Erkekler bu haber size
Yaz aylarında görülme sıklığı artan kıl dönmesi hastalığı, özellikle genç erkeklerin sorunu. Medical Park Fatih Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. Önder Karabay, kıl dönmesinin daha çok deri-tüy uyumsuzluğu sebebiyle alana gelebildiğini ve bilgisayar ya da televizyon başında sabit oturarak uzun zaman geçirenlerde daha sık görüldüğünü kaydolarak, hastalıktan korunma ile alakalı tekliflerde bulundu.
Ulus arasında “kıl dönmesi” olarak öğrenilen “pilonidal sinüs”, cilt altında kıl topakçıklarının yuvalanıp, yarıyıl yarıyıl cerahate neden olduğu bir hastalıktır. Medical Park Fatih Hastanesi’nin Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Karabay, mesleği gereği gün boyu saçlarla uğraşan berberlerin parmak aralarında, sık kıl yapısına sahip bireylerde, uzun süre bilgisayar ya da televizyon karşısında oturanlarda kıl dönmesinin daha çok alana geldiğini belirterek, şu bilgileri verdi.
Çıkamayan değil dökülen kıllar riskli
Hastalığın neden oluştuğu ile alakalı seneler içerisinde birkaç kuram ortaya atılmıştır. Var olan kılların çıkamayıp olduğu yerde geri dönmesi sanılsa da hastalık; saç, ense, sırt gibi kısımlardan dökülen tüylerin nemli tene batması sonrası burada cilt altında kronik bir yuva yapması sonucu oluşur. Peki neden bu hastalık daha çok kuyruk sokumunda görülüyor? Kuyruk sokumunun sık terlemesi ve yapısı gereği tüyleri buraya toplayan bir cins vakum etkisi olması sebebiyle bu kısımda daha sık görüldüğüne düşünülmektedir.
Asıl neden “deri-kıl yapısı uyumsuzluğu”
Kıl dönmesi daha kıllı olmalarından dolayı daha çok erkeklerde görülür. Sorunun asıl sebebi deri yapısı ile kıl yapısı arasındaki uyumsuzluktur. Mesela sert ve siyah kıl yapısı ile nemli ve sarih renkli cilt yapısına sahip bireylerde sıklıkla ortaya çıkar. Bu sebeple sarih derili ve çok kıllı olmayan bir bayanda da kıl dönmesi alana gelebilir.
Bilgisayar kıl dönmesinin de sorumlusu
Ağırlıklı olarak genç hastalığı olarak öğrenilen kıl dönmesi hastalığı, en sık 15-35 yaş aralığında ortaya çıkar. Sık kıl yapısına sahip olmak, uzun süre oturmak, oturma biçimi olarak cemiyetteki deyimle kaykılarak oturmak kıl dönmesinin risk etmenleri arasında yer alır. Günümüzde bilgisayar ya da televizyon karşısında uzun süre oturma süreleri çoğaldığı için özellikle şehirlerde kıl dönmesi sorununda çoğalış görülüyor.
Apse rehabilitasyon edilmezse bedene dağılır
Hastalığın olduğu bölgede minik noktasal delikler bulunur. Bu deliklerin içinde kıl yumakları ve iltihabi sıvı yer alabilir. Cilt altındaki bu minik kist denilen yuvada yineleyen enfeksiyonların olması sonucu hastalık, karınca yuvası gibi cilt altında çevreye dağılır. Bir süre sonra ciltteki deliklerin de tıkanmasıyla enfeksiyon ilerleyerek apse biçimine dönüşür. Rehabilitasyonsi için de cerahati cerrahi olarak boşaltmak zorunludur. Aksi gidişatta her rehabilitasyon edilmeyen apsede olduğu gibi irin bedene dağılır. Başlangıç yarıyılında hastalık tespit edilirse epilasyon, fırçalama ve ağda gibi usullerle kıl yuvacıkları arınılabilir.
Tekerrür yaşamak kabussa…
Bu hastalıkta en çok korkulan hastalığın tekerrür etmesidir. Yeni tekniklerle çok düşük oranlara indirilmiş olsa da özellikle genetik olarak kıl yoğunluğu fazla olan cemiyetlerde tekerrür etme olasılığı daha fazladır. Aynı biçimde büyük oranda güneş alan ülkemizde sıcak etkisiyle terleme ve cildin nemli kalma olasılığı yüksektir. Bu sebeple tedbir olarak birinci koşul; kuyruk sokumu kuru tutulmasıdır. İkinci koşul ise bu bölgeye dökülen kılların sık sık temizlenmesidir. Hastalık daha çok başka kısımlardan buraya dökülen kıllardan kaynaklandığı için epilasyon veya öteki tüy dökücü operasyonlar ne yazık ki yüzde surat gözetici değildir.
İkinci vaziyet ise operasyon ve sonrası yarıyılın sızılı geçebileceği ile alakalı kaygılardır. Mikrosinüsektomi veya lazer uygulaması gibi tekniklerle operasyon süresi oldukça kısalmış hatta poliklinik koşullarında dahi yapılabilir hale gelmiştir. Aynı biçimde operasyon sonrası yarıyıl da sanılanın aksine eskisi gibi çok sızılı geçmez.