarında görüldüğü gibi semptomları sezdiğimiz anda yakın temastan sakınmaktır. Üst solunum yollarının çoğunluğun bulaşıcı olması sebebiyle temas yalıtımı, dikkatli beslenme, el hijyenine dikkat etmek, bulunduğu etrafın sıklıkla havalandırılması, iyi bir uyku ve iyi bir dinlenme hastalıklardan gözeteceği gibi, hastalık gidişatında hastalığın daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Ayrıca; güz mevsiminin en çok huzursuz ettiği hastalar olan alerjik ve atopik hastalar daha dikkatli olmalıdır. Mevsimsu baskın alerjik hastalıkları olan hastalar, bu yarıyılda dikkatli ve balanslı beslenme, alerjenlerden uzak durma, iyi bir uyku ve hekim önerisiyle verilen ilaçları kumpaslı kullanmalıdırlar” ifadelerini kullandı.
“Kronik hastalarda hayati ehemmiyet taşıyor”
Astım, KOAH gibi kronik hastalığı olan bireylerde, üst solunum yolları enfeksiyonlarının daha şiddetli geçtiğini de anımsatan Dr. Çelik, ”Enfeksiyon deyip geçmeyin. Özellikle, kronik hastalığı olan bireylerin korunma temkinlerine uyması bazen hayati olabilmektedir. Ayrıca; mevsimsu baskın sıcaklık farklılıklarına uygun giyinme, ısı farklılıklarının en az seviyede sezilmesi üst solunum yollarındaki enfeksiyonların daha hafif atlatılmasını sağlayacaktır. Ülkemizde senenin sonlarına doğru şiddetini artıracağını düşündüğümüz pandeminin daha çok yurttaşımızı etkilememesi için daha dikkatli olmak zorundayız. Sağlık Bakanlığının tüm ihtimalleriyle savaş verdiği pandemi ile başa çıkmanın da en tesirli yolunun korunma, temas yalıtımı, maske kullanımı ve enfeksiyonu yaymamak olduğunu” söyledi.
“Psikoloji de çok ehemmiyetli”
Tüm üst solunum yolu enfeksiyonları için geçerli olan bu kaidelere bütün riayet edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Çelik, nasihatleri paylaştı: ”Üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomları görüldüğü an, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına müracaat etmek gerek. Bir hekimin tetkiki neticesinde üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı konulduktan sonra verilecek reçeteye ve ihtarlara uymak, daha süratli iyileşmeyi sağlayacaktır. Mevsimsu baskın sıcaklık farklılıkları ve hastalığın şiddeti bazı hastalarda bunalım ve anksiyeteye yol açabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Hastalıkların daha kolay atlatılabilmesi için iyi bir psikolojiye sahip olmak elzemdir. Anksiyete ve bunalımların bu yarıyılda çoğaldığı düşünüldüğünde, hekim ihtarlarına itinayla uymak, rehabilitasyonu aksatmamak ve dinlenmek, ruh sıhhatimiz için de ehemmiyetli olacaktır. Bu yarıyılda baş edilemeyen anksiyete ve bunalım gidişatında psikiyatri hekimine müracaat etmekten çekinmeyiniz. Beden ve ruh sıhhatinin birlikteliği bütün bir iyilik hali olduğunu ustan çıkarmamakta fayda bulunmaktadır.”